Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας - αλλά μόνο ο συγκεκριμένος τύπος

Τα άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα νέας μελέτης.
Καφές για όλους τους λάτρεις του αγαπημένου ροφήματος.
Berk Ucak via Getty Images
Καφές για όλους τους λάτρεις του αγαπημένου ροφήματος.

Εκείνοι που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες καφέ τα πήγαν καλύτερα και από τους συναδέλφους τους που έπιναν πρωινό καφέ, οι οποίοι κατανάλωναν τρεις ή περισσότερες κούπες καφέ.

Και τώρα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έχει υποδείξει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας - αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η μελέτη, η οποία εξέτασε δεδομένα υγείας από 204.847 συμμετέχοντες στην UK Biobank (βάση δεδομένων για την έρευνα στον τομέα της υγείας) για διάστημα εννέα ετών, βρήκε μια συσχέτιση - αλλά όχι αιτιατό σύνδεσμο - μεταξύ καταναλωτών καφέ και μειωμένου κινδύνου άνοιας.

Ήθελαν, όμως, να αναλύσουν περαιτέρω τη συσχέτιση, επιδιώκοντας να διαπιστώσουν αν ο τύπος του καφέ (με ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά, χωρίς ζάχαρη, με καφεΐνη ή χωρίς καφεΐνη) είχε σημασία.

Ποιος καφές φάνηκε να έχει τη μεγαλύτερη σημασία;

Οι ερευνητές έγραψαν: «Η μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνούχου καφέ, ιδιαίτερα της ποικιλίας χωρίς ζάχαρη, συνδέθηκε με μειωμένους κινδύνους για τη νόσο Alzheimer και τις συναφείς άνοιες, καθώς και τη νόσο του Parkinson.»

Πρόσθεσαν: «Δεν παρατηρήθηκαν τέτοιες συσχετίσεις για καφέ με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.»

Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι ο καφές χωρίς ζάχαρη και με καφεΐνη είναι αυτός που παράγει τις συσχετίσεις που παρατήρησαν οι επιστήμονες.

Ποιου τύπου καφές έμοιαζε να κάνει τη διαφορά;

Οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σε πέντε γκρουπ ανάλογα με το πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν την ημέρα (μη καταναλωτές, 0-1, 1-2, 2-3 και 3+).

Η τελευταία ομάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη διαφορά, αλλά όλοι οι καταναλωτές καφέ στην μελέτη είχαν τουλάχιστον 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς νόσους, 37% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Πάρκινσον και 47% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από νευροεκφυλιστική νόσο κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καφεΐνη μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο, ενώ τα σάκχαρα αφαιρούν από τα οφέλη της, αλλά αυτό είναι απλώς μια εικασία. Θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς έγραψαν: «Η προσθήκη ζάχαρης ή τεχνητών γλυκαντικών στον καφέ μπορεί να έχει επιβλαβή αποτελέσματα και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς αυτό».

«Αντ′ αυτού, η σύσταση κλίνει προς την κατανάλωση καφέ χωρίς ζάχαρη και με καφεΐνη».

Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι ο καφεϊνούχος καφές χωρίς ζάχαρη φάνηκε να παράγει τις συνδέσεις που παρατήρησαν οι επιστήμονες.

Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση καφεΐνούχου καφέ χωρίς ζάχαρη θα αποτρέψει οριστικά την άνοια (ή το αντίθετο);

Όχι. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε μόνο μια συσχέτιση - είναι μια μελέτη παρατήρησης, όχι, ας πούμε, μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

Ως εκ τούτου, ότι οι ερευνητές μπορούν μόνο να επισημάνουν ότι τα A και B (σε αυτήν την περίπτωση, η κατανάλωση καφεΐνούχου καφέ χωρίς ζάχαρη και ο μειωμένος κίνδυνος για νευροεκφυλιστικές παθήσεις) συνέβησαν ταυτόχρονα ― όχι ότι το A προκάλεσε το B.

(Η μελέτη) αποτελεί μέρος ενός αυξανόμενου όγκου ερευνών σχετικά με την καφεΐνη και την άνοια που έχει δείξει κάποια ελπιδοφόρα αποτελέσματα, αλλά μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα σχετικά με τη συσχέτιση αυτή, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε ενημερωμένοι για τους 14 «δυνητικά τροποποιήσιμους» παράγοντες κινδύνου που έχουν αναγνωριστεί επίσημα από δημοσιεύσεις όπως το The Lancet.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται η αποφυγή καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση της δραστηριότητας και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.