Όταν κάποιος καταγγέλλει βιασμό, νομικά το όνομά τους παραμένει ανώνυμο εκτός κι αν οι ίδιοι επιλέξουν διαφορετικά. Σε πολύκροτες δίκες ωστόσο, ενίοτε τα θύματα κατονομάζονται online, αποτρέποντας ακόμη περισσότερα θύματα από το να κατονομάσουν αυτόν που τους επιτέθηκε.
Τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο καθώς, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που επικεντρώθηκε στις αναζητήσεις στη Μ. Βρετανία, υπάρχουν αναφορές ότι η Google βοηθά τους χρήστες να αλιεύσουν τα ονόματα θυμάτων βιασμών, με το να τα προτείνουν είτε μέσω «autocomplete» ή με «παρόμοιες αναζητήσεις».
Σύμφωνα με μια έρευνα των βρετανικών The Times όσον αφορά μια υπόθεση κατηγορίας βιασμού, όταν πληκτρολογεί κανείς το όνομα του εναγομένου μαζί με έναν κοινό όρο αναζήτησης, το Google θα προβάλλει το όνομα του θύματος μέσω autocomplete. Επιπλέον, πληκτρολογώντας το όνομα του ενάγοντα μαζί με έναν συμβατικό όρο, αναδεικνύει το όνομα και συχνά και την πόλη διαμονής του. Ομοίως, όταν πληκτρολογήσει κανείς το όνομα του θύματος, αυτόματα βγαίνει το όνομα του κατηγορούμενου.
Σύμφωνα με άρθρο του Grazia UK, παρότι στα θύματα δίνεται ανωνυμία, το όνομά τους μπορεί να εμφανιστεί διαδικτυακά. Η εν λόγω παραβίαση της ιδιωτικότητας περιγράφεται ως «μια περίπτωση με ακούσιες συνέπειες» από τον καθηγητή υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Surrey, Alan Woodward. «Η ευκολία είναι ενίοτε ο εχθρός της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας».
Ακούσια ή όχι, η Google πλέον δέχεται ισχυρές πιέσεις να αλλάξει τον αλγόριθμό της για να προστατεύει επί της ουσίας τα θύματα. Όταν έχει διαρρεύσει ένα όνομα, ακόμη κι αν έχει αποσυρθεί η ανάρτηση, το Google συνεχίζει να καταγράφει ότι έχει γίνει αναζήτηση του ονόματος. Καθώς διαθέτει την υπηρεσία του να «προβλέπει» αυτό που θέλεις να βρεις σύμφωνα με το ιστορικό σου, επί της ουσίας το Google αποκαλύπτει ανώνυμα πρόσωπα, παράνομα.
Μετά την έρευνα των The Times, η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, η Maria Miller, είπε «η Google οφείλει να λειτουργεί σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία... αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας της μηχανής αναζήτησής τους, ας είναι».
Πηγή: Grazia UK