Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα Δευτέρα (8/7) για την Ουάσιγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία φέτος έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει σε ανώτατο επίπεδο το θέμα της στάσης της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας και των συνεχών προκλήσεων της επειδή δεν χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία του γειτονικού κράτους επιμένοντας στην χρήση του όρου «Μακεδονία».
Αυτό προανήγγειλε κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, εξηγώντας ότι αυτή στάση αντιτίθεται στο περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης εξηγώντας ότι ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στη μη τήρηση των συμφωνηθέντων και ψηφισθέντων, ότι θα αναφέρει μία σειρά από δηλώσεις που αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, στα όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη, υπενθυμίζοντας ότι εξαιτίας αυτής της Συμφωνίας η Βόρεια Μακεδονία συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Επίσης, όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης, δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογο του από τη Βόρεια Μακεδονία, ούτε και με τον Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς όμως να αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στην δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, «σε ό,τι αφορά την δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό».
O κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.
Την Τρίτη, 9 Ιουλίου, στις 12.15 το μεσημέρι (ώρα Αμερικής), ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations, όπου θα έχει δημόσια συζήτηση, με τον Ντάνιελ Σπέκχαρντ, πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα επαφές με μέλη του Κογκρέσου, ενώ το απόγευμα της Τρίτης θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια ίδρυσης της Συμμαχίας.
Την Τετάρτη, στις 11.30 (ώρα Αμερικής), λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την Νάντια Σάντλοου, πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, στις 11.15 θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.
Για εκλογές στη Γαλλία: «Μιλάμε για ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα»
Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία και για το αν βλέπει κάποια επιρροή στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι η ετυμηγορία των πολιτών κάθε κράτους είναι απολύτως σεβαστή ενώ εξήγησε ότι οι συγκρίσεις και τα ενδεχόμενα διαφορετικά ή κοινά σημεία μεταξύ των χωρών, είναι από λίγο έως πολύ επισφαλείς.
«Μιλάμε για ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα, μιλάμε για μία άλλη χώρα, σίγουρα διαβάζουμε τις εξελίξεις και τις λαμβάνουμε πολύ σοβαρά, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν μπορεί να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα από όσα βλέπουμε να συμβαίνουν εκτός Ελλάδος και συγκεκριμένα στη Γαλλία, είναι την ξεχωριστή αξία που έχει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας». Όπως πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπάρχει ένας πολιτικός χρόνος τριετίας χωρίς εκλογές όπου η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει το υπόλοιπο του προεκλογικού της προγράμματος. «Για αυτό θα κριθούμε, για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, για το πόσο γρήγορα θα δώσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών» και κατέληξε τονίζοντας ότι «οι πολίτες από τις πολλές αναλύσεις προτιμούν τις περισσότερες λύσεις και εμείς σε την κατεύθυνση θα συνεχίζουμε να κινούμαστε».