Σε μια χώρα που το υγρό στοιχείο είναι κυρίαρχο, δεν υπάρχουν περιθώρια μη εκμετάλλευσης όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν.
Και ο αλιευτικός τουρισμός, ο οποίος σε πολλές χώρες γνωρίζει ανάπτυξη, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μορφή τουρισμού που διευρύνει την τουριστική περίοδο, δίνει επιπλέον εισόδημα σε επαγγελματίες ψαράδες και μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές όπου οι λοιπές μορφές τουρισμού είναι ελάχιστες.
Με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των Υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπαίνουν οι βάσεις για την προώθηση και ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στη χώρας μας. Το μνημόνιο υπέγραψαν, η αρμόδια για τις ειδικές μορφές Τουρισμού, υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου.
Το μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία μίας διυπουργικής «Ομάδας Διαχείρισης Αλιευτικού Τουρισμού», η οποία θα είναι επιφορτισμένη με τον σχεδιασμό θεσμικού πλαισίου, συνεργειών και δράσεων προβολής και ανάδειξης του αλιευτικού τουρισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων κατάρτισης σε επιχειρηματίες της αλιείας κ.α. Στο πλαίσιο του μνημονίου αυτού τα δύο συναρμόδια Υπουργεία θα προχωρήσουν για πρώτη φορά και στην κατάρτιση και υλοποίηση μιας «Εθνικής Στρατηγικής Προώθησης του Αλιευτικού Τουρισμού» (Ε.Σ.Π.Α.Τ.).
«Με το μνημόνιο που συμφωνήσαμε και υπογράψαμε, επιδιώκουμε την ανάδειξη της Ελλάδας ως διεθνούς προορισμού για τον αλιευτικό τουρισμό, με σεβασμό πάντα στη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι πρωτοβουλίες που ξεκινάμε στοχεύουν στην προώθηση της αλιείας με νέες και καινοτόμες δραστηριότητες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος», ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη.