Αρχαιολόγοι στη Νοτιοανατολική Ασία έχουν ανακαλύψει την αρχαιότερη ένδειξη επεξεργασίας μπαχαρικών, για φαγητό που οι Δοιτικοί ονομάζουμε «κάρυ». Χρονολογείται τουλάχιστον 1.800 χρόνια πριν.
«Πριν από αυτή τη μελέτη, είχαμε μόνο περιορισμένες ενδείξεις από αρχαία έγγραφα στην Ινδία, την Κίνα και τη Ρώμη σχετικά με το πρώιμο εμπόριο μπαχαρικών», λέει η αρχαιολόγος του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας Hsiao-chun Hung στον Timmy Broderick του Scientific American.
«Ωστόσο, αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει ότι αυτά τα μπαχαρικά ήταν πράγματι εμπορεύσιμα εμπορεύματα που υπήρχαν στα παγκόσμια θαλάσσια εμπορικά δίκτυα πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια».
Η λέξη «κάρυ» προέρχεται από τους Ευρωπαίους αποίκους, οι οποίοι τη χρησιμοποίησαν για να αναφερθούν σε οποιοδήποτε πιάτο με βάση τη σάλτσα με καρυκεύματα από τη Νότια Ασία. Το όνομα πιθανότατα προήλθε από τη λέξη Ταμίλ «kari», η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε «σάλτσα».
«Το «Curry» είναι, από πολλές απόψεις, ένας όρος χωρίς νόημα», έγραψε ο Alex Delany για το Bon Appétit το 2017. «Σε τόσες πολλές χώρες, ήταν μια λέξη που έγινε δημοφιλής από τους αποικιοκράτες για να απλοποιήσει αυτό που έβλεπαν ως ξένες κουζίνες».
Στη νέα μελέτη, η Hung και οι συνεργάτες της εξέτασαν μικροσκοπικά υπολείμματα μπαχαρικών σε 40 εργαλεία λείανσης και χτυπήματος που ανασκάφηκαν από το αρχαιολογικό συγκρότημα Óc Eo στο νότιο Βιετνάμ.
Αρχικά, η ομάδα έψαχνε να βρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των εργαλείων λείανσης που ονομάζονται «pesani». Αλλά η ανάλυσή τους αποκάλυψε ίχνη οκτώ μπαχαρικών σε 12 από τα πέτρινα εργαλεία: κουρκούμη, τζίντζερ, τζίντζερ , γαλαγγάλ, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και κανέλα.
Πρώτον, αυτό επιβεβαίωσε ότι τα εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν για την επεξεργασία τροφίμων. Αλλά αποκάλυψε επίσης ένα αρχαίο εμπόριο μπαχαρικών - μερικά από αυτά τα μπαχαρικά είναι εγγενή σε περιοχές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι τα μετέφεραν μέσω του Ινδικού ή του Ειρηνικού Ωκεανού. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Advances.
«Ανέφεραν μπαχαρικά όπως το γαρύφαλλο που προέρχονται από μια συγκεκριμένη ομάδα νησιών στην ανατολική Ινδονησία», λέει στο Scientific American ο Tom Hoogervorst, γλωσσολόγος και αρχαιολόγος στο Βασιλικό Ολλανδικό Ινστιτούτο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ασίας και Καραϊβικής, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.
Προηγούμενες ανασκαφές του Óc Eo - το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε αρχαία κανάλια στη νοτιοδυτική πλευρά του Δέλτα του Μεκόνγκ - δείχνουν ότι η πόλη ήταν κάποτε σε σταυροδρόμι για μεγάλες εμπορικές οδούς που εκτείνονταν μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα, γράφει ο Phie Jacobs για το Science. Τα περισσότερα από τα εργαλεία που αναλύθηκαν ανασκάφηκαν από την ερευνητική ομάδα από το 2017 έως το 2019, ενώ μερικά είχαν συλλεχθεί προηγουμένως από το τοπικό μουσείο.
Η ομάδα βρήκε επίσης ίχνη καρύδας, υπολείμματα ρυζιού και μερικούς εξαιρετικά καλά διατηρημένους σπόρους. Ένας σπόρος μοσχοκάρυδου που ανακτήθηκε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανασκαφών του Óc Eo χρονολογείται από το 120 έως το 248 μ.Χ., καθιστώντας το το παλαιότερο γνωστό δείγμα μοσχοκάρυδου στην ηπειρωτική Νοτιοανατολική Ασία. Παρά την ηλικία του, ο σπόρος διατήρησε το ξυλώδες, γλυκό άρωμά του, σύμφωνα με την μελέτη.
Τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν τα παλαιότερα στοιχεία «κάρυ» που βρέθηκαν εκτός Ινδίας, γράφουν οι συγγραφείς στο Conversation, και αποκαλύπτουν ότι η ιστορία αυτών των συνταγών με βάση τα μπαχαρικά στη Νοτιοανατολική Ασία είναι εκατοντάδες χρόνια μεγαλύτερη από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως.
«Ένα άλλο συναρπαστικό εύρημα είναι ότι η συνταγή κάρυ που χρησιμοποιείται στο Βιετνάμ σήμερα δεν έχει αποκλίνει σημαντικά από την αρχαία περίοδο Óc Eo», γράφουν οι επιστήμονες στο Conversation. «Βασικά συστατικά όπως ο κουρκουμάς, το γαρίφαλο, η κανέλα και το γάλα καρύδας παρέμειναν σταθερά στη συνταγή. Δείχνει ότι μια καλή συνταγή θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου!»