Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι εδώ κι HuffPost είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου, προκειμένου να μοιραστεί μαζί μας λίγα λόγια για το σαρακοστιανό τραπέζι, την καινούργια του προσπάθεια στην επιστροφή του Mega στις οθόνες, αλλά και την αγάπη του για την μαγειρική.
Το καλύτερο όμως μας το φύλαξε για το τέλος, καθώς μας χάρισε δύο νοστιμότατες συνταγές, που θα μπορέσουμε όλοι μας να μαγειρέψουμε και να απολαύσουμε πριν το πέταγμα του χαρταετού.
- Οι Σαρακοστιανές συνταγές είναι εν γένει πιο εύκολες στην υλοποίησή τους από τις λοιπές συνταγές με κρέας;
Η κάθε συνταγή έχει τον δικό της βαθμό δυσκολίας. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν σαρακοστιανές συνταγές που είναι πιο δύσκολες αλλά και άλλες που είναι πιο εύκολες.
Αυτό που είναι δύσκολο στα σαρακοστιανά είναι ότι επειδή υπάρχουν πολλά υλικά όπως μύδια γαρίδες κ.λ.π. είναι πολύ ευαίσθητα και χρίζουν μιας ιδιαίτερης προσοχής.
- Γιατί διαλέξατε τα συγκεκριμένα πιάτα να μας προτείνετε; Ποιο ήταν το κριτήριό σας;
Τα διάλεξα πιο πολύ επειδή είναι συνταγές που αγαπάω και πιστεύω ότι αν οι αναγνώστε σας τις διαβάζουν και τις πραγματοποιήσουν θα χαρούν πολύ με το αποτέλεσμα.
Επίσης πιστεύω ότι δεν είναι πολύ δύσκολες.
- Ποια η φιλοσοφία της νέας σας εκπομπής στο Mega;
Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια στην τηλεόραση κάνω μια δικιά μου εκπομπή πραγματικά όπως την ήθελα και την είχα φανταστεί.
Μια ξεχωριστή παραγωγή φτιαγμένη με τρόπο που να καταλαβαίνει αυτός που βλέπει όλες τις λεπτομέρειες τις συνταγής.
Παρουσιάζω, λοιπόν, νόστιμες και απλές συνταγές καθημερινά στις 16:30 στο Mega αλλά ταυτόχρονα βγαίνω στην πόλη για να γνωρίσουμε καινούργια στέκια.
Ήδη στις πρώτες ημέρες προβολής η εκπομπή έχει αγαπηθεί πάρα πολύ και τα μηνύματα που μου στέλνει ο κόσμος μου δίνουν πραγματικά μεγάλη χαρά.
- Με δυο λόγια τι είναι μαγειρική για εσάς;
Η μαγειρική είναι κάτι που έχω αγαπήσει από μικρός μου αρέσει να μαγειρεύω απλά για τους φίλους και τον κόσμο και ακριβώς αυτό κάνω και μέσα από την εκπομπή μου.
Μύδια αχνηστά με πλιγούρι λαχανικών
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος αχνίσματος: 8 λεπτά
Για 4 άτομα
Υλικά
1 κιλό μύδια καθαρισμένα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 κλωνάρι σέλερι
300 ml λευκό κρασί
Για το πλιγούρι λαχανικών:
250 γραμμάρια πλιγούρι
800 ml ζωμός (ζωμός από τα αχνιστά μύδια & ζωμός λαχανικών)
1 κολοκυθάκι
1 καρότο
3 ραπανάκια
1 φινόκιο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
60 ml ελαιόλαδο
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σέλερι.
Τοποθετείτε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σέλερι για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε τα μύδια, συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό και σβήνετε με το λευκό κρασί.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τα μύδια να αχνιστούν για 7-8 λεπτά.
Όταν τα μύδια είναι έτοιμα, τα αποσύρετε από την κατσαρόλα σε ένα μπολ, σουρώνετε και κρατάτε τον ζωμό τους.
Τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα τον ζωμό από τα μύδια, συμπληρώνετε με ζωμό λαχανικών μέχρι να φτάσετε τα 800 ml και βάζετε σε δυνατή φωτιά να βράσει.
Μόλις βράσει ο ζωμός, προσθέτετε το πλιγούρι, το αφήνετε να βράσει για 1 λεπτό, το αποσύρετε από την φωτιά και το αφήνετε, σκεπασμένο για 22-24 λεπτά.
Όταν το πλιγούρι είναι έτοιμο, το σουρώνετε και το τοποθετείτε σε ένα μπολ.
Με ένα μαντολίνο σε ένα ξύλο κοπής κόβετε σε φέτες το καρότο, το κολοκύθι και το φινόκιο και σε πολύ λεπτές φέτες τα ραπανάκια.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε σε πολύ μικρά κυβάκια τις φέτες καρότου, τις φέτες κολοκυθιού και τις φέτες φινόκιου και ψιλοκόβετε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό.
Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά στο μπολ με το πλιγούρι, περιχύνετε με τα 60 ml ελαιόλαδο, προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά.
Σερβίρετε σε μία μεγάλη πιατέλα το πλιγούρι λαχανικών και από πάνω τα αχνιστά μύδια.
Καλαμαράκια με σπανάκι και τοματίνια
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 7-8 λεπτά
Για 2 άτομα
Υλικά
2 μεγάλα καλαμάρια καθαρισμένα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
400 γραμμάρια σπανάκι καθαρισμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μικρό πράσο μόνο το λευκό μέρος ψιλοκομμένο
½ σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
10 τοματίνια
Ξύσμα από 1 λάιμ
100 ml λευκό κρασί
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα τοματίνια στην μέση, χοντροκόβετε το σπανάκι και ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο, τον άνηθο και το σκόρδο.
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιολαδο.
Σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το πράσο και τον άνηθο για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε το σπανάκι, συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί το σπανάκι, συνεχίζετε με τα τοματίνια και χαμηλώνετε αρκετα την φωτιά.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα καλαμαράκια σε ροδέλες.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνάτη φωτιά να ζεσταθει καλά και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σοτάρετε τα καλαμαράκια για 1 λεπτό, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε το ξύσμα λάιμ, σβήνετε με το λευκό κρασι και μόλις εξατμιστεί αποσύρετε από την φωτιά.
Σερβίρετε σε ατομικά βαθιά πιάτα το σπανάκι με τα τοματίνια και από πάνω τα σοταρισμένα καλαμαράκια.