Ο αστάθμητος παράγοντας που κρύβεται πίσω από τη δυσκοιλιότητα και ούτε τον είχαμε φανταστεί

Έρχεται η ώρα που θα πούμε αντίο στο φούσκωμα και θα πετάξουμε μια για πάντα το καθαρτικό. Επιστήμονες εξηγούν τα τί και τα πώς.
Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει περίπου το 16% των ενηλίκων και τρία στα 10 άτομα άνω των 60 ετών.
Kinga Krzeminska via Getty Images
Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει περίπου το 16% των ενηλίκων και τρία στα 10 άτομα άνω των 60 ετών.

Υποφέρουμε από δυσκοιλιότητα; Υπάρχουν και μερικά καλά νέα. Γιατί οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι σε ορισμένους από εμάς, τα πεπτικά προβλήματα ενδέχεται να προκαλούνται από έναν συγκεκριμένο μικροοργανισμό. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για καλύτερες θεραπείες κατά της δυσκοιλιότητας. Δεν είναι θαυμάσιο;

Αναλύοντας δεδομένα από 1.500 άτομα, ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai διαπίστωσαν ότι περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα, είχαν οι συμμετέχοντες με υπερανάπτυξη των βακτηρίων του γένους Archaea στο έντερο. Πρόκειται για βακτήρια που έχουν την ιδιότητα να ζυμώνουν τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε, παράγοντας ορισμένα αέρια, με κυρίαρχο το μεθάνιο.

Ωστόσο πλέον, όσοι παρουσιάζουμε υπερανάπτυξη του εντερικού βακτηρίου του γένους Archaea (ΙΜΟ), θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας για την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας των συμπτωμάτων.

«Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη εξατομικευμένης θεραπείας για μια υποομάδα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα λόγω του ΙΜΟ», επισημαίνει ο δρ. Αλί Ρεζάι, ιατρικός διευθυντής του προγράμματος Cedars-Sinai GI Motility και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι επί του παρόντος;

Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει περίπου το 16% των ενηλίκων και τρία στα δέκα άτομα άνω των 60 ετών. Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται το φούσκωμα, το κοιλιακό άλγος και η δυσκολία στην κίνηση του εντέρου.

Πολλοί παράγοντες απειλούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, όπως:

  • Η έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή

  • Ο καθιστικός τρόπος ζωής

  • Οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων

  • Οι διαταραχές ύπνου

  • Το άγχος

Αυτά είναι πράγματα στα οποία μπορούμε να παρέμβουμε με μια καλύτερη δίαιτα και ένα πιο τακτικό πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας και ξεκούρασης.

Ωστόσο, όπως δείχνει η νέα μελέτη, ακόμα και μια ανισορροπία των μικροοργανισμών στο έντερο μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα. Να πώς λειτουργεί: Το μικροβίωμα του εντέρου είναι μια κοινότητα μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων και ζυμομυκήτων, που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα και βοηθούν το σώμα να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να απορροφήσει τα θρεπτικά τους συστατικά. Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου χαρακτηρίζεται από ποικιλία μικροοργανισμών. Aλλά εάν ένα στέλεχος γίνει κυρίαρχο, αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή στην πέψη και συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια.

Η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται συνήθως με καθαρτικό. Αλλά η λήψη σκευασμάτων, ενώ ναι μεν μπορεί να κάνει το πεπτικό σύστημα να κινηθεί ξανά, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα χτυπήσει στη ρίζα των πεπτικών προβλημάτων, προσφέροντάς μας μια λύση διαρκείας.

Και η έρευνα;

Μετά την πρόσφατη ανακάλυψη των ερευνητών, η επιστημονική κοινότητα φιλοδοξεί να διαμορφώσει θεραπευτικές επιλογές ειδικά για αυτούς που η δυσκοιλιότητά τους σχετίζεται με υπερανάπτυξη του βακτηρίου του γένους Archaea στο μικροβίωμα του εντέρου.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με ΙΜΟ είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από ιδιαίτερα σοβαρή δυσκοιλιότητα και πολύ έντονα συμπτώματα που σχετίζονται με το έντερο, όπως φούσκωμα, διάρροια και κοιλιακό άλγος», εξηγεί ο Ρεζάι, προκειμένου να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε έως έναν βαθμό τι μας συμβαίνει.

Βέβαια, μια τέτοια πάθηση θα μπορούσε να διαγνωστεί σχετικά εύκολα, με ένα απλό τεστ αναπνοής για τη μέτρηση του μεθανίου. Όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα του βακτηρίου Archaea στο έντερό μας, παράγεται περισσότερο μεθάνιο. Μέρος αυτού του μεθανίου καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματός μας και από εκεί, περνά στους πνεύμονές μας. Οπότε τελικά το εκπνέουμε, πράγμα που μπορεί να ανιχνευθεί μέσω διαγνωστικού τεστ.

«Οι ασθενείς θα μπορούν στη συνέχεια να ακολουθήσουν μια εξειδικευμένη θεραπεία για την καταστολή της ανάπτυξης του βακτηρίου Archaea στο έντερο, με αντιβιοτικά και μια εξειδικευμένη δίαιτα. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για να απομακρυνθούμε από την κοινή αντανακλαστική χρήση καθαρτικών», καταλήγει ο Ρεζάι.

Επομένως, εμείς από την πλευρά μας, φροντίζουμε να προσλαμβάνουμε ένα σύνολο τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, να αφιερώνουμε χρόνο στη φυσική άσκηση, να πίνουμε αρκετό νερό και να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ. Και τα καλύτερα έρχονται!

(Με πληροφορίες από newsweek).