Ο κρίσιμος Σεπτέμβριος της οικονομίας

Και οι δυσκολίες στην υλοποίηση προεκλογικών εξαγγελιών.
Calendar page showing the month of September 2019
Calendar page showing the month of September 2019
eag1e via Getty Images

Γεμάτος κρίσιμες ημερομηνίες για την ελληνική οικονομία είναι ο Σεπτέμβριος καθώς η κυβέρνηση βλέπει να μην μπορεί να ανοίξει τη συζήτηση για την αλλαγή των στόχων του προγράμματος και να δημιουργήσει με αυτό τον τρόπο τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών της εξαγγελιών.

Τα στοιχεία δείχνουν η συζήτηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς να μεταφέρεται για το 2022. Ωστόσο παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για τις παρεμβάσεις στη φορολογία, με προϋπόθεση την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, αλλά και την ομαλή συνεργασία με τους Θεσμούς. Για αυτό το λόγο και στην οδό Νίκης περιμένουν με «κομμένη την ανάσα» την ερχόμενη Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, τη δημοσιοποίηση από την ΕΛΣΤΑΤ των προσωρινών στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ το β′ τρίμηνο του 2019. Τα στοιχεία του α τριμήνου έδειξαν το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 1,3% του ΑΕΠ, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για το αν θα επιτευχθεί ο στόχος για το σύνολο του 2019.

Μια αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο της ανάπτυξης θα ανεβάσει το βαθμό δυσκολίας για την επίτευξη των στόχων του 2019 και ως εκ τούτου θα κάνει πιο δύσκολη τη βάση εκκίνησης του προϋπολογισμού του 2020. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στη συνεδρίαση του Euro Working Group, ο νέος εκπρόσωπο της χώρας μας, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού. Στο πλαίσιο του EWG ο κ. Αργυρού θα παρουσιάσει τους εκπροσώπους των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης αναλυτικά τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτούμενων δράσεων, ενώ θα αναλύσει το κυβερνητικό σχέδιο αναφορικά με τις παρεμβάσεις στη φορολογία.

Η αντίδραση των εταίρων θα κρίνει και το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, από το βήμα της ΔΕΘ να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την Οικονομία και τις παρεμβάσεις που προγραμματίζει να γίνουν.

Η ώρα των υπουργών

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζει πολύ καλά ότι η αλλαγή των στόχων του προγράμματος δεν περνά ούτε από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, ούτε από τους αξιωματούχους των Θεσμών. Η απόφαση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και για αυτό το λόγο η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ελσίνκι της Φιλανδίας στις 13 Σεπτεμβρίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η παρουσίαση του Ελληνικού σχεδίου από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και το κατά πόσο θα πείσει τους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, θα ακολουθήσει ορθολογική δημοσιονομική πολιτική και θα προχωρήσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων, θα κρίνει τη στάση των υπουργών, αλλά και το περιεχόμενο και την «ένταση» της επικείμενης αξιολόγησης.

Αυτό θα φανεί από τις 16 Σεπτεμβρίου όταν στην Αθήνα θα ξεκινήσουν να πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, προκειμένου να προετοιμάσουν την έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής τους. Η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και όπως και οι προηγούμενες, θα διαρκέσει μερικά 24ωρα. Στις επαφές των θεσμών με τους αρμόδιους υπουργούς και τα επιτελεία τους, αναμένεται να εξεταστεί η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020, το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να καταθέσει πριν τα Χριστούγεννα, καθώς και η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Δημοφιλή