Ο Καναδάς απέλασε τη Δευτέρα, υψηλόβαθμο Ινδό διπλωμάτη εκτιμώντας πως υπάρχουν «αξιόπιστα στοιχεία» ότι η Ινδία είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία ενός ηγέτη των Σιχ τον Ιούνιο στον δυτικό Καναδά, κατηγορίες οι οποίες καταγγέλθηκαν ως «παράλογες» από το Νέο Δελχί.
Σε ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε την παρουσία «αξιόπιστων στοιχείων σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πιθανή σχέση ανάμεσα στους πράκτορες της κυβέρνησης της Ινδίας και το φόνο του Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, Καναδού υπηκόου».
«Η ανάμειξη οποιασδήποτε ξένης κυβέρνησης στο φόνο ενός Καναδού πολίτη στο καναδικό έδαφος αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας μας», πρόσθεσε.
«Οι ισχυρισμοί για ανάμειξη της ινδικής κυβέρνησης σε οποιαδήποτε πράξη βίας στον Καναδά είναι παράλογοι», αντέδρασε το πρωί σε ανακοίνωσή του το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών. «Είμαστε ένα δημοκρατικό κράτος με ισχυρή δέσμευση υπέρ του κράτους δικαίου».
Οι κατηγορίες αυτές «έχουν στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές του Χαλιστάν, που βρήκαν καταφύγιο στον Καναδά και συνεχίζουν να απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ινδίας», πρόσθεσε το ινδικό υπουργείο, σύμφωνα με το οποίο ο Τριντό είχε αναφέρει παρόμοιες κατηγορίες στον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι κατά την πρόσφατη σύνοδο της G20 στο Νέο Δελχί, οι οποίες «απορρίφθηκαν πλήρως».
Μετά την ομιλία του Τριντό, η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μελανί Ζολί ανακοίνωσε την απέλαση του επικεφαλής της ινδικής υπηρεσίας πληροφοριών στον Καναδά (RAW).
«Οι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους ένας αντιπρόσωπος μιας ξένης κυβέρνησης μπορεί να έχει αναμειχθεί στον φόνο ενός Καναδού πολίτη εδώ, στον Καναδά, στο καναδικό έδαφος, είναι όχι μόνο ανησυχητικές, αλλά και εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε η Μελανί Ζολί.
Ο Νιτζάρ δραστηριοποιούνταν για τη δημιουργία ενός κράτους των Σιχ γνωστού με την ονομασία Χαλιστάν και καταζητούνταν από τις ινδικές αρχές ως ύποπτος για πράξεις τρομοκρατίας και για συνωμοσία για διάπραξη φόνου.
Ο ίδιος αρνούνταν αυτές τις κατηγορίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό των Σιχ του Καναδά, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Καναδών σιχ.
Μετά το φόνο αυτό και τις διαδηλώσεις που τον ακολούθησαν στον Καναδά, η ένταση έχει αυξηθεί ανάμεσα στην Οτάβα και το Νέο Δελχί. Η ινδική κυβέρνηση κατηγορεί την κυβέρνηση Τριντό ότι κλείνει τα μάτια στις δραστηριότητες ριζοσπαστών εθνικιστών Σιχ που προωθούν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους των σιχ στη βόρεια Ινδία.
Η Οτάβα ανέστειλε πρόσφατα τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την Ινδία και η υπουργός Εμπορίου ματαίωσε την περασμένη εβδομάδα επίσκεψή της στη χώρα που ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.
Η καναδική κυβέρνηση κάλεσε χθες, Δευτέρα, την ινδική κυβέρνηση να «συνεργαστεί για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση».
Η Ινδία ανακοίνωσε από πλευράς της πως διέταξε έναν υψηλόβαθμο Καναδό διπλωμάτη να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε διάστημα πέντε ημερών.
Η απόφαση αυτή αντανακλά «την αυξανόμενη ανησυχία για την ανάμειξη Καναδών διπλωματών στις εσωτερικές υποθέσεις μας και για την εμπλοκή τους σε αντιινδικές δραστηριότητες», εξήγησε σε ανακοίνωσή του το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters