Η πρόσφατη επιθετική ρητορική και οι ενέργειες της Ελλάδας κατά της Τουρκίας είναι «ανώμαλες», διαπιστώνει ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ (Δευτέρα 1 Αυγούστου), προσθέτοντας ότι η Αθήνα «κάτι ετοιμάζει» εναντίον της Άγκυρας, αφού πενταπλασίασε - όπως ισχυρίζεται ο Τούρκος αξιωματούχος - τον αμυντικό προϋπολογισμό της.
«Κάνουν κάποιον υπολογισμό κατά της Τουρκίας με τον τρόπο τους. Υπάρχει πενταπλασιασμός στον προϋπολογισμό των εξοπλισμών», δήλωσε ο Ακάρ στο επίσημο τουρκικό πρακτορείο Anadolu Agency.
Ο Ακάρ, αναφέρει το πρακτορείο, σχολίασε τις κινήσεις της Αθήνας κατά της Άγκυρας για τη συμφωνία για τα F-16, λέγοντας ότι ισοδυναμούν με μια «ατυχή προσπάθεια» της Ελλάδας, ενώ η ελληνική στάση χαρακτηρίζεται ως «αφύσικη» από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας.
Μιλώντας περί αναγκαιότητας διαλόγου για να ξεπεραστούν τα ζητήματα που υφίστανται μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, ο Ακάρ υποστηρίζει ακόμα, ότι η Τουρκία δεν αποτελούσε ποτέ απειλή για τους συμμάχους της.
«Σε όλες τις επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις, καλούμε την Ελλάδα να συναντηθούμε και να συζητήσουμε βάσει του διεθνούς δικαίου... Προτρέπουμε για διάλογο αλλά δεν έρχονται. Θέλουμε να μιλήσουμε και να συναντηθούμε γιατί είμαστε ισχυροί», πρόσθεσε.
Καλώντας την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις «σχέσεις καλής γειτονίας», ο Ακάρ είπε παράλληλα, ότι οι αρχές της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και «η ετοιμότητα να μοιραστεί τα πλούτη του διεθνούς δικαίου» δεν πρέπει να εκληφθούν ως αδυναμία. «Είμαστε υπέρ του νόμου», είπε.
Τόνισε επίσης ότι τα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν πρέπει να αντανακλούν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ με την Άγκυρα.
Ο αρχηγός Άμυνας τόνισε επίσης τη σημασία μιας πιθανής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, λέγοντας ότι μια τεχνική συνάντηση μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων θα πραγματοποιηθεί στις 15 Αυγούστου.
«Εάν η αεροπορία μας είναι ισχυρή, όχι μόνο θα είναι ισχυρή η τουρκική αεροπορία, αλλά και το ΝΑΤΟ», σημείωσε.
Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συμφωνία θα αποφέρει ”θετικά” αποτελέσματα, ο Akar είπε ότι εάν όχι, ο κόσμος ”έχει επεκταθεί και έτσι έχουμε τις επιλογές μας. Θα μπορούσε να γίνει μια αντίθετη επιλογή”.
Μετά την άδικη αναστολή της από το πρόγραμμα F-35, η Τουρκία προσπάθησε να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για την πώληση F-16 και κιτ αναβάθμισης για προηγούμενα μοντέλα των μαχητικών αεροσκαφών.
Μια συμφωνία περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 νεότευκτων μαχητικών αεροσκαφών F-16V και κιτ εκσυγχρονισμού για 80 μοντέλα F-16 C/D που έχει η Διοίκηση των Πολεμικών Αεροποριών στο απόθεμά της.
Στις αρχές Μαΐου, εμφανίστηκαν αναφορές σε ορισμένα ειδησεογραφικά μέσα των ΗΠΑ που ισχυρίζονταν ότι αρκετοί νομοθέτες ήταν υπέρ της συμφωνίας.
Νέες συνομιλίες Τουρκίας - ΗΠΑ για F-16 στα μέσα Αυγούστου
Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν νέες συνομιλίες για την αγορά των πολεμικών αεροσκαφών F-16, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σχολιάζοντας την ψήφιση νομοσχεδίου από το Κογκρέσο των ΗΠΑ που καθιστά την πώληση αυτή πολύ πιο δύσκολη.
«Μια τεχνική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Αυγούστου», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέχεια των τριών συναντήσεων που έγιναν για τα F-16 από τις αρχές του 2022. Ο Ακάρ εξηγεί ότι η Τουρκία επιδιώκει να αναβαθμίσει τον εναέριο στόλο της σύμφωνα με τις ανάγκες ασφαλείας της καθώς και τις ευθύνες της στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει 40 νέα F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της. μετά τη ματαίωση της συμμετοχής της στο έργο της παραγωγής μαχητικών F-35, ως αποτέλεσμα της επιλογής της Άγκυρας για ανάπτυξη του συστήματος αεράμυνας S-400, που πήρε από τη Ρωσία.
Αν και η Ουάσιγκτον φαίνεται θετική για τα F-16, σύμφωνα με όσα δηλώνουν Ερντογάν και Ακάρ, το Κογκρέσο ενέκρινε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο που υποχρεώνει τον Λευκό Οίκο να αποδείξει ότι η προμήθεια θα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και ότι αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.
Ο Aκάρ υπενθύμισε ότι η Τουρκία είχε στείλει μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από βουλευτές που επισκέφθηκαν την Ουάσιγκτον και είχαν συνομιλίες με τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και άλλους αξιωματούχους, λέγοντας: «Επέστρεψαν με πολύ καλά συναισθήματα. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε συνομιλίες με τους ομολόγους μας».
Τόνισε ότι το ψήφισμα του Κογκρέσου των ΗΠΑ πρέπει να εγκριθεί στη Γερουσία και στη συνέχεια να εγκριθεί από τον Μπάιντεν, σημειώνοντας: «Συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας για αυτόν τον σκοπό». Η συνάντηση στις ΗΠΑ στις 15 Αυγούστου θα επικεντρωθεί στις τεχνικές πτυχές της πώλησης, πρόσθεσε.
πηγές: Anadolu Agency, Hurriyet Daily News, Daily Sabah