Ο Μερτς αμφισβητεί το ΝΑΤΟ μετά από 80 χρόνια - Η Ευρώπη πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από τις ΗΠΑ

Ο Φρίντριχ Μερτς έθεσε την Αμερική του Τραμπ στο ίδιο επίπεδο με τη Ρωσία λέγοντας ότι «η Ευρώπη πιέζεται τώρα από τα δύο έθνη, και πρέπει να λάβει επείγουσα δράση».
via Associated Press

Είναι ίσως η πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 80 χρόνια, που οι δύο στενοί σύμμαχοι (Ευρώπη και ΗΠΑ) βλέπουν τον Ατλαντικό να τους χωρίζει, με τον Μερτς να αμφισβητεί το μέλλον του ΝΑΤΟ, παρότι ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι ισχυρός υποστηρικτής του.

Ο 70χρονος Μερτς, ένας παλιός συντηρητικός που δεν είχε ποτέ κυβερνητικό ρόλο στο παρελθόν, μιλώντας στο Βερολίνο μετά την χθεσινή εκλογική νίκη του κόμματό του, παρακίνησε τους Γερμανούς λέγοντας «ας επανεκκινήσουμε το κόμμα».

Στην ουσία εννοούσε «ας επανεκκινήσουμε τη χώρα, την οικονομία και ας ξανά δούμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», καθώς οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι την μεγαλύτερη μάχη του ο Μερτς θα τη δώσει με τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει την ανατροπή των σχέσεων της με τις ΗΠΑ.

«Είναι μια σεισμική μετατόπιση. Αυτό μπορεί να μοιάζει με υπερβολή, αλλά αυτό που βιώνουμε τώρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις είναι πρωτοφανές εδώ και 80 χρόνια από το τέλος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου» σχολιάζει το BBC.

Δράση μετά το σοκ των δηλώσεων Τραμπ

Σχηματίζοντας πιθανότατα κυβερνητική συμμαχία με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Όλαφ Σολτς, με σκοπό να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Γερμανία και την Ευρώπη, ο Μερτς υποστήριξε πως «η απόλυτη προτεραιότητά μου θα είναι να ενισχύσω την Ευρώπη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε, βήμα προς βήμα, να επιτύχουμε πραγματικά την ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ».

«Δεν θα πίστευα ποτέ ότι θα έπρεπε να πω κάτι τέτοιο στην τηλεόραση. Αλλά τουλάχιστον, μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί -τουλάχιστον αυτοί που μετέχουν σε αυτήν την κυβέρνηση- αδιαφορούν σε μεγάλο βαθμό για τη μοίρα της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη αφού προώθησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία με τη Ρωσία, αποκλείοντας τόσο το Κίεβο όσο και τους Ευρωπαίους ηγέτες - οι οποίοι βρίσκονται σε συνομιλίες για να συμφωνήσουν σε μια ενιαία στρατηγική.

ΗΠΑ όπως Ρωσία

Από το πρώτο κιόλας βράδυ, μετά την επικράτησή του στις εκλογές, ο Φρίντριχ Μερτς έθεσε την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ στο ίδιο επίπεδο με τη Ρωσία του Πούτιν - που θεωρείται από τους Ευρωπαίους ως απειλή για την ασφάλεια της. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη πιέζεται τώρα από τα δύο έθνη, γι′ αυτό πρέπει να λάβει επείγουσα δράση».

Έχοντας απέναντι της, τους δύο «εχθρούς» να συμμαχούν καθώς Πούτιν και Τραμπ φαίνεται να βρίσκουν δίαυλο επικοινωνίας, η Ευρώπη συσπειρώνεται σε μια παγκόσμια επιστροφή στην πολιτική των μεγάλων δυνάμεων.

Ο Μερτς υποστήριξε ότι κορυφαία προτεραιότητα για τη Γερμανία είναι η εκ νέου δέσμευσή της διεθνώς. «Είμαστε κάτω από τέτοια τεράστια πίεση και από τις δύο πλευρές που η κορυφαία προτεραιότητά μου είναι να δημιουργήσω ενότητα στην Ευρώπη».

Ο Μερτς αναφέρθηκε όπως αναμενόταν και στην «παρέμβαση του Έλον Μασκ στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία» το τελευταίο διάστημα λέγοντας ότι «οι παρεμβάσεις από την Ουάσιγκτον δεν ήταν λιγότερο δραματικές και εξωφρενικές από τις παρεμβάσεις που έχουμε δει από τη Μόσχα».

Σε μια τέτοια περίοδο, αξίζει να σημειωθεί η περίφημη φράση του Πούτιν το 2015 ο οποίος σε συνέντευξή του στην ελβετική ραδιοτηλεόραση RTS , δήλωνε τη θλίψη του για την έλλειψη «ανεξαρτησίας» της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ.

«Η Ρωσία θα ήθελε μία Ευρώπη, περισσότερο ανεξάρτητη και με μεγαλύτερη εθνική κυριαρχία», είχε πει τότε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η διαφορά από τότε, είναι ότι και ο ίδιος οδεύει προς τέτοιες «συμμαχίες».

Πληροφορίες από CNN, Guardian, BBC, FT

Δημοφιλή