Μερικοί άνθρωποι ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα φλιτζάνι καφέ. Άλλοι επιλέγουμε τσάι. Κάποιοι πίνουμε απλώς νερό. Και κάποιοι πεθαίνουμε για ένα δροσιστικό ποτήρι χυμό. Εάν είμαστε φανατικοί του χυμού, σίγουρα δεν είμαστε οι μόνοι.
Ωστόσο, δυστυχώς, πολλοί από τους επεξεργασμένους χυμούς φρούτων που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι επιζήμιοι για τη γενική υγεία μας. Μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου, ενδέχεται να οδηγήσουν και στην αύξηση του βάρους μας. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως περιέχουν άφθονη ζάχαρη, η οποία μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στο σώμα μας.
Η διατροφολόγος Μέγκαν Γουόνγκ, εξηγεί πως οι χυμοί φρούτων με πρόσθετα σάκχαρα, σιρόπια και φρουκτόζη, όσο γευστικοί κι αν είναι, παραμένουν εξαιρετικά επεξεργασμένοι και ελλοχεύει ο κίνδυνος μακροπρόθεσμα να βλάψουν σοβαρά την υγεία μας, αυξάνοντας το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιάς.
«Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι στην ουσία κενές θερμίδες, που σημαίνει ότι δεν μας προσφέρουν την παραμικρή θρεπτική αξία. Μπορεί όταν τρώμε ζάχαρη το σώμα μας να τη μετουσιώσει σε ενέργεια. Ωστόσο, εάν προσλαμβάνουμε περισσότερη από όση χρειαζόμαστε, αποθηκεύεται ως λίπος. Αυτό σημαίνει ότι ένας εξαιρετικά ζαχαρούχος χυμός φρούτων είναι σίγουρα μια κακή επιλογή για όποιον θέλει να χάσει βάρος», προειδοποιεί.
Για αυτόν τον λόγο, ο Γουόνγκ συνιστά να εξοικειωθούμε με την ανάγνωση των διατροφικών ετικετών και πριν αποφασίσουμε να αγοράσουμε κάτι, να ρίχνουμε μια ματιά στα γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης που παρέχει κάθε μερίδα. Εάν δεν είμαστε σίγουροι ποια ακριβώς συστατικά πρέπει να προσέχουμε, πρόκειται για αυτά που συνήθως αναφέρονται ως σιρόπια, μελάσα ή λέξεις που τελειώνουν σε «όζη», όπως φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη, σακχαρόζη ή δεξτρόζη.
Πηγή: yahoo