Λίγα μόλις 24ωρα πριν τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγάζει από τη φαρέτρά του ό,τι όπλο διαθέτει και κλιμακώνει την ρητορική του παρόλο που αρκετοί από τους αξιωματούχους του κόμματός του πιστεύουν πως πιθανότατα αυτή η τακτική θα απομακρύνει κάποιους ψηφοφόρους.
TO TEΛΕΥΤΑΙΟ «ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ»
Προκαλεί ξανά η Τουρκία: Το δεύτερο γεωτρύπανο θα επιχειρήσει στα ανοικτά της Καρπασίας
Ο Τούρκος πρόεδρος μεταξύ άλλων την Τετάρτη εξαπέλυσε φραστική επίθεση εναντίον του υποψηφίου δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κατηγορώντας τον ότι ευθυγραμμίζεται με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υιοθετεί και πάλι το αυστηρό ύφος του έπειτα από αρκετές εβδομάδες κατά τις οποίες, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, διατήρησε χαμηλό προφίλ αφήνοντας πίσω τον διχαστικό του λόγο.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπογραμμίζουν πως το ύφος αυτό του Τούρκου προέδρου ευθύνεται για την ήττα που υπέστη το AKP στην Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της παράταξης στα 16 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σύμφωνα με τις συνεντεύξεις αξιωματούχων αλλά και συμβούλων του Ερντογάν, το κόμμα αποφάσισε τις τελευταίες εβδομάδες να αφαιρέσει τις αφίσες με το πρόσωπο του προέδρου από τις πινακίδες εθνικών οδών και να ακυρώσει δεκάδες προγραμματισμένες συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την πόλη.
Η στάση όμως του προέδρου άλλαξε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα όταν δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας έδειξαν τον Εκρέμ Ιμάμογλου να προηγείται. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, το ποσοστό που προβλέπεται για τον Εκρέμ Ιμάμογλου είναι 54% και για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ 45%.
«Τις τελευταίες ημέρες ο Ερντογάν ζήτησε από τους συνεργάτες του αν είναι εφικτό να κανονίσουν για την κάθε μέρα μια ομιλία του ίδιου μέχρι τις 23 Ιουνίου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΑKP σχολιάζοντας πως αυτή είναι η νέα στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει το κόμμα.
Σημειώνεται πως μια πιθανή ήττα του υποψηφίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα προκαλούσε τεράστια αμηχανία στο κόμμα αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο, δεδομένου ότι το AKP στις εκλογές του Μαρτίου αμφισβήτησε ανοιχτά το εκλογικό αποτέλεσμα -που ήθελε πρώτο τον Εκρέμ Ιμάμογλου- και ζήτησε τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ειδικών, μια τέτοια έκβαση θα αποτελούσε πλήγμα για το AKP και αφορμή για όσους αμφισβητούν την κυριαρχία του στην Άγκυρα.
Εκπρόσωπος του AKP αρνήθηκε να σχολιάσει την αλλαγή στρατηγικής στο πρακτορείο Reuters. Στις δημόσιες εμφανίσεις του πάντως ο Ερντογάν ζητά συνεχώς από τους ψηφοφόρους του να συσπειρώσουν κι άλλους μέχρι την Κυριακή.
«Δεν πρέπει να παραδώσουμε την Κωνσταντινούπολη σε αυτούς τους ψεύτες», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του την Τρίτη, αναφερόμενος φυσικά στον υποψήφιο δήμαρχο Ιμάμογλου.
«Ξέρω ότι θα ειπωθούν πολλά», είπε από την άλλη πλευρά ο Εκρέμ Ιμάμογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT το βράδυ της Τρίτης. «Οι επιθέσεις αυτές είναι έργο όσων δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως είμαστε έτοιμοι για την ανάληψη ευθύνης», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται πως πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, ο Ερντογάν πραγματοποιούσε μέχρι και οκτώ ομιλίες μέσα σε ένα 24ωρο απευθυνόμενος στους εκατοντάδες ψηφοφόρους του. Διέδιδε σκληρά εθνικιστικά μηνύματα, ζητώντας από τους πολίτες να στηρίξουν το AKP γιατί είναι «θέμα επιβίωσης».
«Η στρατηγική του Τούρκου προέδρου μπορεί να βρει ανταπόκριση κυρίως στους Κούρδους και τους συντηρητικούς της μεσαίας τάξης», τόνισε ο Γκαλίπ Νταλάι, επιστημονικός συνεργάτης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σύμφωνα με αξιωματούχους και συνεργάτες του AKP, το κόμμα στοχεύει σε 1,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Στην Τουρκία πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως ο Ερντογάν επιχειρεί να πάρει με το μέρος του τους Κούρδους ψηφοφόρους πριν από τις νέες εκλογές. Μια παρόμοια τακτική προσπάθησε να ακολουθήσει μεταξύ 2012 και 2015 ωστόσο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 οι ειρηνευτικές διαδικασίες απέτυχαν. Ένας από τους λόγους είναι ότι υπερεθνικιστές ψηφοφόροι του AKP εγκατέλειψαν το κόμμα.
(Mε πληροφορίες από Reuters)