Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι μέσα από τα σημειωματάρια του

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, ο οποίος εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ, «η νεωτερικότητα του Λεονάρντο είναι ότι καταλαβαίνει πως γνώση και φαντασία συνδέονται στενά».
(AP Photo/Antonio Calanni)
(AP Photo/Antonio Calanni)
via Associated Press

Ο βραβευμένος δημιουργός ντοκιμαντέρ, Κεν Μπερνς, ο οποίος έχει ασχοληθεί με σημαντικά κεφάλαια της αμερικανικής ιστορίας, από τον εμφύλιο μέχρι τον πόλεμο του Βιετνάμ, στρέφει αυτή τη φορά τον φακό του στον κορυφαίο καλλιτέχνη της Αναγέννησης, Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Το διάρκειας τεσσάρων ωρών ντοκιμαντέρ του «Leonardo da Vinci», το οποίο αποτελείται από δύο μέρη και θα προβληθεί από το PBS στις 18 και 19 Νοεμβρίου, επιχειρηθεί να φωτίσει την πολυδιάστατη προσωπικότητα και τις δεξιότητες του δημιουργού της Μόνα Λίζα, του Μυστικού Δείπνου και του Ανθρώπου του Βιτρούβιου, ο οποίος πέραν της τέχνης, υπήρξε εξόχως ευφυής σε διάφορους άλλους τομείς, όπως η αρχιτεκτονική, η χαρτογραφία και η μηχανική.

 (Photo by Piero Cruciatti/Anadolu Agency via Getty Images)
(Photo by Piero Cruciatti/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Το πρώτο μέρος τιτλοφορείται «The Disciple of Experience» και επικεντρώνεται στο πώς ο Ντα Βίντσι σε ηλικία περίπου δεκαπέντε ετών, γίνεται βοηθός στο εργαστήριο του Αντρέα ντελ Βερόκιο -ηγετική μορφή της Φλωρεντινής ζωγραφικής και κορυφαίος γλύπτης της εποχής-, στο οποίο μαθήτευσαν μεταξύ άλλων, ο Φιλίππο Λίπι, ο Ντομένικο Γκιρλαντάιο, ο Πιέτρο Περουτζίνο και ο Σάντρο Μποτιτσέλι. Όπως επίσης, στα 18 παραγωγικά χρόνια που έζησε στο Μιλάνο, περίοδο κατά την οποία δημιούργησε μεταξύ άλλων και «Τον Μυστικό Δείπνο», κατόπιν παραγγελίας του ηγεμόνα του δουκάτου, Λουδοβίκο Σφόρτσα.

Το δεύτερο μέρος, με τίτλο «Painter-God», αρχίζει με την αναχώρηση του Ντα Βίντσι από το Μιλάνο και την εγκατάσταση του στη Βενετία, όπου αργότερα διασταυρώνεται με τον ηγεμόνα της Κεντρικής Ιταλίας, Καίσαρα Βοργία, την πολυσυζητημένη νωπογραφία «Η Μάχη του Ανγκιάρι» (γνωστή και ως ο «χαμένος Λεονάρντο»), τις παρατηρήσεις του για τη φύση και την επιστήμη, αλλά και τη δημιουργία της «Μόνα Λίζα», του διασημότερου έργου τέχνης στον κόσμο.

Ο Μπερνς που συνυπογράφει τη σκηνοθεσία με την κόρη του Σάρα Μπερνς και τον σύζυγό της, Ντέιβιντ ΜακΜάχον, αντλεί υλικό από τα περίφημα σημειωματάρια του Ντα Βίντσι.

«Αν και παρακολουθούμε την προσωπική πορεία του Λεονάρντο και εξερευνούμε τα καλλιτεχνικά και επιστημονικά του επιτεύγματα, επικεντρωνόμαστε επίσης στο τι συνέβαινε στο μυαλό του και σε μία προσπάθεια να κατανοήσουμε το βάθος της περιέργειάς του», δήλωσε ο ΜακΜάχον. «Για να το επιτύχουμε αυτό, χρησιμοποιήσαμε υλικό από τα σημειωματάριά του αναμεμειγμένα με φιλμ αρχείου, φωτογραφίες και οπτικά εφέ […] Η σκέψη του Λεονάρντο ήταν τόσο μοναδική και από πολλές απόψεις διαχρονική, ώστε η παραδοσιακή προσέγγιση από μόνη της θα ήταν ανεπαρκής», πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει ο θαυμαστής του Ντα Βίντσι, σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, ο οποίος εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ «η νεωτερικότητα του Λεονάρντο είναι ότι καταλαβαίνει πως γνώση και φαντασία συνδέονται στενά».

Η μουσικός και συνθέτις Κάρολαϊν Σόου ηχογράφησε πρωτότυπη μουσική για την ταινία, την οποία ερμηνεύουν οι Attacca Quartet, Sō Percussion και Roomful of Teeth. Η φωνή του Ντα Βίντσι που ακούγεται στην ταινία είναι του Ιταλού ηθοποιού, Αντριάνο Τζανίνι. Αφηγητής στο ντοκιμαντέρ είναι ο Αμερικανός ηθοποιός Κιθ Ντέβιντ.

Με πληροφορίες από Indiewire, Artnet

Δημοφιλή