Ήταν τέλη Ιανουαρίου όταν το Ποτάμι έχανε το δικαίωμα διατήρησης της κοινοβουλευτικής του ομάδας, καθώς μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά οι βουλευτές του ήταν λιγότεροι από 5, δηλαδή κάτω από το όριο. Έτσι η ΚΟ του ομάδα διαλύθηκε και χάθηκαν προνόμια για το κόμμα.
Μέχρι σήμερα το πρωί ήταν 3 οι βουλευτές που είχαν εκλεγεί με το Ποτάμι και παραμένουν στη δύναμη του και συγκεκριμένα οι: Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς.
Όμως με την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα του Γιώργου Αμυρά –που θα κατέβει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ- και την Αντιγόνη Λυμπεράκη να καταλαμβάνει την έδρα, ο αριθμός των βουλευτών του Ποταμιού ανέβηκε στους τέσσερις.
Μάλιστα αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Αμυρά, ο Σταύρος Θεοδωράκης έσπευσε να καλωσορίσει την Αντιγόνη Λυμπεράκη μέσω του twitter :
Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο αριθμός των βουλευτών που έχει στη δύναμη του το Ποτάμι να αυξηθεί κι άλλο, καθώς αν η Κατερίνα Μάρκου η οποία έχει προσχωρήσει στη ΝΔ μείνει στη «γραμμή» της Πειραιώς και παραιτηθεί και αυτή, τότε την έδρα θα καταλάβει ο Νίκος Νυφούδης από τη Β Θεσσαλονίκης.
Και κάπου εδώ προκύπτει το ερώτημα αν είναι ρεαλιστικό το σενάριο για την επανασύσταση της ΚΟ του Ποταμιού, καθώς πλέον θα έχει 5 βουλευτές που έχουν εκλεγεί με το κόμμα στις τελευταίες εκλογές.
Από την Σεβαστουπόλεως τονίζουν ότι αυτό που έχει γίνει με την κοινοβουλευτική τους ομάδα είναι πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά και σημειώνουν ότι περιμένουν να δουν την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Δήλωση της Αντιγόνης Λυμπεράκη
«Η καθυστερημένη παραίτηση του Γιώργο Αμυρά διορθώνει μια αδικία. Οι πολίτες της Β’ Αθήνας που ψήφισαν το Ποτάμι μπορούν τώρα να αποκτήσουν ξανά εκπροσώπηση στην Βουλή. Οφείλω λοιπόν να βάλω σε δεύτερη μοίρα προσωπικές επιδιώξεις και προγραμματισμούς. Σε μια συγκυρία που επανακάμπτει ο διχαστικός και στείρος δικομματισμός, έχει σημασία να ακούγεται καθαρά η ψύχραιμη φωνή που ήταν και είναι το Ποτάμι.
Διακόπτω την ενασχόλησή μου ως Γενική Διευθύντρια της SolidarityNow σε κρίσιμη στιγμή για το προσφυγικό. Την οπτική των ευάλωτων - είτε είναι πρόσφυγες, είτε νέοι που ψάχνουν δουλειά, είτε γυναίκες που αγωνιούν να ταιριάσουν τους πολλαπλούς ρόλους τους - δεν θα την ξεχάσω από τα έδρανα της Βουλής.
Το Ποτάμι είναι το διαφορετικό στην πολιτική. Ως βουλευτής του Ποταμιού, έστω για τους τελευταίους μήνες αυτής της Βουλής, θα κάνω ότι μπορώ για να αποδείξω ότι, τουλάχιστον στο δικό μας πολιτικό Κίνημα, εννοούμε αυτά που λέμε.»