Ο Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός μήνας στα χρονικά

Γιατί καταγράφονται τόσο υψηλές θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι.
Eurokinissi

Η γη τσουρουφλίστηκε τον Ιούλιο, ο οποίος ήταν ο πιο θερμός μήνας στα 142 χρόνια καταγραφής των σχετικών αρχείων, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές μετεωρολογικές αρχές.

Καθώς ακραία κύματα καύσωνα έπληξαν τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, ο μέσος όρος του πλανήτη ήταν 16,73 βαθμοί Κελσίου τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε συμβεί τον Ιούλιο του 2016 και ξανά το 2019 και το 2020.

via AP

Οι Ιούλιοι των τελευταίων επτά ετών, από το 2015 έως το 2021, ήταν οι πιο καυτοί στην ιστορία σύμφωνα με την κλιματολόγο της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), Αχίρα Σάντσεζ-Λούγκο.

Ο περασμένος μήνας ήταν 0,93 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα για τον συγκεκριμένο μήνα.

«Αυτό το νέο ρεκόρ έρχεται να προστεθεί στην ανησυχητική πορεία της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη» τόνισε η Σάντσεζ-Λούγκο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένα έγκυρο επιστημονικό πάνελ των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Αυτό που οδήγησε στο ρεκόρ ήταν η θερμοκρασία της γης στο Βόρειο Ημισφαίριο, σύμφωνα με την κλιματολόγο.

Οι θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο ήταν κατά 0,19 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2012 στην περιοχή, το οποίο για τις θερμοκρασίες είναι «μεγάλη διαφορά», δήλωσε η Σάντσεζ-Λούγκο.

Ενας παράγοντας που έχει συμβάλει σε αυτό το φαινόμενο το φετινό καλοκαίρι είναι ένας φυσικός καιρικός κύκλος που ονομάζεται Αρκτική Ταλάντωση (Arctic Oscillation), κάτι σαν «ξάδελφος» του Ελ Νίνιο, ο οποίος στη θετική του φάση συνδέεται με περισσότερη θέρμανση.

Ακόμη και με έναν τόσο καυτό Ιούλιο, που διαδέχτηκε έναν επίσης πολύ δυσάρεστο Ιούνιο, η φετινή χρονιά είναι - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - μόλις η έκτη πιο θερμή που έχει καταγραφεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το 2021 ξεκίνησε πιο ψυχρά από τα τελευταία χρόνια λόγω της Λα Νίνια (σ.σ. ωκεάνιο φαινόμενο που είναι το ψυχρότερο αντίστοιχο του Ελ Νίνιο) στον κεντρικό Ειρηνικό.

Η τελευταία φορά που ο πλανήτης είχε ψυχρότερο Ιούλιο από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα ήταν το μακρινό 1976 - το τελευταίο έτος που ο πλανήτης ήταν πιο δροσερός από τον κανονικό.

Δημοφιλή