Το πνεύμα του δικτάτορα Φράνκο ζει ακόμα μέσα στο μπαρ Ολίβα σε ένα προάστιο νότια της Μαδρίτης. Στους τοίχους του κρέμονται πορτρέτα και φωτογραφίες του, ενώ όσοι το επισκέπτονται είναι μάλλον θαυμαστές του.
Η προτομή του βρίσκεται σε περίοπτη θέση πίσω από τον πάγκο του μπαρ, ενώ ακόμα και στις ετικέτες των μπουκαλιών θα βρει κανείς τις εικόνες του.
«Franco Presente!», είναι το σύνθημα που ξεχωρίζει δίπλα από την πόρτα το οποίο φυσικά σημαίνει «Ο Φράνκο είναι εδώ». Κι αυτό πιστεύουν όντως τα μέλη της ακροδεξιάς, η οποία το τελευταίο διάστημα δυστυχώς έχει κερδίσει έδαφος στην Ισπανία που φημίζεται για τα μηδενικά ποσοστά που συγκέντρωναν μέχρι πρότινος αντίστοιχα κόμματα.
Πολλοί από τους πελάτες του Ολίβα λένε δημόσια πως θα στηρίξουν το Vox, το ξενοφοβικό κόμμα της Ισπανίας, στις ερχόμενες εκλογές. Το κατάστημα άλλωστε περιλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτά που σε ολόκληρο τον κόσμο είναι φιλικά προσκείμενα σε φασιστικές και ρατσιστικές ιδεολογίες.
«Άνθρωποι από ολόκληρη την Ισπανία έρχονται εδώ για να δουν αυτό το μέρος αλλά και για να επισκεφθούν την Κοιλάδα των Πεσόντων, όπου κάποτε ήταν θαμμένος ο Φράνκο», υπογραμμίζει ο ιδιοκτήτης του.
Απορίας άξιο είναι όμως το γεγονός πως ο ίδιος δεν είναι ένας ντόπιος πολίτης, αλλά αντίθετα ένας Κινέζος μετανάστης που βρέθηκε στην Ισπανία πριν πολλά χρόνια. Ο Ξιανγουέι Τσεν, που έφτασε στην Ισπανία, αναζητώντας μια αξιοπρεπή ζωή, είναι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος που εξυμνεί την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία όσο κανένα άλλο.
Οι θαμώνες ωστόσο στο Ολίβα συνηθίζουν να του κάνουν πλάκα. «Αν ο Φράνκο ζούσε, θα σε σκότωνε», ανέφερε ο 51χρονος Χεσούς Λόπεζ που εργάζεται ως οδηγός φορτηγών και πηγαίνει συχνά στο μπαρ.
Ο Τσεν όμως έχει κάνει πολλά για να τον αντιμετωπίζουν ως ίσο οι ακροδεξιοί της Ισπανίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έχει ονομάσει τον μόλις τεσσάρων ετών γιο του, Franco-Xi.
Και παρόλο που ο πρώην δικτάτορας πριν χρόνια διέταξε τη διάλυση όλων των ανεξάρτητων πολιτικών κομμάτων και συνδικάτων, λογόκρινε όλες τις εφημερίδες και ζήτησε τη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων αιχμαλώτων αντιπάλων μετά το πραξικόπημα του 1936, ο Τσεν βρίσκει πολλούς λόγους να τον θαυμάζει.
Ο 51χρονος επιχειρηματίας γεννήθηκε στην Κίνα και μεγάλωσε στην επαρχία Qingtian, που βρίσκεται κοντά στην Σαγκάη. Από εκεί κάποτε έφυγαν χιλιάδες μετανάστες προς την Ιταλία και την Ισπανία.
Το 1999 ο Τσεν μετανάστευσε μαζί τους ενώ στην Ισπανία όπου βρέθηκε εργάστηκε αρχικά σε μια κατασκευαστική εταιρεία πλαστικών. Αργότερα έπιασε δουλειά σε μια τουριστική επιχείρηση ενώ το 2010 αγόρασε το μπαρ Ολίβα.
«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι εδώ και η τελευταία που θα έρθω», δήλωσε η Βαλέρια Μαρτίνεθ, μια κηπουρός που επισκέπτεται το εν λόγω μπαρ για το φαγητό του.
Ο Τσεν αναφέρει πως η κίνηση στο μαγαζί του έχει αυξηθεί μετά την άνοδο των ποσοστών του ακροδεξιού Vox στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι το ακροδεξιό κόμμα της Ισπανίας μεταξύ άλλων προτείνει τον αυστηρό έλεγχό της και την απέλαση στις χώρες καταγωγής τους όλων των «παράνομων» μεταναστών και την δίωξη όλων των ΜΚΟ που τους βοηθούν.
Το κόμμα του Σαντιάγο Αμπασκάλ θεωρεί πως για τη μετανάστευση θα πρέπει να υπολογίζονται οι ανάγκες της ισπανικής οικονομίας και η ικανότητα του επίδοξου μετανάστη να ενσωματωθεί στην κοινωνία.
Για τούτο θα θεσπισθούν ποσοστώσεις ανά εθνικότητα με στόχο την αποδοχή των μεταναστών, ενώ θα προτιμούνται αυτοί των οποίων η γλώσσα και οι παραδοσιακές σχέσεις ταιριάζουν στην ισπανική κουλτούρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ακροδεξιά παράταξη προτείνει την κατασκευή τείχους α λα Τραμπ στους δύο προκεχωρημένους θυλάκους της Ισπανίας στη Θέουτα και Μελίλια, το κλείσιμο ριζοσπαστικών τεμενών και την απέλαση ιμάμηδων που κηρύσσουν τον ισλαμισμό, φανατισμό, την υποτίμηση των γυναικών και την τζιχάντ. Παράλληλα, προτείνει να δημοσιεύονται στοιχεία για πρόσωπα, αλλά και για ποσοστά εγκληματικότητας των ξένων.
Να σημειωθεί πως προς στιγμήν το αντιμεταναστευτικό Vox δεν κατέχει έδρες στο ισπανικό Κοινοβούλιο, αλλά έχει αναλάβει ρόλο για τον σχηματισμό περιφερειακής κυβέρνησης στην Ανδαλουσία μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Το κόμμα συγκροτήθηκε το 2013 με συνθήματα εναντίον της μετανάστευσης και των τάσεων αυτονόμησης περιοχών, ιδίως της Καταλονίας, από το ισπανικό βασίλειο.
(Με πληροφορίες από New York Times)