Στο εσωτερικό της πολιτικά διχασμένης χώρας του δέχθηκε πυρά, ο “Mr Nice Guy” της ευρωπαϊκής σκηνής - ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ - τον οποίο επέλεξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αναλάβει το πηδάλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Ντόναλντ Τουσκ, ενδέχεται να αποδειχθεί μια απροσδόκητη αλλά σωστή επιλογή, γράφει η ευρωπαική ιστοσελίδα Euractiv.
Δέκα χρόνια μετά τον Χέρμαν φαν Ρομπάι, το Βέλγιο αναλαμβάνει πάλι μια κορυφαία Ευρωπαϊκή θέση, με τον Μισέλ να αντικαθιστά τον Τουσκ την 1η Δεκεμβρίου. «Ο Σαρλ Μισέλ με την εμπειρία του ως πρωθυπουργός του Βελγίου, είναι ιδανική επιλογή για να επιτυγχάνει συναίνεση και να οικοδομεί ενότητα μεταξύ των κρατών - μελών», είπε ο Τουσκ μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το συνολικό «πακέτο» των κορυφαίων θέσεων. Με ένα ιδιαίτερα κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα, το Βέλγιο είναι εξοικειωμένο με πολιτικές κρίσεις.
Ο 43χρονος Μισέλ θεωρείται ένας ψύχραιμος και αποτελεσματικός συμφιλιωτής σε μια χώρα διχασμένη γλωσσικά, σε επίπεδο πλούτου και πολιτικής. O Σαρλ είναι ο μεγαλύτερος γιος του Λουί Μισέλ, του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου, υπουργού και πρώην προέδρου του Γαλλόφωνου - Απελευθερωτικού Μεταρρυθμιστικού Κινήματος. Δικηγόρος, μπήκε στην πολιτική ως περιφερειακός σύμβουλος στην περιοχή της Βαλονίας σε ηλικία 18 ετών, μετά από σπουδές σε Βρυξέλλες και Άμστερνταμ. Από τότε έγινε μια ηγετική φυσιογνωμία των γαλλόφωνων Φιλελευθέρων και ήταν πρόεδρος του κόμματος και υπουργός σε ηλικία 25 ετών, πριν να γίνει ο νεώτερος πρωθυπουργός του Βελγίου σε ηλικία 38 ετών, το 2014.
Η τοποθέτηση του Σαρλ Μισέλ στην Ευρωπαϊκή σκηνή είναι μια καλή στρατηγική εξόδου από την εγχώρια πολιτική. Κατά την πρωθυπουργία του, ο Μισέλ οικοδόμησε ένα στιβαρό Ευρωπαϊκό δίκτυο, αναπτύσσοντας προσωπικές σχέσεις με πολλούς από τους Ευρωπαίους ομολόγους του κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεων ή με προσωπικά δείπνα και ποτά μετά τις Ευρωπαϊκές συνόδους. Με τους ομολόγους του από Λουξεμβούργο και Ολλανδία, Ξαβιέ Μπέτελ και Μαρκ Ρούτε, σχημάτισε ένα τρίο ηγετών Μπενελούξ που έδιναν μια εικόνα ενότητας και σύγκλισης σε μεγάλα Ευρωπαϊκά ζητήματα όπως το Brexit.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν σε συνέντευξη τύπου χθες, είπε ότι με τον Μισέλ στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ελπίζει να δει στενότερη συνεργασία υπό διάφορες μορφές, προκειμένου να γίνει επανεκκίνηση του Ευρωπαϊκού σχεδίου. «Ο Μισέλ είναι ένας πραγματικός Ευρωπαίος, και επιπλέον προέρχεται από μια χώρα - μέλος της Ευρωζώνης και της ζώνης Σένγκεν», είπε ο Μακρόν.
Όντως, ο Μισέλ ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που απάντησαν στην ανατολικο-ευρωπαϊκή αντίθεση όσον αφορά την κατανομή των προσφύγων, λέγοντας ότι η ΕΕ διαμορφώνεται σε μια «δυαδική» ένωση με τα απρόθυμα κράτη όπως Πολωνία και Ουγγαρία να χάνουν ορισμένα δικαιώματα.
Όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του, ο Μισέλ είπε ότι είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τις Ευρωπαϊκές αξίες. «Αλληλεγγύη, ελευθερία και σεβασμός βρίσκονται στην καρδιά των αξιών αυτών. Θα τις υπερασπιστώ», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Euractiv