Νέους αστροναύτες, μα και «παρααστροναύτες» ζητά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA- ΕΟΔ) για αυτό που χαρακτηρίζει ως τη «μεγαλύτερη περιπέτεια της ανθρωπότητας».
Οι αιτήσεις αρχίζουν στις 31 Μαρτίου, με την ιστοσελίδα επιλογής αστροναυτών του ΕΟΔ να παρέχει τα απαιτούμενα στοιχεία για την προετοιμασία και υποβολή σχετικής αίτησης. Όπως τονίζεται, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σπάνια και πολύ ανταγωνιστική ευκαιρία, δεδομένου ότι η τελευταία φορά που ζητήθηκαν αιτήσεις για θέσεις αστροναυτών ήταν το 2008. Ωστόσο, αυτή τη φορά υπάρχει και μια νέα δυνατότητα- αυτή του προγράμματος «βιωσιμότητας παρααστροναυτών» (parastronaut feasibility project). Η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει ως τις 28 Μαρτίου 2021 και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο του 2022.
Πέρα από τους αστροναύτες καριέρας, που θα εκπαιδευτούν για διαστημικές αποστολές μακράς διαρκείας ή υψηλής πολυπλοκότητας και θα προσληφθούν ως μόνιμα μέλη του προσωπικού του ΕΟΔ, το πρόγραμμα παρααστροναυτών του ΕΟΔ, όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, αποτελεί παγκόσμια πρωτιά και στοχεύει στην «απομάκρυνση των εμποδίων για τα άτομα με αναπηρίες ώστε να πραγματοποιήσουν μια επαγγελματική διαστημική αποστολή».
«Άτομα που είναι ψυχολογικά, γνωστικά, τεχνικά και επαγγελματικά καταρτισμένα για να γίνουν αστροναύτες, μα που έχουν σωματική αναπηρία η οποία κανονικά θα εμπόδιζε την επιλογή τους λόγω των περιορισμών του παρόντος διαστημικού εξοπλισμού ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔ, που, όπως διευκρινίζεται, «ήδη συνεργάζεται με τους διεθνείς του εταίρους και παρόχους εμπορικών πτήσεων για τη δημιουργία ενός πιο προσβάσιμου περιβάλλοντος και για τη διαπίστωση του κατά πόσον είναι εφικτό ένας αστροναύτης με συγκεκριμένες σωματικές αναπηρίες να πετάξει σε μια ασφαλή και σημαντική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς κοιτάμε προς τη Σελήνη και τον Άρη».
Όσον αφορά στις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος αστροναύτης του ΕΟΔ, οι ελάχιστες απαιτήσεις περιλαμβάνουν υπηκοότητα χώρας- μέλους του ΕΟΔ, μεταπτυχιακό (Master) σε φυσικές επιστήμες, ιατρική, μηχανολογία, μαθηματικά ή επιστήμες υπολογιστών, ή πτυχίο ως πιλότου ή μηχανικού δοκιμών από επίσημη σχολή πιλότων δοκιμών. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας μετά την αποφοίτηση και να μιλούν άπταιστα αγγλικά, ενώ η καλή γνώση μιας άλλης ξένης γλώσσας θα ήταν επιπλέον πλεονέκτημα. Οι υποψήφιοι δεν είναι απαραίτητο να έχουν δίπλωμα πιλότου, μα πρέπει να υποβάλουν ιατρικό πιστοποιητικό class 2 που θα έχει εκδοθεί από ειδικό ιατρικό εξεταστή και θα δείχνει πως είναι ιατρικά κατάλληλοι για για ιδιωτική άδεια πιλότου.