Η καρδιά μπορεί όντως να υποστεί ζημιά μετά από ένα πολύ λυπηρό συμβάν- και για αυτό μπορεί να ευθύνεται ο εγκέφαλος, σύμφωνα με ερευνητές.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, Ελβετοί ερευνητές μελέτησαν άτομα με ένα σπάνιο πρόβλημα υγείας, το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς». Στο πλαίσιό του, η καρδιά αποδυναμώνεται και παρουσιάζει προβλήματα λειτουργίας απότομα, μετά από ένα συμβάν έντονης συναισθηματικής φόρτισης, όπως κάποια απώλεια, πένθος κ.ο.κ. Το φαινόμενο δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό, ωστόσο σε επιστημονικό άρθρο στο European Heart Journal αναφέρεται πως η αντίδραση του μυαλού στο στρες παίζει ρόλο.
Γνωστό και ως σύνδρομο τακοτσούμπο (αναφορά στο σχήμα της καρδιάς των ανθρώπων που πάσχουν από αυτό, το οποίο παραπέμπει σε ιαπωνικό σκεύος με το ίδιο όνομα) το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς» μπορεί να προκληθεί από σοκ. Διαφέρει από την καρδιακή προσβολή, μα έχει παρόμοια συμπτώματα, όπως ο πόνος στο στήθος. Συχνά «διακόπτης» είναι ένα λυπηρό γεγονός, αλλά θεωρείται πως μπορεί να συνδέεται και με συναρπαστικά μεγάλα γεγονότα, όπως ένας γάμος ή μια νέα δουλειά. Μπορεί να είναι προσωρινό, με τον μυ της καρδιάς να αποκαθίσταται μετά από ημέρες, εβδομάδες ή μήνες, μα για κάποιους μπορεί να είναι θανάσιμο. Το ακριβές αίτιο δεν είναι γνωστό, αλλά θεωρείται πως μπορεί να συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα ορμονών στρες, όπως η αδρεναλίνη.
Η Δρ. Τζελένα Γκάντρι και συνάδελφοί της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης εξέτασαν τι συνέβαινε στους εγκεφάλους 15 ασθενών με το εν λόγω σύνδρομο- και εξετάσεις στον εγκέφαλο έδειξαν ότι υπήρχαν διαφορές με τους εγκεφάλους 39 υγιών ασθενών. Για την ακρίβεια, όπως διαπιστώθηκε, υπήρχε λιγότερη επικοινωνία μεταξύ εγκεφαλικών ζωνών που είχαν να κάνουν με τον έλεγχο των συναισθημάτων και ασυναίσθητων ή αυτομάτων σωματικών αντιδράσεων, όπως ο χτύπος της καρδιάς.
Οι εγκεφαλικές αυτές ζώνες είναι εκείνες που θεωρείται πως ελέγχουν τις αντιδράσεις μας στο στρες. «Η επεξεργασία των συναισθημάτων γίνεται στον εγκέφαλο, οπότε μπορεί να θεωρηθεί πως η ασθένεια πηγάζει από τον εγκέφαλο, με επιρροή στην καρδιά».
Η ακριβής οδός δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητή, οπότε χρειάζεται περισσότερη δουλειά πάνω στο θέμα.