Η ανάγκη δημιουργίας νέων, μεγάλων εκθεσιακών κέντρων και η διεθνοποίηση της Ελλάδας στον τομέα των εκθέσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο του 1ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Οργανωτών και Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ), έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του.
Οι κυριότεροι άξονες διαλόγου ήταν αφενός το οικονομικό αποτύπωμα των εκθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και, αφετέρου, ο αναπτυξιακός ρόλος που θα κληθεί η εγχώρια εκθεσιακή βιομηχανία να διαδραματίσει τα αμέσως επόμενα χρόνια συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η συμβολή του κλάδου των εκθέσεων και των συνεδρίων, συμβάλλει σε πάνω από 1 δισ. ευρώ στο εθνικό μας ΑΕΠ.
Την ανάγκη ανάπτυξης του εκθεσιακού τουρισμού, καθώς αποφέρει αναλογικά πολλαπλά έσοδα και δημιουργεί τουριστική κίνηση 12 μήνες και όχι μόνο εποχιακά, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας τη στενή συνεργασία και διαχρονική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην εκθεσιακή βιομηχανία. «Αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη του εκθεσιακού κλάδου και ο εκθεσιακός τουρισμός πρέπει να είναι στόχος μας. Το 2023 είναι χρονιά ανάπτυξης – και βασισμένοι στο καλό όνομα που έχουμε χτίσει ως χώρα στην οποία αξίζει κανείς να επενδύσει, πρέπει να στοχεύσουμε στην ανάπτυξη της εκθεσιακής βιομηχανίας», επεσήμανε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του. Η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κατερίνα Μπατζελή, αναφέρθηκε στο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο διαμορφώνεται από τη σύνδεση πρωτογενούς τομέα, τουρισμού και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και το οποίο θα οδηγήσει στην ορθή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το νέο ΕΣΠΑ και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο Συνέδριο βρέθηκαν εκπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς, όπως οι IFES (Διεθνής Ομοσπονδία Υπηρεσιών Εκθέσεων & Εκδηλώσεων) και AUMA (Ένωση Γερμανικής Βιομηχανίας Εμπορικών Εκθέσεων), οι οποίοι αναφέρθηκαν στην οικονομική σημασία των εκθέσεων στις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και στις προκλήσεις της μετα-πανδημικής εποχής. Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση του Chris Skeith, Διευθύνοντος Συμβούλου της αγγλικής Ένωσης Διοργανωτών Εκδηλώσεων AEO, που τόνισε ότι σύμφωνα με μελέτη τους ο μέσος εκθεσιακός τουρίστας δαπανά 3,5 φορές περισσότερο από τον απλό τουρίστα αναψυχής. Είναι άξιο αναφοράς ότι η Βασίλισσα της Αγγλίας έχρισε ιππότη τον κύριο Skeith σε αναγνώριση των υπηρεσιών που προσφέρει η εκθεσιακή βιομηχανία στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.
Κοινό σημείο των ομιλητών αποτέλεσε το γεγονός ότι οι εκθέσεις και οι ευκαιρίες δικτύωσης τις οποίες παρέχουν δεν μπορούν να αντικατασταθούν, καθώς η διεθνής εμπειρία έχει δείξει, ότι οι μεγάλες συμφωνίες επισφραγίζονται σε συγκυρίες δια ζώσης επικοινωνίας. Επιπρόσθετα, το παγκόσμιο τεχνολογικό περιβάλλον και η ψηφιοποίηση δεν αποτελούν απειλή για την εκθεσιακή βιομηχανία, αλλά συνιστούν έναν κρίκο στην αλυσίδα αξίας η οποία δημιουργείται, με επίκεντρο τον πελάτη.
Tην ανάγκη δημιουργίας του ΣΟΚΕΕ υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Βώκος, ως απότοκο της πληγείσας εκθεσιακής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. «Με συνεισφορά μεγαλύτερη από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην εθνική οικονομία και πολλαπλασιαστικό όφελος για πολλούς ακόμη κλάδους (μεταφορές, επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχειακά καταλύματα, κ.ο.κ.), η εκθεσιακή βιομηχανία δημιουργεί θέσεις εργασίας, φέρνει τουρισμό υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και προβάλλει τη χώρα ως επαγγελματικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών. Η εξαγωγική δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων ενισχύεται, καθώς στις εκθέσεις παρέχεται η δυνατότητα επαφών με αγοραστές και επενδυτές από το εξωτερικό», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Θεόδωρος Βώκος.