Την έναρξη της ουσιαστικής συζήτησης για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας κηρύσσει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της συνέντευξης που θα παραχωρήσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.
«Πολύ σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση», λένε από το Μέγαρο Μαξίμου
Μέχρι τώρα οι όποιες τοποθετήσεις γίνονταν σε ένα πιο γενικό πλαίσιο, καθώς η κυβέρνηση είχε απλώς ανακοινώσει την πρόθεση της να προχωρήσει σε μία μεταρρύθμιση την οποία θεωρεί βαθιά κοινωνική και τη συνδέει άμεσα με την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και ειδικά των παιδιών.
Κρίνοντας ότι πλέον η κοινωνία είναι πιο ώριμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά του και να ανακοινώσει το σκεπτικό και το γενικότερο πλαίσιο της συγκεκριμένης ρύθμισης, έτσι ώστε να γίνει ξεκάθαρος στους πολίτες και τα κόμματα ο κυβερνητικός σχεδιασμός.
Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του αναμένεται να μιλήσει για μία σημαντική μεταρρύθμιση που απαντά σε ανάγκες της εποχής.
«Ναι» στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, «όχι» στην απόκτηση παιδιών μέσω παρένθετης μητέρας
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, η ρύθμιση θα δίνει το δικαίωμα στα παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδί από ένα ίδρυμα, όπως δηλαδή συμβαίνει σήμερα με τα ετερόφυλα, όμως δεν θα μπορούν να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Παράλληλα θα επιλύει μία σειρά από νομικά θέματα που σχετίζονται με δικαιώματα γονέων και παιδιών, όπως για παράδειγμα για θέματα κληρονομιάς, κ.α.
Άγνωστο παραμένει αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση της ρύθμισης, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι θέσεις του για όσους -ακόμα και εντός κυβέρνησης- εναντιώνονται στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και στα όσα θα απορρέουν από αυτόν.
Προβληματισμός για διαφωνούντες υπουργούς και βουλευτές
Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει καλά ότι πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, για αυτό και θα επιμείνει στην κατάθεση επιχειρημάτων για την αναγκαιότητα της ρύθμισης ενώ θα δώσει χρόνο στο διάλογο. Η εκτίμηση που υπάρχει στους άμεσους συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι ότι αν ενημερωθεί με σαφήνεια η κοινή γνώμη και επεξηγηθεί αναλυτικά το περιεχόμενο της ρύθμισης, τότε θα καμφθούν πολλές από τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί έως σήμερα.
Αρκετές από αυτές προέρχονται από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την αντίθεση τους έχουν εκφράσει ακόμα και υπουργοί, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη.
Υπάρχουν όμως και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που βλέπουν με πολλές επιφυλάξεις -έως και αρνητικά- τη ρύθμιση που ετοιμάζεται να φέρει στο δημόσιο διάλογο η κυβέρνηση. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται ότι προβληματίζονται ιδιαίτερα με αυτή την εξέλιξη, είναι αυτά του υφυπουργού Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη, του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη, της υφυπουργού Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη τοποθετηθεί κατά της μεταρρύθμισης ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, η Άννα Καραμανλή με δηλώσεις της έχει στείλει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη ρύθμιση, ενώ ανάλογη θέση έχει εκφράσει και ο Θανάσης Πλεύρης. Θεωρείται δεδομένο -και το γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου- ότι και αρκετοί άλλοι βουλευτές, ειδικά της περιφέρειας όπου οι πιέσεις από τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους είναι έντονες, προβληματίζονται έντονα για τη στάση που θα τηρήσουν.
Δεν είναι υπερβολή αν πει κάποιος, ότι είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις νομοθετικής παρέμβασης που μία κυβέρνηση ανησυχεί περισσότερο για τη στάση που θα τηρήσουν τα στελέχη της, παρά για τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης..
Άγνωστο αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας
Αυτό που εκτιμούν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι με τις επεξηγήσεις που θα γίνουν και με τα επιχειρήματα που θα θέσει στον δημόσιο διάλογο ο Πρωθυπουργός, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να πεισθούν αρκετοί διαφωνούντες, οπότε στη συνέχεια μπορεί να επηρεάσουν και άλλους συναδέλφους τους. Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο το «πολιτικό μασάζ» που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι αντίθετες φωνές.
Ήδη γίνεται συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με το εάν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας - κάτι που όπως έχει εξηγήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είναι αποκλειστικό θέμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα δεν θα τεθεί τέτοιο θέμα για τους βουλευτές. Αντίθετα, μπορεί να τεθεί για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς θα είναι παράδοξο τα μέλη μίας κυβέρνησης να μην στηρίζουν μία σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία. Τις απαντήσεις σε αυτό ίσως δώσει σε λίγες ώρες ο Πρωθυπουργός.
Προβληματισμός επίσης υπάρχει για τη στάση που θα τηρήσει η Εκκλησία. Πολλοί ιεράρχες έχουν τοποθετηθεί κατά της μεταρρύθμισης, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι θα περιμένει πρώτα να ακούσει τις θέσεις του Πρωθυπουργού. Επειδή δεν είναι ένα θέμα που θα λήξει άμεσα, το πιθανότερο -αν όχι βέβαιο- είναι ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα και συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο.
Εισηγητής της νομοθετικής ρύθμισης θα είναι ο Άκης Σκέρτσος, ενώ αναμένεται να κινητοποιηθούν στο δημόσιο διάλογο πολλοί υπουργοί και βουλευτές που συμφωνούν με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με στόχο να παρέχουν την απαιτούμενη στήριξη στον κυβερνητικό σχεδιασμό και βέβαια να πείσουν διαφωνούντες συνάδελφους τους καθώς και ψηφοφόρους για την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης.