Ο Σεπτέμβριος παραδοσιακά είναι από τους δυσκολότερους μήνες σε σχέση με τις υποχρεώσεις των νοικοκυριών. Φέτος όμως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, ο Σεπτέμβριος θα είναι πραγματικός Γολγοθάς. Οι φορολογούμενοι που επλήγησαν από την κρίση και είδαν τους μήνες της καραντίνας να «παγώνουν» οι υποχρεώσεις τους, από το Σεπτέμβριο θα κληθούν να πληρώσουν τις «φρέσκιες» υποχρεώσεις, αλλά και τους φόρους που συσσωρεύτηκαν από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο..
Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι για τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις να υπάρξει ειδική πρόνοια. Ωστόσο το γεγονός ότι η πληρωμή των συγκεκριμένων υποχρεώσεων συμπίπτει χρονικά με την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, του φόρου των επιχειρήσεων και των ήδη ρυθμισμένων παλαιότερων οφειλών, «φουσκώνει» ιδιαίτερα τον τελικό λογαριασμό.
Περισσότερες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο
Το υπουργείο Οικονομικών έχει εξετάσει διαφορετικές προτάσεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών τους. Στο τραπέζι έπεσε η πρόταση να αξιοποιηθεί η υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, με τη διαφορά ότι το επιτόκιο θα ήταν πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το σημερινό. Το οικονομικό επιτελείο εξέτασε και την πρόταση για την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, η οποία δεν προκρίθηκε σε αυτή τη φάση.
Τελικά η κυβέρνηση έχει καταλήξει στη λύση μιας ειδικής ρύθμισης 12-24 δόσεων στη λογική της ρύθμισης των 24-48 δόσεων, η οποία θα αφορά αποκλειστικά τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην καραντίνα. Τα επόμενα 24ώρα θα εξειδικευτούν οι λεπτομέρειες, όπως και το ύψος του επιτοκίου και τις σχετικές ανακοινώσεις θα τις κάνει ο πρωθυπουργός.
Φορολογικές δηλώσεις
Μαζί με τη ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην καραντίνα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει παράταση της περιόδου φορολογικών δηλώσεων και περισσότερες δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, προκειμένου να συνδυαστούν με τις νέες ρυθμίσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην καραντίνα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι δεν έχουν ασχοληθεί με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί παράταση της διαδικασίας. Οι λόγοι της καθυστέρησης είναι προφανείς. Οι φορολογούμενοι ασχολούνται με τις έκτακτες υποχρεώσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα η οικονομική κρίση και το lockdown μείωσε τα έσοδα και αύξησε τα έξοδα, με αποτέλεσμα ειδικά όσοι εκτιμούν ότι θα έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά να καθυστερούν την υποβολή της δήλωσης.
Με βάση αυτά τα στοιχεία και με δεδομένη την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να μην ξεκινήσει την επιβολή προστίμων εξαιτίας εκπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων, σχεδιάζεται να δοθεί παράταση. Ταυτόχρονα όμως σχεδιάζεται και η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος.
Όλα δείχνουν ότι από τρεις διμηνιαίες δόσεις που είναι σήμερα θα αυξηθούν στις πέντε ή στις έξι μηνιαίες, πατώντας έτσι πάνω στο μοντέλο αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Έτσι εάν η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος ξεκινήσει στο τέλος Ιουλίου οι φορολογούμενοι θα έχουν δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο με μηνιαίες δόσεις έως τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, ανάλογα την τελική απόφαση.
Στο τραπέζι υπάρχουν εισηγήσεις και για ακόμα περισσότερες δόσεις, προκειμένου η αποπληρωμή του φόρου να γίνει με 8 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα με την αύξηση των δόσεων για το φόρο εισοδήματος υπάρχουν σκέψεις να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων για την πληρωμή του φόρου των επιχειρήσεων, αλλά και την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Στο υπουργείο οικονομικών υπάρχουν ήδη εισηγήσεις προκειμένου ο αριθμός να αυξηθεί από τις πέντε που είναι σήμερα, στις επτά.
Ο νέος αριθμός των δόσεων για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος, εξαρτάται και από τις αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση σχετικά με την τακτοποίηση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων που δημιούργησε η καραντίνα.