Ο απίθανος λόγος που λογόκριναν «Τα Φιλαράκια» στην Κίνα

Η λογοκρισία είναι αποτέλεσμα του αυστηρότερου ελέγχου της κινεζικής κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης και την ψυχαγωγία.
Getty Images via Getty Images

Κινεζικές πλατφόρμες ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένης της Tencent - η οποία βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο νωρίτερα αυτό το μήνα για την παρουσίαση μιας έκδοσης του «Fight Club» με εντελώς διαφορετικό τέλος - λογόκριναν την σχέση της Κάρολ και της Σούζαν στην δημοφιλή σειρά «Τα Φιλαράκια», προκαλώντας οργή στα social media.

Στο πρώτο επεισόδιο, διαγράφηκαν οι συζητήσεις σχετικά με την πρώην σύζυγο του Ρος, Κάρολ, η οποία τον χώρισε επειδή συνειδητοποίησε ότι είναι ομοφυλόφιλη. Επιπλέον, άλλες συνομιλίες, χαρακτήρες ή σκηνές με σεξουαλικά υπονοούμενα (για σε στριπτιτζάδικα και οργασμούς) υποβλήθηκαν σε επεξεργασία.

«Τα Φιλαράκια» με τους διάσημους πρωταγωνιστές είναι εξαιρετικά δημοφιλής σειρά στην Κίνα. Η σειρά έκανε ντεμπούτο στις κινεζικές πλατφόρμες ροής Sohu video και iQiyi το 2012 χωρίς καμία λογοκρισία, και ήταν διαθέσιμη προς παρακολούθηση μέχρι τη λήξη της συμφωνίας το 2013.

Τα DVD της σειράς είναι επίσης ευρέως διαθέσιμα. Ωστόσο, η λογοκρισία είναι αποτέλεσμα του αυστηρότερου ελέγχου της κυβέρνησης Σι Τζινπίνγκ στα μέσα ενημέρωσης και την ψυχαγωγία. Το 2016, η Κίνα εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές λέγοντας ότι οι τηλεοπτικές εκπομπές δεν πρέπει να περιλαμβάνουν ιστορίες που αφορούν σχέσεις ομοφυλοφίλων, καθώς και άλλα θέματα που «μεγαλοποιούν τη σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας».

Μετά την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα του «Friends: The Reunion» το 2021, πλατφόρμες συμπεριλαμβανομένων των Bilibili, Tencent, Youku, Sohu και iQiyi ξεκίνησαν την προβολή της σειράς από τις 11 Φεβρουαρίου, ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε υπήρξε λογοκρισία.

Οι θαυμαστές της σειράς έσπευσαν στο Weibo για να διαμαρτυρηθούν για τη λογοκρισία του σόου, με το #FriendsCensored να γίνεται το πιο δημοφιλές θέμα στον ιστότοπο.

Το hashtag έλαβε περισσότερες από 54 εκατομμύρια προβολές στον ιστότοπο το βράδυ της Παρασκευής, αλλά αργότερα λογοκρίθηκε από την πλατφόρμα το πρωί του Σαββάτου, με τα αποτελέσματα αναζήτησης να δείχνουν ότι «αυτό το θέμα δεν εμφανίζεται σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς».

«Fight Club»: Το διαφορετικό φινάλε της ταινίας στην Κίνα

Πριν λίγες εβδομάδες η Κίνα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο του σινεφίλ κοινού λόγω της λογοκρισίας που επέβαλε στην ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ «Fight Club» αλλάζοντας το κλασσικό της φινάλε προκαλώντας την κατακραυγή από τους φανς της ταινίας.

Στην κινέζικη εκδοχή της το φινάλε της ταινίας έχει αντικατασταθεί από μια κάρτα που αναφέρει πως «μέσω ενός στοιχείου που έδωσε ο Τάιλερ, η αστυνομία κατάλαβε γρήγορα το όλο σχέδιο και συνέλαβε όλους τους εγκληματίες, αποτρέποντας με επιτυχία την έκρηξη της βόμβας. Μετά τη δίκη, ο Τάιλερ στάλθηκε στο τρελοκομείο όπου έλαβε ψυχολογική θεραπεία. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το 2012».

Μετά από τις διάφορες αντιδράσεις που προκάλεσε η αλλαγή αυτή, η κινέζικη επιτροπή λογοκρισίας αναγκάστηκε να υποχωρήσει και έτσι να αποκαταστήσει τα 11 τελευταία λεπτά της ταινίας στην ολότητά τους και να απολαύσουν μια από τις πιο cult στιγμές του σινεμά υπό τους ήχους του «Where Is My Mind» των Pixies.

Πηγή: Theguardian

Δημοφιλή