Ο «χορός των κατασκόπων» μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Ο «χορός των κατασκόπων» μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Πριν ακόμη ο Ζόραν Ζάεφ αποφασίσει, εάν θα πάει σε πρόωρες εκλογές ή όχι, το θέμα της ονομασίας και η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών επέστρεψε στην ελληνική ατζέντα με όρους «Ζορμπά» και «Ξενοφώντα».

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συγκρούονται με φόντο μία αποκάλυψη έγκυρης γερμανικής εφημερίδας, της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η «αποκάλυψη» επικεντρώνεται στο πως βλέπει, ή περιγράφει ο Ζόραν Ζάεφ πρόσωπα και συναντήσεις.

- Στην κυβέρνηση θέλουν να βλέπουν μόνο τις συναντήσεις: Φωνάζουν για τα δύο ραντεβού της Μαρίας Σπυράκη, επιχειρώντας να προσάψουν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη κατηγορίες για προσχηματική αντίθεση της ΝΔ στην συμφωνία των Πρεσπών. Θέτουν το ερώτημα: Kαι αν ήταν αθώες οι συναντήσεις που έκανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, γιατί δεν ανακοινώθηκαν;

“Η Μαρία Σπυράκη έκανε λάθος που δεν ανακοίνωσε τις συναντήσεις της όταν έγιναν. Αν το είχε κάνει, δεν θα υπήρχε συζήτηση σήμερα.”

- Στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να βλέπουν μόνο το πως περιγράφει ο Ζάεφ την κυβέρνηση Τσίπρα έναντι της αξιωματικής αντίπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κρίνει ότι «οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές, αφού στην Ελλάδα είναι η Αριστερά στην εξουσία», ενώ διερωτάται «Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Στην εξουσία θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση. Πρέπει να βιαστούμε».

“Γιατί η κυβέρνηση θεωρεί πως αποτελεί «ζήτημα» μία συνάντηση, από αυτές που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να γίνονται μεταξύ Ελλήνων πολιτικών και της ηγεσίας της πΓΔΜ;”

Η Μαρία Σπυράκη έκανε λάθος που δεν ανακοίνωσε τις συναντήσεις της όταν έγιναν. Αν το είχε κάνει, δεν θα υπήρχε συζήτηση σήμερα.

Ωστόσο, είναι λογικό και το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση θεωρεί πως αποτελεί «ζήτημα» μία συνάντηση, από αυτές που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να γίνονται μεταξύ Ελλήνων πολιτικών και της ηγεσίας της πΓΔΜ;

Ακόμα περισσότερο, εάν θέλουμε πράγματι να λύσουμε το Σκοπιανό και να βελτιωθούν οριστικά οι σχέσεις των δύο χωρών.

Ποιό είναι το τρελό στην υπόθεση αυτή;

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παίρνουν ως δεδομένο, ότι ο Ζάεφ περιγράφει ορθά και αντικειμενικά τα γεγονότα και τους διαλόγους.

Και μάλιστα ενώ απευθύνεται σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της πΓΔΜ - δηλαδή ευρισκόμενος μεταξύ αντιπάλων.

Καμία ενόχληση για την εμπλοκή της Ελλάδας μέσω «κλειδαρότρυπας» στους διαλόγους μεταξύ τρίτων.

Καμία συναίσθηση του κινδύνου, να υπονομευθούν συμφέροντα της Ελλάδας δια της ανεπανόρθωτης έκθεσης προσώπων και κομμάτων σε ένα δημοψήφισμα, που χωρίς ίχνος υπερβολής περιγράφεται ως ”χορός των κατασκόπων” στα Σκόπια, εδώ και πολλές εβδομάδες.

Η Ιστορία διδάσκει, εάν θέλεις να διδαχθείς. Αλλά πρέπει να θέλεις.

Στο μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε και σήμερα, Τετάρτη, στο θέμα της συνάντησης Ζάεφ-Σπυράκη, ρωτώντας πάλι ποιος ήταν ο σκοπός των συναντήσεων και ποιο είναι το μήνυμα που μετέφερε στον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ η εκπρόσωπος της ΝΔ.

Αναλυτικά, το σχόλιο του γραφείου του Πρωθυπουργού:

«Με την ελπίδα, στις 24 ώρες που πέρασαν η κα Σπυράκη να μην συνάντησε, ξανά, τυχαία, για καφέ τον κ. Ζάεφ, περιμένουμε, ακόμα, απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη:

Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κα Σπυράκη, ως ειδική απεσταλμένη του, τον κ. Ζάεφ;

Ισχύει ότι του μετέφερε το μήνυμα πως η ΝΔ θα συναινέσει σε συμφωνία για το ονοματολογικό, αρκεί να συμφωνήσει και ο κ. Καμμένος, όπως προκύπτει από τα λόγια του κ. Ζάεφ στα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών της γείτονος;

Και το βασικότερο: Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων; Τι μήνυμα μετέφερε η κα Σπυράκη εξ ονόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη;».

Δημοφιλή