Κάνοντας λόγο για μια ”αναγέννηση” της γαλλικής βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Πέμπτη (10/2) ότι θέλει να κατασκευάσει έως και 14 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες προκειμένου να απομακρύνει τη χώρα από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Electricite de France SA (EDF) να κατασκευάσει τουλάχιστον 6 έως και 14 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες, υποσχόμενος δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ως κρατική υποστήριξη τις επόμενες τρεις δεκαετίες για την ανανέωση της ταλαιπωρημένης ατομικής βιομηχανίας της Γαλλίας.
«Μακροπρόθεσμα, η πυρηνική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παρέχουν φθηνότερη ενέργεια, προστατευμένη από τις αναταράξεις των αγορών», είπε ο Μακρόν την Πέμπτη στο Μπελφόρ της ανατολικής Γαλλίας, σε μια τοποθεσία της General Electric που παράγει τουρμπίνες για πυρηνικούς σταθμούς και η οποία θα αγοραστεί από την EDF.
«Αυτό που πρέπει να οικοδομήσουμε σήμερα, γιατί είναι η κατάλληλη στιγμή, είναι η αναγέννηση της γαλλικής πυρηνικής βιομηχανίας».
Ο Μακρόν διευκρίνισε ότι θέλει να κατασκευαστούν τουλάχιστον έξι αντιδραστήρες νέας γενιάς ενώ θα ξεκινήσει μια μελέτη για την κατασκευή οκτώ ακόμη.
Αυτοί οι νέοι αντιδραστήρες, που προορίζονται από τον κρατικό ενεργειακό γίγαντα EDF, βρίσκονται επί του παρόντος σε στάδια ανάπτυξης.
Αυτές οι νέες κατασκευές είναι μια ”επιλογή προόδου, μια επιλογή εμπιστοσύνης στην επιστήμη και την τεχνολογία”, τόνισε.
Ο Μακρόν είπε ότι η κυβέρνηση θα πιέσει για μαζική ανάπτυξη της ηλιακής και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας παράλληλα με την πυρηνική καθώς η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα θα ενισχύσει τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αντλιών θερμότητας και άλλου εξοπλισμού και σταθμών που λειτουργούν με ενέργεια. Θα χρειαστεί νέες εγκαταστάσεις για να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός καθώς αρκετοί από τους 56 αντιδραστήρες της EDF παρουσιάζουν ήδη σημάδια γήρανσης και σταδιακά θα αποσυρθούν μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Μόλις δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν παρουσιάζει τον εαυτό του ως υπέρμαχο μιας δημοφιλούς βιομηχανίας - η Γαλλία υπερηφανεύεται για τις συγκριτικά χαμηλές κατά κεφαλήν εκπομπές CO2 χάρη στην εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια, η οποία παρέχει περισσότερα από τα δύο τρίτα της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενώ ο Μακρόν δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ότι σχεδιάζει να κατέβει για μια δεύτερη θητεία, ουσιαστικά βρίσκεται στην προεκλογική εκστρατεία εδώ και μήνες, υποσχόμενος επιδοτήσεις σε διαφορετικούς τομείς.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία απέτυχε να επενδύσει στην πυρηνική βιομηχανία της μετά την πυρηνική καταστροφή του εργοστασίου Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011.
«Ορισμένα έθνη έκαναν ριζοσπαστικές επιλογές για να γυρίσουν την πλάτη τους στα πυρηνικά», είπε ο Μακρόν. «Η Γαλλία δεν έκανε αυτή την επιλογή. Ωστόσο ποτέ δεν επενδύσαμε, γιατί είχαμε αμφιβολίες».
Η ζωή των παλαιότερων πυρηνικών αντιδραστήρων θα παραταθεί επίσης όπου είναι ασφαλές, πρόσθεσε ο Μακρόν.
Οι νέοι αντιδραστήρες προορίζονται να βοηθήσουν τη Γαλλία να επιτύχει τον στόχο της να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050 και να μειώσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο - καθώς οι αυξήσεις των τιμών στα ορυκτά καύσιμα υπενθυμίζουν στους Ευρωπαίους την εξάρτησή τους από τις ξένες προμήθειες για ενεργειακή ασφάλεια.
Η Γαλλία θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εισαγάγει έναν νέο κανονισμό για την πυρηνική ενέργεια για να παρέχει σταθερές τιμές για τους Γάλλους καταναλωτές και εταιρείες, είπε ο Μακρόν.
Ο τελευταίος πυρινικός αντιδραστήρας που τέθηκε σε λειτουργία στη Γαλλία ήταν το 2002. Η ανάπτυξη νέων έργων έχει τεθεί σε αναμονή μετά από χρόνια τεχνικών ζητημάτων στον αντιδραστήρα Flamanville-3 στη Νορμανδία, ο οποίος αναμένεται τώρα να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος. Το κόστος κατασκευής του έχει εκτοξευθεί στα 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ.