Ο Δένδιας ενεργοποιεί την τριμερή με Αίγυπτο - Κύπρο απέναντι στην Τουρκία

Αποκωδικοποιώντας τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ
Eurokinissi

Σαφές αποτρεπτικό μήνυμα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στέλνει, έστειλαν, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι, επιβεβαιώνοντας την ενεργοποίηση του τριμερούς σχήματος οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της προώθησης του γεωοικονομικού δόγματος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

O Nίκος Δένδιας στη κοινή συνέντευξη Τύπου με το Σάμεχ Σούκρι στο υπουργείο Εξωτερικών, έστειλε για ακόμη μια φορά ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις για την επαναπροσέγγιση, λίγο μετά την αινιγματική δημόσια δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για «γενναία επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στην πραγματικότητα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, διεκδικεί την παράλληλη ανάδειξη του αμυντικού-αποτρεπτικού χαρακτήρα του σχήματος, μαζί με την ανάπτυξη του οικονομικού-ενεργειακού, επιδιώκοντας έτσι να χαλιναγωγήσει την Τουρκία, η οποία επιχειρεί να προσδιορίσει τις σχέσεις στην περιοχή σε διμερές επίπεδο, επιβάλλοντας έτσι την πυγμή της, μέσω της στρατιωτικής ισχύος που διαθέτει.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε συγκεκριμένα:

“Στο περιφερειακό επίπεδο, συζητήσαμε φυσικά και για την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που συντελείται από την Τουρκία. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας αψηφούν το Διεθνές Δίκαιο, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Είναι, κατά τούτο, απολύτως καταδικαστέες”,

Με την τοποθέτηση αυτή ο Νίκος Δένδιας επαναβεβαιώνει την τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και χρησιμοποιεί το ειδικό στρατιωτικό και διπλωματικό βάρος της Αιγύπτου ως απόδειξη της ουσιαστικής λειτουργίας του αποτρεπτικού μηχανισμού που συνιστά η τριμερής.

“Ζούμε σε μια πολύ ασταθή περιοχή και η συστηματική παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας από την Τουρκία επιτείνει τις προκλήσεις στην περιοχή μας”.

Είναι, ίσως, η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του που ο Νίκος Δένδιας αναφέρεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς μέχρι τώρα οι αναφορές εστιάζονταν στο Διεθνές Δίκαιο κι’ αυτό γιατί η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη του πρώτου, αλλά δεσμεύεται απ’ το δεύτερο. Επίσης, η ανακήρυξη των ΑΟΖ, όπως αυτή που σχεδιάζεται μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου βασίζονται στο Δίκαιο της Θάλασσας. Υπ’ αυτό το πρίσμα η επίκληση του σηματοδοτεί την ανανέωση της δυναμικής την εν λόγω διαδικασίας.

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ακόμα ότι:

“H Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία μεταξύ όλων των ομονοούντων κρατών της περιοχής. Άλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο, επισκέφθηκα πρόσφατα το Ισραήλ και την Κύπρο, έχω ήδη συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό μου μία φορά και σκοπεύω να τον συναντήσω εκ νέου το προσεχές διάστημα”.

Η λέξη κλειδί στη συγκεκριμένη πρόταση είναι «ομονοούντων», καθώς περιορίζει τις προϋποθέσεις για συνεργασία στη συναντίληψη και δεν απαιτεί συμφωνία, γεγονός που αποτελεί εν δυνάμει άνοιγμα προς την Τουρκία.

″Ενημέρωσα, ακόμα, τον κ. Shoukry για τη συνάντηση που είχα σήμερα το πρωί με τον Κύπριο ομόλογο και φίλο μας, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, -τον οποίον θα συναντήσει και ο ίδιος αύριο στη Λευκωσία- και αναφερθήκαμε και στην ανάγκη ενίσχυσης του μηχανισμού τριμερών συνεργασιών”.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ καταδεικνύει την ευθυγράμμιση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με την αμερικανική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο,που προωθεί την πολυμερή συμμαχία ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισραήλ για την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία των κρατών με στόχο την απομόνωση της Τουρκίας, και διαφοροποιείται από την έκφραση “γενναία επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων” του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θολώνει το τοπίο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφές ότι:

″Με την ευκαιρία, θα ήθελα να τονίσω και από αυτό εδώ το βήμα ότι για την Ελλάδα δεν νοείται λύση του Κυπριακού ζητήματος χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από τη νήσο. Και αυτό ήταν μεταξύ των ισχυρών μηνυμάτων που εξέπεμψε και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεγαλόνησο”.

Όπου και σημαίνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει την πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης για το Κυπριακό, όπως εκφράστηκε στο πλαίσιο της Κραν Μοντανά, για κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

“Περαιτέρω, θέλω να τονίσω το σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει η Αίγυπτος για την προώθηση της Ειρηνευτικής Διαδικασίας, της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης, της σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη και της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας.”

Η δήλωση Νίκου Δένδια δείχνει ότι Ελλάδα ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για συμφιλίωση της Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα και της Παλαιστινιακής Αρχής που κυβερνά τη Δυτική Όχθη, με στόχο την αποδυνάμωση των Αδελφών Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή, που έχουν στενές σχέσεις με Τουρκία και Χαμάς.

|

Δημοφιλή