Ότι η Τουρκία είναι ένα νεο-οθωμανικό καθεστώς με επεκτατικό σχεδιασμό σε εξέλιξη, που παραβιάζει θεμελιακές αρχές του Ευρωπαικού και Διεθνούς Δικαίου, το διαπιστώνουν πλέον πολλοί στην Ευρώπη και στον κόσμο. Μάλιστα, η Κυβέρνηση Ερντογάν διαπράττει εγκλήματα περιφρονώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, στηρίζοντας παλαιότερα το «Ισλαμικό Κράτος» και τώρα τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» στην Αίγυπτο και αποστέλλοντας στρατεύματα υπέρ τζιχαντιστικών καθεστώτων όπως αυτό στην Τρίπολη της Λιβύης. Η πρόσφατη σύναψη παράνομου Μνημονίου Τουρκίας-Τρίπολης, αποτελεί έκδηλη απόπειρα για ακρωτηριασμό των κυριαρχιακών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Η Τουρκία ασκεί για άλλη μια φορά πολιτική εκφοβισμού, προαναγγέλλοντας νέα επιδρομή κοντά στην Κρήτη. Η ελληνική ηγεσία έχει μια μόνο επιλογή για να αποφύγει τον ακρωτηριασμό: Να κινηθεί εκ των προτέρων με αποφασιστικότητα για να αποτρέψει την υλοποίηση του τουρκικού σχεδίου, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεσή της για δυναμική παρεμπόδιση της επιδρομής, αφού, όπως αποφάνθηκε ομόφωνα η ΕΕ πρόκειται για παρανομία.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική του κατευνασμού έφερε την Ελλάδα ενώπιον μιας νέας παράνομης επιδρομής με την Τουρκία έξω από την … Κρήτη! Στην Αθήνα κάποιοι ”χαριεντίζονταν” για χρόνια για «ρητορικές εξάρσεις του Ερντογάν για εσωτερική κατανάλωση». Άλλοι αναφέρονται «στο πόσο λάθος κινείται η Τουρκία» και πως «τέτοια συμπεριφορά δεν θα της φέρει οφέλη” … χωρίς όμως να αποφαίνονται τι θα πράξει η Ελλάδα. Χωρίς να ζητούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Το κυριότερο: ενόσω δεν ξεκαθαρίζεται αν θα εμποδιστεί με κάθε μέσο η Τουρκία, σύντομα οι ρητορικές συστάσεις εσωτερικής κατανάλωσης δεν θα συγκρατήσουν τον επιδρομέα. Χωρίς αποφασιστικότητα με χρήση κάθε μέσου για αποτροπή της τουρκικής επιδρομής, θα καταλήξουμε με βεβαιότητα σε νέο εθνικό ακρωτηριασμό. Διότι, δεν πρόκειται για επιθετική τουρκική ρητορική, αλλά επικείμενη επιδρομή για ακρωτηριασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Στην Αθήνα κάποιοι άργησαν πολύ να ”ξυπνήσουν”. Την μεγάλη διαφορά στην γεωπολιτική αντιπαλότητα, δεν την κάνει η διπλωματία, ούτε η γεωγραφική θέση ή το μέγεθος της χώρας, αλλά η στρατιωτική ισχύς και ετοιμότητα για χρησιμοποίησή της. Η Τουρκία ασκεί εκφοβισμό, καταφεύγοντας σε χρήση της όταν υπάρχει 100% βεβαιότητα επιτυχίας. Η Ελλάδα έπρεπε να ζητήσει οικονομικές κυρώσεις, άμεση απαγόρευση πώλησης όπλων στην Τουρκία και να δημοσιοποιήσει την πρόθεση της στην ΕΕ να παρεμποδίσει τη προαναγγελθείσα τουρκική επιδρομή, με ταυτόχρονη πρόθεση για επίκληση της αμοιβαίας άμυνας στην ΕΕ, ώστε σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της, τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ να συνδράμουν υποχρεωτικά με όλα τα μέσα. Αν η ΕΕ δεν ανταποκριθεί, θα πρόκειται για ουσιαστικό ακρωτηριασμό της ΕΕ. Είτε η ΕΕ θα υπερασπιστεί σθεναρά τα ζωτικά της συμφέροντα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, είτε θα συρρικνωθεί αναπόφευκτα.
Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο