Όταν αισθανόμαστε - τέτοια εποχή - ένα ξαφνικό ρίγος, ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Οι πιθανότητες οδηγούν άμεσα στη σκέψη ότι είναι κρυολόγημα ή γρίπη.
Τα μικρόβια υπάρχουν όλο το χρόνο, όμως μας συμβαίνει πολύ σπανιότερα να παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος μέσα στο καλοκαίρι.
Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι παθαίνουν περισσότερα κρυολογήματα, ή γρίπη - τώρα και Covid - όταν έξω κάνει κρύο;
To CNN επιχείρησε να δώσει μία επιστημονική απάντηση, θέτοντας το ερώτημα σε Αμερικανούς επιστήμονες.
Σε μία εξέλιξη που οι ερευνητές αποκαλούν «επιστημονική ανακάλυψη», μία νέα μελέτη μπορεί να εντόπισε πράγματι τον βιολογικό λόγο που παθαίνουμε περισσότερες ασθένειες του αναπνευστικού το χειμώνα. Αποδεικνύεται ότι ο ίδιος ο κρύος αέρας βλάπτει την ανοσολογική απόκριση που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στη μύτη μας.
Παγώνει η μύτη μας; Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο
«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια βιολογική, μοριακή εξήγηση σχετικά με έναν παράγοντα της έμφυτης ανοσολογικής μας απόκρισης, που φαίνεται να περιορίζεται από τις ψυχρότερες θερμοκρασίες», δήλωσε η ρινολόγος δρ. Ζάρα Πατέλ, καθηγήτρια ωτορινολαρυγγολογίας και χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου, στην Ιατρική Σχολή του κορυφαίου Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια.
Στην πραγματικότητα, η μείωση της θερμοκρασίας μέσα στη μύτη κατά 5 βαθμούς Κελσίου, είναι «παγίδα».
Αυτή η χαμηλή θερμοκρασία σκοτώνει σχεδόν το 50% των δισεκατομμυρίων κυττάρων που καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτήρια στα ρουθούνια μας(!) σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology.
«Ο κρύος αέρας σχετίζεται με αυξημένη ιογενή λοίμωξη επειδή ουσιαστικά χάνουμε το ήμισυ της ανοσίας μας, μόνο με αυτή τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας», δήλωσε στο CNN ο ρινολόγος Δρ. Μπέντζαμιν Μπλάιερ, διευθυντής ωτορινολαρυγγολογίας στο Massachusetts Eye and Ear και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στη Βοστώνη.
Η μέθοδος της σφήκας
Ένας ιός ή βακτήρια του αναπνευστικού εισβάλλουν στη μύτη, όπως εξηγούν επιστήμονες, γιατί αυτό είναι το κύριο σημείο εισόδου στο σώμα, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο. Αμέσως, το μπροστινό μέρος της μύτης ανιχνεύει το μικρόβιο, πολύ πριν το πίσω μέρος της μύτης αντιληφθεί τον εισβολέα. Σε εκείνο το σημείο, τα κύτταρα που προστατεύουν τη μύτη αρχίζουν αμέσως να δημιουργούν δισεκατομμύρια απλά αντίγραφα του εαυτού τους, που ονομάζονται εξωκυτταρικά κυστίδια ή EV’s.
«Τα EV δεν μπορούν να διαιρεθούν όπως τα κύτταρα, αλλά είναι σαν μικρές μίνι εκδόσεις κυττάρων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να σκοτώνουν αυτούς τους ιούς», είπε ο Μπλάιερ. «Τα EV λειτουργούν ως δόλωμα, έτσι όταν εισπνέετε έναν ιό, ο ιός κολλάει σε αυτό το δόλωμα αντί να κολλάει στα κύτταρα».
Μόλις δημιουργηθούν και διασκορπιστούν στις ρινικές εκκρίσεις, τα δισεκατομμύρια EV’s αρχίζουν να σωρεύουν τα επιδρομικά μικρόβια, εξήγησε.
«Είναι σαν να κλωτσήσεις τη φωλιά της σφήκας. Τι συμβαίνει; Μπορεί να δεις μερικες σφήκες να πετούν τριγύρω, αλλά όταν κλωτσήσεις τη φωλιά τους, όλες πετάνε έξω από τη φωλιά για να επιτεθούν πριν αυτό το ζώο προλάβει να εισβάλει στη φωλιά τους», είπε. «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο και το ανθρώπινο σώμα «σφουγγαρίζει» τους εισπνεόμενους ιούς, ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν ποτέ στα κύτταρά μας».
Με πληροφορίες από: CNN