Αν τείνουμε να κάνουμε λάθος όσον αφορά τις επιλογές εσωρούχων, έχουμε κακά νέα για εμάς και την υγεία μας. Παρ′ ότι (μερικοί μπορεί να θεωρούν ότι) η επιλογή εσωρούχων μπορεί να είναι απλώς θέμα γούστου, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας του κόλπου στο Daye προειδοποιούν: Στην πραγματικότητα, η επιλογή μας σε εσώρουχα μπορεί να μας θέτει σε κίνδυνο λοιμώξεων όπως η βακτηριακή κολπίτιδα ή η κολπική μηκυτίαση.
Η HuffPost UK επικοινώνησε με την δρ Σάζια Μάλικ, σύμβουλο γυναικολόγου και ιατρική διευθύντρια στο Daye Ηνωμένου Βασιλείου για να μάθει περισσότερα σχετικά με τοποια εσώρουχα πρέπει και ποια δεν πρέπει να φοράμε.
Ποια εσώρουχα, λοιπόν, πρέπει να αποφεύγουμε για να προστατεύσουμε την υγεία του κόλπου μας;
Η απάντηση είναι τα εσώρουχα από δαντέλα, αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκο από ό,τι φανταζόμαστε.
Η δρ Μάλικ αναφέρει: «Τα δαντελένια εσώρουχα από μόνα τους δεν είναι εγγενώς επιβλαβή για την υγεία του κόλπου. Ωστόσο, η δαντέλα κατασκευάζεται συχνά από συνθετικά υλικά που δεν αναπνέουν, όπως νάιλον ή πολυεστέρα.
Αυτά τα υφάσματα μπορούν να παγιδεύσουν τη θερμότητα και την υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή, διαταράσσοντας πιθανώς την ευαίσθητη ισορροπία των βακτηρίων που διατηρούν τον κόλπο υγιή. Αυτό το υγρό, ζεστό περιβάλλον μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ερεθισμού και λοιμώξεων όπως η βακτηριακή κολπίτιδα ή οι λοιμώξεις από κολπική μηκυτίαση σε ορισμένες γυναίκες».
Αντίθετα, η πιο υγιεινή επιλογή είναι εσώρουχα φτιαγμένα από φυσικές ίνες που αναπνέουν. Ειδικά γύρω από τον καβάλο. Ποιες κολπικές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν τα δαντελένια εσώρουχα; Η δρ Μάλικ λέει ότι τα υλικά εσωρούχων που δεν «αναπνέουν» όπως η δαντέλα μπορεί να συμβάλουν σε υπερανάπτυξη βακτηρίων ή ζυμομηκύτων, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως:
- Βακτηριακή κολπίτιδα
- Μολύνσεις από κολπική μηκυτίαση
- Δερματίτιδα του αιδοίου
Ωστόσο, πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως οι ορμόνες, η σεξουαλική δραστηριότητα και η υγιεινή μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Ποια υλικά εσωρούχων πρέπει να αποφεύγουμε; Η δρ Μάλικ λέει ότι γενικά, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τα εσώρουχα που είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από συνθετικά υλικά όπως:
- Νάιλον
- Πολυεστέρας
- Σκληρό ελαστικό ύφασμα
- Επεξεργασμένου τύπου σατέν ...
Πώς να προστατέψουμε την υγεία του κόλπου μας
Η δρ Μάλικ συμβουλεύει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:
- Να αλλάζουμε εσώρουχα καθημερινά και (ιδιαίτερα) όποτε είναι υγρά από τον ιδρώτα, τις εκκρίσεις ή την εμμηνορροϊκή ροή
- Να κοιμόμαστε (όποτε είναι εφικτό) χωρίς εσώρουχα για να αφήσουμε τις ευαίσθητες περιοχές να αναπνεύσουν
- Να αποφεύγουμε τα στενά ρούχα
- Να χρησιμοποιούμε απαλά απορρυπαντικά χωρίς άρωμα για το πλύσιμο των εσωρούχων
- Να πλένουμε τα βαμβακερά εσώρουχα στους 60 βαθμούς Κελσίου για να σκοτωθούν τα βακτήρια