Ο «χρυσός» των Ινκας: Ξεχάστε τη ζάχαρη - Το νέο φυσικό γλυκαντικό που κατακτά την αγορά

Σήμερα, κερδίζει όλο και περισσότερους φανς χάρη στη γλυκιά του γεύση που θυμίζει γλυκοπατάτα, καραμέλα και σιρόπι σφενδάμου.
Φωτογραφία Αρχείου.
Jesus Carpio via Getty Images
Φωτογραφία Αρχείου.

Ένα νέο φυσικό γλυκαντικό κάνει την εμφάνισή του και φαίνεται να ξεπερνά τόσο τη στέβια όσο και τη ζάχαρη σε δημοτικότητα.

Ο λόγος για τη λούκουμα*, ένα φρούτο που προέρχεται από τη Νότια Αμερική και εκτιμήθηκε από αρχαίους πολιτισμούς. Σήμερα, κερδίζει όλο και περισσότερους φανς χάρη στη γλυκιά του γεύση που θυμίζει γλυκοπατάτα, καραμέλα και σιρόπι σφενδάμου.

Όπως αναφέρει η New York Post, στην περιοχή των Άνδεων, όπου καταναλώνεται εδώ και αιώνες - σε χώρες όπως το Περού, η Βολιβία και το Εκουαδόρ - η λούκουμα χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό γλυκαντικό και έχει γίνει η πιο δημοφιλής γεύση παγωτού στην περιοχή.

Πλέον, το φρούτο, γνωστό και ως «χρυσός των Ίνκας», κατακτά και την αμερικανική αγορά, εμφανιζόμενο σε διάφορα προϊόντα, από καφέδες έως πρωινά σνακς, χάρη στη γεύση του και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Στην αμερικανική αγορά, η λούκουμα πωλείται κυρίως σε μορφή λεπτής, κιτρινωπής σκόνης από την αποξηραμένη φλούδα του φρούτου. Η δημοτικότητά της οφείλεται στο χαμηλό γλυκαιμικό της φορτίο και στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.

Η λούκουμα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή, που της προσδίδουν το έντονο χρώμα και συμβάλλουν στην υγεία των ματιών. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν κυτταρικές βλάβες, ενώ η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτά μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να περιορίσει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπαθειών και γνωσιακής εξασθένισης.

Επιπλέον, η λούκουμα περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, σιδήρου, ψευδάργυρου, ασβεστίου και καλίου, προσφέροντας οφέλη για το ανοσοποιητικό, τα μάτια και το πεπτικό σύστημα.

Όπως εξηγεί ο διατροφολόγος Σκοτ Κίτλεϊ, «σε αντίθεση με τη ζάχαρη, η λούκουμα διατηρεί τις ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα της, προσφέροντας έτσι πολλά περισσότερα από περιττές θερμίδες».

...........

* Το Pouteria lucuma είναι ένα είδος δέντρου της οικογένειας Sapotaceae, που καλλιεργείται για τον καρπό του, το lúcuma. Είναι εγγενές στις κοιλάδες των Άνδεων της Βολιβίας, του Ισημερινού, της Χιλής και του Περού.