Ο κίνδυνος που παραμονεύει αν το φαγητό του ντελίβερι καταφθάσει χλιαρό

Τι να προσέξουμε και ποια μέτρα να λάβουμε.
Προκύπτουν νέα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια ενός γεύματος που φτάνει στην πόρτα μας.
Rattankun Thongbun via Getty Images
Προκύπτουν νέα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια ενός γεύματος που φτάνει στην πόρτα μας.

Η καθημερινότητα μπορεί εύκολα να γεμίσει με υποχρεώσεις και επαγγελματικά ραντεβού, τα οποία δεν μας αφήνουν τα χρονικά περιθώρια να μαγειρέψουμε στο σπίτι. Γι′ αυτό και επιλέγουμε το ντελίβερι ως μία ασφαλής και γρήγορη επιλογή. Ωστόσο, φαίνεται να προκύπτουν νέα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια ενός γεύματος που φτάνει στην πόρτα μας.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί τροφίμων προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους όταν καταναλώνουμε ένα φαγητό το οποίο ήταν πρώτα καυτό και τώρα είναι κάπως χλιαρό. Υπάρχει ένας όρος που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν αυτή την συνθήκη λεγόμενη ως, «ζώνη κινδύνου». Σύμφωνα με αυτή, υπάρχει πρόβλημα όταν η θερμοκρασία του φαγητού μας κυμαίνεται στους 4 με 60 βαθμούς Κελσίου.

«Μέσα σε αυτό το εύρος, οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται γρήγορα, και κάποιοι μπορούν να διπλασιαστούν κάθε 20 λεπτά», δηλώνει ο συγγραφέας και σύμβουλος επιστήμης τροφίμων Bryan Quoc Le. «Όποτε τα τρόφιμα εισέρχονται σε αυτή τη ζώνη κινδύνου, είναι σημαντικό να μην παραμείνουν σε αυτό το εύρος θερμοκρασίας για περισσότερες από δύο ώρες».

Κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα ζεστού καλοκαιριού, όπως αυτά που βιώνουμε πρόσφατα, η ζώνη αυτή περιορίζεται αρκετά, σύμφωνα με τον Ματ Τέιλορ, ανώτερο διευθυντής για τη συμβουλευτική τροφίμων στην NSF, έναν ανεξάρτητο οργανισμό που αναπτύσσει πρότυπα για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

«Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως μια ζεστή ημέρα στους 30 βαθμούς Κελσίου, η ασφαλής περίοδος μειώνεται από δύο ώρες σε μία ώρα», δηλώνει ο Τέιλορ. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο ένα φαγητό παραμένει στην ζώνη κινδύνου, τόσο πιο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές συμβουλές ειδικών οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Είναι προτιμότερο να μην παραγγέλνουμε σε ώρες αιχμής

Με τις πολλές παραγγελίες, οι παραδόσεις καθυστερούν με αποτέλεσμα τα φαγητά να παραμένουν στην ζώνη κινδύνου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Να σκεφτόμαστε τι να παραγγείλουμε

Αν ανησυχούμε ιδιαίτερα, μπορούμε να κάνουμε αυτό που κάνει ο Le: «Δεν χρησιμοποιώ συχνά υπηρεσίες παράδοσης φαγητού, αλλά όταν το κάνω, προσπαθώ να αποφύγω την παραγγελία φαγητών με τον υψηλότερο κίνδυνο, όπως είναι το τηγανητό ρύζι και οι σαλάτες».

Να πλένουμε τα χέρια μας

«Όταν φτάσει η παραγγελία, πάντα πλένουμε τα χέρια μας πριν αγγίξουμε το φαγητό», δηλώνει ο Τέιλορ. Χρειάζεται πάντα να απολυμαίνουμε και να καθαρίζουμε τις επιφάνειες στις οποίες πρόκειται να καταναλώσουμε το γεύμα μας.

«Πάντα καταναλώνω το φαγητό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αφού δεν ξέρω πόσο καιρό έχει περάσει από τη στιγμή που έφυγε από το εστιατόριο»
skynesher via Getty Images
«Πάντα καταναλώνω το φαγητό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αφού δεν ξέρω πόσο καιρό έχει περάσει από τη στιγμή που έφυγε από το εστιατόριο»

Εξετάζουμε προσεκτικά την παραγγελία μας

Πέρα από το να ελέγξουμε αν θυμήθηκαν τις επιπλέον μερίδες από τη σάλτσα και τα τριπλά τουρσιά, θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως το φαγητό είναι ζεστό και όχι κρύο.

Να τρώμε αμέσως το γεύμα μας

«Πάντα καταναλώνω το φαγητό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αφού δεν ξέρω πόσο καιρό έχει περάσει από τη στιγμή που έφυγε από το εστιατόριο», δήλωσε ο Le. «Είναι δύσκολο να ξέρουμε πόσο καιρό το φαγητό έμεινε έξω, και σε ποιες θερμοκρασίες, μεταξύ της προετοιμασίας και της παράδοσης».


Αποθηκεύουμε τα υπολείμματα

Αν έχουμε υπολείμματα, φροντίζουμε να τα βάλουμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό.

Μπορούμε να παραλαμβάνουμε και μόνοι μας το φαγητό μας

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, Ντένις Ντ′ αμίκο, εξηγεί ότι προτιμά να παραλαμβάνει ο ίδιος το φαγητό του από το κατάστημα.
«Φροντίζω να είμαι εκεί πριν από την προγραμματισμένη ώρα, σε περίπτωση που το φαγητό είναι έτοιμο νωρίτερα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Για την ασφάλεια μας, μπορούμε να ξαναζεσταίνουμε το φαγητό μας σε κάθε περίπτωση

Είναι μία επιλογή που την προτιμούν πολλοί, καθώς ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Για παράδειγμα, τα πουλερικά και το κρέας τα ξαναζεσταίνουμε περίπου στους 70 βαθμούς Κελσίου, ενώ μία σούπα θεωρείται ασφαλής προς κατανάλωση στο σημείο του βρασμού.

Εάν ζεσταίνουμε στον φούρνο, τότε η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 160 βαθμούς. Η χρήση μικροκυμάτων μπορεί να είναι δύσκολη, λόγω ανισοκατανομής της θερμότητας.

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραγγέλνουν φαγητό απ′ έξω, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να παραληφθούν κάποια απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες. Η πιο κοινή μόλυνση μπορεί να προκληθεί από το Νοροϊό, ο οποίος επηρεάζει έναν στους 15 ανθρώπους ετησίως.

Με πληροφορίες από HuffPost U.S.