Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου φέρεται να προσπάθησε να αποσιωπήσει σε επίσημη καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση προσπαθώντας να πείσει το φερόμενο θύμα να αρνηθεί τους ισχυρισμούς του, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian.
O Καρίμ Καν βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν ζήτησε από το ΔΠΔ να εκδόσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του Υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ και άλλων αξιωματούχων, καθώς και κατά της ηγεσία της Χαμάς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Γάζα και στο Ισραήλ (επίθεση 7ης Οκτωβρίου).
Από την έρευνα του Guardian δεν έχουν προκύψει στοιχεία πως το Ισραήλ μπορεί εμπλέκεται στην υπόθεση, παρά τα προηγούμενα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως πως υπηρεσίες πληροφοριών της διεξήγαγαν μια δεκαετή εκστρατεία κατά του ΔΠΔ που περιλάμβανε απειλές και απόπειρες συκοφαντικής δυσφήμισης ανώτερων στελεχών.
Τονίζει όμως πως υπήρξε μια μεταγενέστερη προσπάθεια από ανώνυμους παράγοντες να ενημερώσουν δημοσιογράφων για την καταγγελία σε βάρος του Χαν και προχώρησαν σε διαρροές και σχετικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο.
Πολλοί τώρα ανησυχούν πως η υπόθεση μπορεί να βλάψει την υπόθεση που χειρίζεται ο Χαν για τη Γαζά και το Ισραήλ όπως και άλλες υποθέσεις.
Η καταγγελία και οι αναφορές για ”κουκούλωμα”
Πολλά στελέχη του ΔΠΔ με γνώση της κατηγορίας εναντίον του Καρίμ Χαν είπαν ότι ο εισαγγελέας και ένας στενός συνεργάτης του φέρονται να προσπάθησαν επανειλημμένα να πείσουν τη γυναίκα να κάνει πίσω.
Οι υποτιθέμενες προσπάθειες να αποτραπεί η γυναίκα από το να προχωρήσει επίσημα σε καταγγελία έγιναν, σύμφωνα πάντα με πηγές που επικαλείται το ρεπορτάζ, με τηλεφωνήματα και αυτοπροσώπως, και άρχισαν αφού ο Χαν έμαθε ότι οι δικαστικές αρχές είχαν ενημερωθεί για την καταγγελία της περί ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Έγιναν συστάσεις στον Χαν να αποφύγει την κατ′ ιδίαν επαφή με το φερόμενο θύμα μετά από την εγκατάλειψη μιας εσωτερικής έρευνας για το θέμα.
Ο Guardian απευθύνθηκε στον Χαν για κάποιο σχόλιο και εκείνος αρνήθηκε ότι ζήτησε από τη γυναίκα να αποσύρει οποιαδήποτε κατηγορία. Οι δικηγόροι του είπαν: ”Ο πελάτης μας αρνείται τις κατηγορίες και μας ανησυχεί περισσότερο το ότι ένα εμπιστευτικό ζήτημα που έχει κλείσει σχεδιάστηκε να έρθει στο φως για να υπονομεύσει το εξαιρετικά σημαντικό έργο του σε μια κρίσιμη περίοδο”.
Μετά τις αναφορές περί ανάρμοστης συμπεριφοράς που άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, ο Χαν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς σε μια δημόσια δήλωση και είπε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ”δέχεται ποικίλες επιθέσεις και απειλές”.
Σε ανώνυμες ενημερώσεις, δικαστικοί υπάλληλοι κοντά στον εισαγγελέα υποστήριξαν ότι μπορεί να ήταν στόχος εκστρατείας συκοφαντικής δυσφήμισης. ”Δεν υπάρχει αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς περί ανάρμοστης συμπεριφοράς», ανέφερε η δήλωση του Χαν. ”Έχω εργαστεί σε διάφορες θέσεις επί 30 χρόνια και ποτέ δεν έχει υποβληθεί τέτοια καταγγελία εναντίον μου από κανέναν”.
30 ετών και αξιόλογη δικηγόρος
Η γυναίκα που βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών – που συνάδελφοι στο ΔΠΔ περιγράφουν ως μια πολύ αξιόλογη δικηγόρο στα 30 της που εργαζόταν για τον Χαν – έχει αρνηθεί τα αιτήματα για κάποιο σχόλιο.
Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι είπε σε συναδέλφους της πως απέρριψε τα υποτιθέμενα αιτήματα για να κάνει πίσω στους ισχυρισμούς. Πίστευε ότι οι προσεγγίσεις του Χαν και ενός άλλου αξιωματούχου του ΔΠΔ, ήταν μέρος μιας προσπάθειας να την κάνουν να πει ότι οι καταγγελίες εναντίον του εισαγγελέα ήταν κατασκευασμένες.
Σύμφωνα με έγγραφο που είδε ο Guardian, οι κατηγορίες εναντίον του 54χρονου Χαν αφορούν ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή και ”κακοποίηση” για μεγάλο χρονικό διάστημα. Περιλαμβάνουν ένα υποτιθέμενο περιστατικό στο οποίο λέγεται ότι ”πίεσε τη γλώσσα του” στο αυτί της γυναίκας. Ο Χαν αρνείται τους ισχυρισμούς για ανάρμοστη συμπεριφορά. Τέσσερις πηγές του ΔΠΔ που γνωρίζουν τους ισχυρισμούς της γυναίκας είπαν ότι περιλαμβάνουν επίσης καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά και κατάχρηση εξουσίας.
″Οι καταγγελίες δεν σχετίζονται με ένα ή δύο περιστατικά, αλλά με ανάρμοστη συμπεριφορά που έλαβε χώρα σε διάστημα αρκετών μηνών”, είπε μια πηγή του ΔΠΔ.
Η καταγγελία, η καταγγέλουσα, το ΔΠΔ και το Ισραήλ
Πολλές πηγές ανέφεραν ότι οι εσφαλμένες αναφορές σχετικά με τους ισχυρισμούς της και οι προσπάθειες πολιτικοποίησης της κατάστασης ήταν εξαιρετικά οδυνηρές για τη γυναίκα, η οποία λέγεται ότι αρχικά απέφυγε να συνεχίσει με την καταγγελία εναντίον του Χαν ανησυχώντας για αντίποινα και φοβούμενη ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την υπόθεση, όπωςο και εχθροί του ΔΠΔ.
Μια επιτροπή τριών δικαστών του ΔΠΔ που εξετάζει το αίτημα του Χαν να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου και άλλων αξιωματούχων καθώς και για την ηγεσία της Χαμάς με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων στη Γάζα και στο Ισραήλ αντίστοιχα.
Το ΔΠΔ, το οποίο έχει την έδρα του στη Χάγη, αντιμετωπίζει τώρα μια άνευ προηγουμένου κρίση εν μέσω μιας αυξανόμενης εσωτερικής διαμάχης σχετικά με τον χειρισμό της καταγγελίας και τις προφανείς προσπάθειες των αντιπάλων του δικαστηρίου να εκμεταλλευτούν αυτές.
Οι επικριτές του ΔΠΔ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους την καταγγελία για την οποία ο Χαν έμαθε για πρώτη φορά μερικές εβδομάδες πριν από την ανακοίνωσή του τον Μάιο ότι ζητούσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος της ηγεσίας Ισραήλ και Χαμάς.
Ο Χαν σταμάτησε να κατηγορεί ρητά το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την κατηγορία, αλλά στη δήλωσή του που αρνείται τις κατηγορίες της γυναίκας, σημείωσε ότι ο ίδιος και το δικαστήριο έχουν γίνει πρόσφατα στόχος ”πληθώρας επιθέσεων και απειλών”.
Ο Guardian αποκάλυψε νωρίτερα φέτος πώς οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ διεξήγαγαν μια δεκαετή εκστρατεία κατά του ΔΠΔ που περιλάμβανε απειλές και απόπειρες συκοφαντικής δυσφήμισης ανώτερων στελεχών.
Σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχοι του ΔΠΔ κοντά στον Χαν υπαινίσσονται εμφατικά ότι οι κατηγορίες της γυναίκας σε βάρος του Χαν μπορεί να είναι μέρος μιας νέας εκστρατείας συκοφαντικής δυσφήμισης από το Ισραήλ.
Ωστόσο, σε μια πολύμηνη έρευνα για την καταγγελία, ο Guardian δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι το Ισραήλ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα είχε κάποια ανάμειξη - - αν και φαίνεται ότι υπήρξε μια μεταγενέστερη προσπάθεια από ανώνυμους παράγοντες να ενημερώσουν δημοσιογράφων για το θέμα ενώ προχώρησαν και σε διαρροές και σχετικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο.