ραμμένο στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου Πολέμου από τον Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, μεταφράστηκε σε 250 γλώσσες και είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στο κόσμο. Ο Μικρός Πρίγκιπας γράφτηκε για να μας μάθει τη αγάπη, τη φιλία και την ειρήνη και ενώ είναι παιδικό βιβλίο, περιέχει πολλές από τις πιο βαθυστόχαστες ιδεαλιστικές παρατηρήσεις για τη ζωή και τους ανθρώπους, που το καταλαβαίνει κανείς πλήρως εάν το διαβάσει και ως ενήλικας. Μια φράση του που έχει χαραχτεί συχνά σε πλάκες ως το πιο αυθεντικό ρητό του που τον αντιπροσωπεύει είναι η εξής: «Το ουσιώδες διαφεύγει από τα μάτια, βλέπει κανείς σωστά μόνο με την καρδιά».
Διαβάστε επίσης
Όμως για πολλά χρόνια, ένα πέπλο μυστηρίου κάλυπτε τις συνθήκες θανάτου του συγγραφέα του, Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί.
Πέθανε με έναν παράξενο τρόπο που παρέμεινε αδιευκρίνιστος για πολλά χρόνια, ενώ το άψυχο σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ. Εκτός από συγγραφέας ήταν και πιλότος και είχε καταταγεί στην αεροπορία ως χειριστής καταδιωκτικού.
Πέθανε σαν σήμερα
Ωστόσο παρά την εμπειρία του, ο συγγραφέας εξαφανίζεται με το αεροπλάνο του ανοιχτά της Κορσικής κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής εναντίων γερμανικών καταδιωκτικών, σαν σήμερα, στις 31 Ιουλίου του 1944.
Λίγο πριν αναχωρήσει για αυτή την τελευταία του αποστολή, εμπιστεύθηκε τα χειρόγραφα του στον διοικητή του, ενώ το άθικτο δωμάτιο του προδίδει ότι δεν κοιμήθηκε όλο το προηγούμενο βράδυ. Περίπου 3 ώρες μετά την απογείωση ο Εξιπερί θεωρείται αγνοούμενος και ο διοικητής υποψιάζεται αυτοκτονία. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν 50 χρόνια αργότερα και μέσα σε αυτά και το βραχιόλι που του είχε κάνει δώρο η αγαπημένη του. Το πτώμα ωστόσο δεν βρέθηκε ποτέ
Αυτά τα 50 χρόνια, οι άκαρπες έρευνες για να βρεθεί το αεροπλάνο του δημιούργησαν μεγάλο θόρυβο γύρω από την εξαφάνιση αυτή, που ως ένα βαθμό εκμεταλλεύτηκαν και τουριστικά ορισμένοι καθώς η φήμη του Εξιπερί έφτασε το αποκορύφωμά της στην μεταπολεμική εποχή. Τελικά το μπρασελέ του ανακαλύφθηκε από ένα ψαρά (Ζαν-Πώλ Μπιάνκο) δυτικά της Τουλόν. Αρχικά δεν πίστευε κανείς τον ψαρά, μιας και βρέθηκε πολύ πιο μακριά από την θέση που προέβλεπε η διαδρομή της τελευταίας αποστολής του Εξιπερί. Αλλά το αεροπλάνο αυτή τη φορά εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε από τον αριθμό του (228233) από τον δύτη-αρχαιολόγο Λουκ Βανρέλ.
Ο Βανρέλ μιλά στην κάμερα του BBC για το πώς έλυσε το μυστήριο του θανάτου του Εξιπερί, 50 χρόνια μετά τον θάνατό του.
«Με ενδιέφερε η εξαφάνιση του Εξιπερί, γιατί είχα διαβάσει τα βιβλία του όταν ήμουν νεότερος και ο τρόπος σκέψης του με επηρέασε σε όλη μου τη ζωή», λέει ο ίδιος. «Στην Γαλλία λέμε ότι πρέπει να διαβάσει κάποιος τον Μικρό Πρίγκιπα σε δύο φάσεις της ζωής του. Και όταν έγινα 40 κατάλαβα όλη την ουσία του».
Όπως λέει, όταν έπεφτε στην συγκεκριμένη περιοχή, έβρισκε κατά καιρούς κομμάτια αεροπλάνου, αλλά νόμιζε ότι ήταν γερμανικό.
Όταν όμως ο ψαράς βρήκε στα δίχτυα του ένα ακόμη κομμάτι και το μπρασελέ, που έγραψε πάνω το όνομα του Εξιπερί, ο Βανρέλ αποφάσισε να ψάξει περισσότερο.
Τα περισσότερα συντρίμμια βρέθηκαν σε βάθος 87 μέτρων και περίπου 2 χιλιόμετρα από την ακτή. «Δεν βρήκαμε ποτέ ανθρώπινα μέλη, αλλά ανάμεσα στα συντρίμμια βρήκα ένα λευκό πανί. Προσπάθησα να το πιάσω, το έβαλα γύρω από τον λαιμό μου και η εικόνα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν αυτή του μικρού πρίγκιπα, στον πλανήτη του, να φοράει ένα φουλάρι στο λαιμό. Εκείνη την ημέρα, μέσα στο νερό, είχα πειστεί ότι είχα βρει το σωστό αεροπλάνο», λέει.
Τον Μάιο του 2000 το αεροπλάνο αναγνωρίστηκε επίσημα.
Όλοι ήταν σχεδόν σίγουροι ότι ο Εξιπερί αυτοκτόνησε από μια τυχαία φράση που βρέθηκε ανάμεσα στα τελευταία του χειρόγραφα: …«Κάποια μέρα θα χαθώ πάνω σε έναν μαρτυρικό σταυρό που θα είναι η Μεσόγειος».
Όμως, στις αρχές του 2008, ένας παλαίμαχος Γερμανός πιλότος, ο Χορστ Ρήπερτ, 88 ετών, δήλωσε ότι πολύ πιθανόν αυτός ήταν εκείνος που τον κατέρριψε, συνδυάζοντας την μέρα και τον τόπο όπου εντοπίστηκε το αεροπλάνο του Εξιπερί. Δήλωσε μάλιστα ότι ως νέος θαύμαζε τον συγγραφέα και θα ευχόταν τελικά να μην ήταν εκείνος που τον είχε καταρρίψει.