Αν έχετε αρχίσει να νιώθετε σκυθρωποί, αδιάφοροι και εύθικτοι αυτή την περίοδο του χρόνου, δεν είστε οι μόνοι. Η διάρκεια της ημέρας είναι μικρότερη, οι λογαριασμοί συσσωρεύονται και το συναίσθημα της μελαγχολίας είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Σύμφωνα με τον Josh Klapow, κλινικό ψυχολόγο, που μίλησε στην αμερικανική HuffPost, η μελαγχολία που νιώθουμε τον χειμώνα χαρακτηρίζεται γενικά από τα παραπάνω συναισθήματα και εκδηλώνεται λόγω έλλειψης δραστηριοτήτων, αλλαγών στη διατροφή ή τη γυμναστική, άγχους των διακοπών, οικονομικών ανησυχιών, αιφνίδιας απώλειας ή οικογενειακών θεμάτων.
«Mερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις εποχικές αλλαγές που προκαλεί η μελαγχολία», όπως οι πιο ψυχρές θερμοκρασίες και οι λιγότερες ώρες ήλιου, λέει από την πλευρά του ο δρ.Marc Leavey, παθολόγος στο Mercy Medical Center της Νέας Υόρκη.
Όπως σημειώνει ωστόσο το δημοσίευμα της αμερικανικής HuffPost, είναι σημαντικό να μην συγχέουμε τη μελαγχολία με την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, καθώς σύμφωνα με τον Klapow η τελευταία αποτελεί πιο σοβαρή περίπτωση - μεταξύ των συμπτωμάτων της περιλαμβάνονται συναισθήματα θλίψης και ευερεθιστότητας, ενώ παρατηρούνται διαταραχές στον ύπνο και την όρεξη για φαγητό, δυσκολία συγκέντρωσης, μείωση ενδιαφέροντος για τις ευχάριστες δραστηριότητες, ακόμα και αυτοκτονικός ιδεασμός.
«Αυτή η ιατρική κατάσταση, αν και μπορεί να προκληθεί από τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες που οδηγούν στη χειμωνιάτικη μελαγχολία, είναι πολύ πιο σοβαρή και αξίζει επαγγελματικής προσοχής», ανέφερε επίσης ο Leavey.
Ωστόσο, αν υποφέρετε από μία απλή μελαγχολία υπάρχουν μερικές εύκολες λύσεις που κατά κάποιο τρόπο όλες συνδέονται με το φως και την έξοδο από το σπίτι.
1. Βγείτε στο φυσικό φως της μέρας
Μπορεί η μελαγχολία του χειμώνα να σας έχει φτιάξει διάθεση για να χαζέψετε και να χουζουρέψετε στο σπίτι, ωστόσο σύμφωνα με τον Leavey είναι σημαντικό να βγείτε για λίγη ώρα στον φυσικό φως της μέρας ακόμα και όταν αυτό είναι αδύναμο.
2. Δώστε σημασία στον ύπνο
Η στέρηση ύπνου και οι διαταραχές που σχετίζονται με αυτόν συνδέονται με τα συναισθήματα της κατάθλιψης, λέει από την πλευρά του ο Klapow, και προτείνει 7 με 8 ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση.
3. Ασκηθείτε καθημερινά για 15 λεπτά
Αν και τον χειμώνα είναι πολύ εύκολο να παραλείψετε το γυμναστήριο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η άσκηση βελτιώνει την εξωτερική εικόνα και σας γεμίζει με ενέργεια.
4. Βάλτε φως στο υπνοδωμάτιο και το γραφείο
Προσαρμόστε με τέτοιο τρόπο το χώρο σας, ώστε να βρίσκετε μία ισορροπία στα συναισθήματα σας και μία διέξοδο από την μελαγχολία. Για παράδειγμα, αν το πρωί ξυπνάτε ανόρεχτοι, φροντίστε να προσθέσετε μία τεχνητή πηγή φυσικού φωτός στον χώρο σας ώστε να σπάει στο σκοτάδι.
5. Προσέξτε τι τρώτε σε καθημερινή βάση
«Ο τύπος της τροφής που τρώτε επιδρά στα ενεργειακά σας επίπεδα, στον ύπνο και στην ανοσοποιητική λειτουργία», τονίζει ο Klapow. Για παράδειγμα, τα γλυκά για πρωινό ή τα απανωτά fast food μπορεί να ικανοποιήσουν την όρεξή σας και να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα στιγμιαία, ωστόσο η κατανάλωσή τους σε μακροπρόθεσμη βάση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στον οργανισμό, αλλά και στην ψυχική σας υγεία.
6. Περάστε χρόνο με φίλους και αγαπημένους
Το «συναισθηματικό φως», η επαφή, δηλαδή, με άλλους ανθρώπους - είναι εξίσου κρίσιμη με το περιβαλλοντικό φως, ειδικά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε το «τέρας» της μελαγχολίας.
7. Δικαιολογήστε τον εαυτό σας και χαλαρώστε
Όταν είστε σε μελαγχολική φάση είναι απόλυτα φυσιολογικό τη μία μέρα να είστε μέσα στην ενέργεια και την άλλη να βρίσκεστε σε αντίθετη κατάσταση. Κατανοήστε τον εαυτό σας, είναι πολύ φυσιολογικό. Άλλωστε το να ρίξετε την ευθύνη απευθείας πάνω σας, θα σας κάνει μόνο να νιώσετε χειρότερα.