Ο Αγώνας για την Ισοτιμία της Γυναίκας μέσα από το Λύκειον των Ελληνίδων

Σήμερα, 80 χρόνια από το θάνατο της Καλλιρρόης Παρρέν ζούμε την παρακαταθήκη που μας άφησε μέσω του Λυκείου των Ελληνίδων.
.Λύκειο των Ελληνίδων
.Λύκειο των Ελληνίδων
https://lykeionellinidon.com/

Ευτύχησα να γνωρίσω τον φεμινισμό μέσα από την ίση μεταχείριση που επιφύλαξε ο ιερέας πατέρας μου στα τρία του παιδιά. Τις Κυριακές εναλλασσόμασταν στην απαγγελία του «Πάτερ ημών» εκεί στους Αγίους Αναργύρους Λευκάδας ο αδελφός μου Αποστόλης, η υπογράφουσα και η μικρότερη αδελφή μου Κωνσταντίνα. Οι γονείς μου πάλεψαν να εμφυσήσουν στα δυο κορίτσια την αγάπη για τη γυναικεία μας φύση και την αγωνιστικότητα για μια ισότιμη θέση στο στίβο της ζωής.

Σήμερα μετά από μια μεγάλη πορεία στη δημοσιογραφία και την συγγραφή των μεγάλων έργων τολμώ να πω ότι τα χρόνια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας με δίδαξαν πως η ικανότητα ξεπερνάει τη φοβική στάση της εργασιακής αγοράς και πως οι γυναίκες μπορούν να θριαμβεύουν σε πολλά πεδία. Παραμένουν όμως ακόμη ανοιχτά τα μεγάλα ζητήματα της άνισης μισθοδοτικής μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών, η προτίμηση πρόσληψης αρσενικού γένους επαγγελματιών σε σχέση με τις γυναίκες στα απαιτητικά επαγγέλματα και τέλος το μεγάλο πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στις δουλειές υψηλού προφίλ. Η γυναίκα οφείλει ακόμη και σήμερα στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες να σταθεί στις επάλξεις δίνοντας καθημερινές μάχες για την κατάκτηση των αυτονόητων δικαιωμάτων του ανθρώπινου γένους.

Ωστόσο, θέλω να σταθώ στην μεγάλη τιμή που μου έχει ανατεθεί τελευταία να είμαι πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Μοντρεάλ, κι αυτό διότι η ιδρύτρια του Λυκείου των Ελληνίδων Καλλιρρόη Παρρέν (1911) μας κληροδότησε μια δεξαμενή διατήρησης της ελληνικής παράδοσης μαζί με την προσωπική της ιστορία, που συνδέεται με την πρώτη γυναίκα-σύμβολο του φεμινισμού στην Ελλάδα.

Η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν με καταγωγή από το Ρέθυμνο της Κρήτης υπήρξε πρωτοπόρος του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα, διεκδικώντας παράλληλα και τον τίτλο της πρώτης Ελληνίδας δημοσιογράφου και εκδότριας, καθώς εξέδωσε το 1887 την εβδομαδιαία εφημερίδα «Εφημερίς των Κυριών», με συντάκτες και παραλήπτες αποκλειστικά γυναίκες.

Λύκειο των Ελληνίδων
Λύκειο των Ελληνίδων
https://lykeionellinidon.com/

Γεννημένη το 1861 Στο Ρέθυμνο εγκαταστάθηκε στην Αθήνα αργότερα, όπου ο πατέρας της, Στυλιανός Σιγανός, ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Κρητών Προσφύγων. Στις 8 Μαρτίου 1887 αποφάσισε να εκδώσει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Εφημερίς των Κυριών», η οποία αποτελούσε το πρώτο γυναικείο έντυπο στην ελληνική επικράτεια και την καθιέρωσε ως την πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφο και εκδότρια.

Το φεμινιστικό έργο της, όμως, δεν εξαντλήθηκε στις σελίδες κάποιων βιβλίων. Συμμετείχε ενεργά σε διεθνή γυναικεία συνέδρια ανά τον κόσμο και διακήρυττε την ανάγκη εξασφάλισης παιδείας και εργασίας για τις γυναίκες, ως βασικές προϋποθέσεις για την πνευματική και πολιτική τους ισοτιμία και χειραφέτηση.

Το πάθος της, τέλος, για την αναγέννηση και διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων την οδήγησε -το 1911- στη δημιουργία του «Λυκείου των Ελληνίδων», το οποίο ξεκίνησε -κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων- την καταγραφή, διδασκαλία και παρουσίαση παραδοσιακών χορών, ενώ η δράση του είναι γνωστή μέχρι και σήμερα, αριθμώντας σε Ελλάδα και εξωτερικό 15.000 μέλη.

Η Καλλιρρόη Παρρέν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις γυναίκες. Η πρώτη της προσπάθεια έγινε το 1895, όταν απευθύνθηκε στον τότε πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη, ενώ το 1921, διοργάνωσε το δεύτερο γυναικείο συνέδριο στην Ελλάδα, όπου έπεισε τον τότε πρωθυπουργό Δ. Γούναρη να τοποθετηθεί προσωπικά υπέρ την χορήγησης ψήφου.

Η κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες άργησε πολύ να έρθει (το δικαίωμα της γυναικείας ψήφου κατοχυρώθηκε στο Σύνταγμα της Ελλάδας το 1952 και για πρώτη φορά ψήφισαν οι Ελληνίδες το 1956). Η Καλλιρόη Παρρέν δεν μπόρεσε να ζήσει την το όνειρό της να δει τις γυναίκες να ψηφίζουν στην πατρίδα της.

..
..
https://lykeionellinidon.com/

Σήμερα, 80 χρόνια από το θάνατο της Καλλιρρόης Παρρέν ζούμε την παρακαταθήκη που μας άφησε μέσω του Λυκείου των Ελληνίδων και συνεχίζουμε να παλεύουμε εδώ στην ξένη να γίνουμε σύγχρονες Ελληνίδες της Διασποράς, να μείνουμε για πάντα οι μήτρες διατήρησης του Ελληνισμού στο Μοντρεάλ, το Κεμπέκ και τον Καναδά.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ έχει πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία του εμβληματικού γλυπτού του Έλληνα Μετανάστη σε κεντρικό σημείο του Μοντρεάλ και συνδράμει στην ιστορική έρευνα για τη νέα μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου, το Γονιδιακό Παπ Τεστ του οποίου οι κλινικές δοκιμές θα γίνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του McGill.

Είμαι περήφανη που εκπροσωπώ την ιστορικότερη οργάνωση-συνώνυμη του γυναικείου κινήματος τουτέστιν το Λύκειον Ελληνίδων Μοντρεάλ, είμαι ευλογημένη που πατώ στο δρόμο που χάραξε η Καλλιρρόη Παρρέν!

Δημοφιλή