Ο χορός της διαφθοράς καλά κρατεί

Για να είναι αποτελεσματικός ο πόλεμος κατά της διαφθοράς απαιτείται ταχεία και αποτελεσματική απόδοση δικαιοσύνης.
.
.
Atstock Productions via Getty Images/iStockphoto

Με την αποκάλυψη και σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης των εκβιαστών εφοριακών στη Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας, που ήλθε καπάκι μετά τη σύλληψη της εγκληματικής οργάνωσης των εκβιαστών εφοριακών στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και της αντίστοιχης εγκληματικής οργάνωσης των υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων, που εκβίαζαν επιχειρηματίες της εστίασης δικαιολογείται πλήρως ο τίτλος του παρόντος άρθρου.

Τα τελευταία χρόνια κανείς δεν ασχολείτο με τη τρέχουσα διαφθορά του Δημόσιου Τομέα, οι αρμόδιες αρχές την είχαν κρύψει κάτω από το χαλί. O κόσμος όμως τo είχε τούμπανο, ιδίως με όσα σύμβαιναν στη Μύκονο, αλλά αυτές κρυφό καμάρι. Με την αποκάλυψη όμως των παραπάνω εγκληματικών οργανώσεων, που ασκούσανε εκβιασμό στους επιχειρηματίες εστίασης, επανήλθε το θέμα στην επικαιρότητα και άρχισε κατά κάποιο τρόπο η κάθαρση με τη προσωρινή κράτηση κάποιων εμπλεκομένων, επιβολή περιοριστικών όρων σε άλλους και την άσκηση πειθαρχικών διώξεων, διαδικασίες που λόγω νομοθεσίας και κακών πρακτικών θα διαρκέσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Χαρακτηριστικό είναι σε όλες τις οργανώσεις εμπλέκονται και ιδιώτες και μάλιστα στην οργάνωση του Δήμου Αθηναίων αρχηγός φέρεται ότι είναι η «Νάνσυ» μια ιδιώτης, περίπτωση που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο, εξωτικός αρχηγός σε οργάνωση από δημοτικούς υπαλλήλους.

Φοβάμαι όμως ότι και αυτή τη φορά δεν θα χυθεί άπλετο φως στις εγκληματικές δομές, γιατί δεν θα αποκαλυφθούν ούτε οι πιθανές πολιτικές διασυνδέσεις και καλύψεις, αλλά και ούτε οι υποκρυπτόμενοι πίσω από τους «αναλώσιμους», που αποκαλυφτήκαν. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πολιτική ευθύνη των πολιτικών και αυτοδιοίκητων αρχών, αλλά κανένας δεν την αναζητεί.

Σε προηγούμενο άρθρο της 12-12-2022 και τίτλο «Ας μιλήσουμε για τη διαφθορά» είχαμε αναφερθεί κυρίως σε θέματα διεθνούς διαφθοράς με αφορμή τη γνωστή περίπτωση της ευρωβουλευτή Ε.Καιλή, τα παραπάνω όμως κρούσματα αποτελούν διαφθορά στο Δημόσιο τομέα της χώρας, που ορίζεται από το ν.3094 /2002 , όπως διευρύνθηκε με το άρθρο 83 του ν.4622/2019.

Σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο ορισμό της Διεθνούς Τράπεζας «Διαφθορά είναι η χρήση του δημοσίου αξιώματος προς όφελος του ιδίου ή τρίτου». Στη χώρα μας θεωρείται, ότι ο απασχολούμενος στο δημόσιο τομέα κατέχει δημόσιο αξίωμα και συνεπώς ελέγχεται για πράξεις διαφθοράς με τη σημείωση, ότι η διαφθορά αυτοτελώς δεν συνιστά ποινικώς κολάσιμη πράξη, αλλά αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για τη τέλεση αδίκων πράξεων, που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον ΠΚ ή άλλους ποινικούς νόμους, όπως προβλέπεται από οικείες διατάξεις ως πειθαρχικό αδίκημα υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα. Επομένως οι εμπλεκόμενοι ιδιώτες ευθύνονται μόνο με τις κοινές ποινικές διατάξεις.

Παρατηρούμε, ότι η αποκάλυψη των παραπάνω εγκληματικών οργανώσεων έγινε κατόπιν καταγγελιών από την Οικονομική Αστυνομία και όχι από ελεγκτικές αρχές, ενδεχόμενα γιατί το έργο τους δεν είναι αρκετά γνωστό, ώστε να κατευθύνονται σε αυτές οι καταγγελίες των πολιτών.

Για να είναι αποτελεσματικός ο πόλεμος κατά της διαφθοράς απαιτείται αποτελεσματικός προληπτικός και κατασταλτικός έλεγχος, που σημαίνει ταχεία και αποτελεσματική απόδοση δικαιοσύνης, κάτι που δεν συμβαίνει στις μέρες μας. Κυρίως όμως απαιτείται η συνεργασία και η στήριξη των πολιτών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ειλικρινή ενημέρωση και με αξιόπιστα και όχι εικονικά αποτελέσματα.

Αποτελεί γενική παραδοχή, ότι η Δημόσια Διοίκηση και η Δικαιοσύνη αποτελούν τους δύο μεγάλους ασθενείς της χώρας μας.

Κατά τη θητεία μου (2004-2016) ως Γενικός Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης αναρτιόνταν στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας και αναφέρονταν στα επίσημα πεπραγμένα της υπηρεσίας, όλες οι διαπιστούμενες πράξεις διαφθοράς του Δημόσιου Τομέα, έκτοτε όμως δεν υπάρχουν επαρκή δημόσια στοιχεία για τη διαφθορά, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν μόνο φήμες και εικασίες για συγκεκριμένες περιπτώσεις και αυτό διότι δεν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι, αλλά μόνο στοχευμένοι.

Αλλά και πάλι δεν ανακοινώνονται τα αποτελέσματα τους με το πρόσχημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Εξάλλου η προηγούμενη διοίκηση της ΕΑΔ, στην οποία συγχωνεύτηκε ο ΓΕΔΔ κατέβασε από το διαδίκτυο τις αναρτημένες ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων του ΓΕΔΔ και έτσι έσβησε την ιστορία μιας περιόδου πολέμου κατά της διαφθοράς και κακοδιοίκησης από τη μελέτη της οποίας θα μπορούσαν να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη καταπολέμηση της.

Ελπίζω ότι κατόπιν των αποκαλύψεων των παραπάνω εγκληματικών οργανώσεων ότι οι αρμόδιες αρχές θα ασχοληθούν πλέον ενεργά με τον έλεγχο της διαφθοράς και σε άλλους δημόσιους τομείς, όπως τη πολεοδομία, αφού δεν ασκείται κανένας έλεγχος στο πρωτοφανή οικοδομικό οργασμό, στο λαθρεμπόριο καυσίμων, στις επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και αγρότες, στον τομέα της υγείας, με τις υπερβολικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων και προμηθειών, στα δημόσια έργα και στις προνοιακές δομές, στη τοπική αυτοδιοίκηση κλπ.

Λέανδρος Τ.Ρακιντζής, Αρεοπαγίτης ε.τ.

Δημοφιλή