Ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο περνάει δύσκολες στιγμές

Το κλειδί για την μείωση των τιμών στο ελαιόλαδο είναι η παγκόσμια αύξηση των ελαιόδεντρων και της παραγωγής.
SOLMAZ YILDIZ via Getty Images

Η κλιματική αλλαγή, αναγκάζει την ισπανική εταιρεία Deoleo, τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο, να ξεκινήσει μια «βαθιά αναμόρφωση», καθώς αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της.

Οι παρατεταμένοι καύσωνες δύο συνεχόμενων καλοκαιριών στην Ισπανία, έχουν περιορίσει σημαντικά τη συγκομιδή ελιάς, οδηγώντας ένα ξέφρενο ράλι τιμών που έχει εξαγριώσει τους καταναλωτές στην Ισπανία. Τη χώρα που παράγει πάνω από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου και καθορίζει σημαντικά τις τιμές του στην παγκόσμια αγορά.

«Αντιμετωπίζουμε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του κλάδου», είπε ο Μιγκέλ Άνχελ Γούσμαν, επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo, στο CNBC.

«Ο ισχυρός πληθωρισμός σε συνδιασμό με τα υψηλά επιτόκια και τις δυσμενείς προβλέψεις για τη συγκομιδή του ελαιολάδου (από άποψη ποσότητας και ποιότητας λόγω της ξηρασίας), έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση των τιμών», είπε ο Γκούζμαν.

Raul Ortin via Getty Images

Ωστόσο, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ανδαλουσία, μετά το υψηλό ρεκόρ των 9,2 ευρώ το κιλό τον Ιανουάριο, μειώθηκαν στα 8 ευρώ τον Μάρτιο και στα περίπου 7,8 ευρώ στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς της Mintec.

Και ο λόγος είναι οι ευεργετικές βροχοπτώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου στην Ισπανία, που έδωσαν μια ανάσα στους ελαιοπαραγωγούς καθώς αυξήθηκε η παραγωγή τους μήνες αυτούς.

Η Deoleo, η μητρική εταιρεία πίσω από τα εμπορικά σήματα ελαιολάδου, Bertolli και Carbonell, εκτιμά ότι η τρέχουσα κατάσταση θα αλλάξει και θα επιστρέψει μια «πιο λογική κατάσταση τιμών» όταν οι μελλοντικές αποδόσεις της συγκομιδής επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Ωστόσο, αν και η πρόσφατη βροχή στην Ισπανία ήταν «αναμφίβολα θετικά νέα», η εταιρεία δεν είναι αισιόδοξη ότι η αποκλιμάκωση των τιμών του ελαιολάδου θα έρθει σύντομα.

«Έχουμε ακόμη μήνες μπροστά μας μέχρι να δούμε πόση θα είναι η παραγωγή για το 2024/2025», είπε ο Γκούζμαν υπογραμμίζοντας ότι «ο κλάδος χρειάζεται έναν βαθύ μετασχηματισμό ώστε να παραμείνει βιώσιμος και να εστιάσει στην καινοτομία και την ποιότητα.»

Ευάλωτες οι ελιές στην κλιματική αλλαγή

Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προμήθειας ελαιολάδου προέρχεται από τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Όμως οι αναλυτές ελαιούχων σπόρων έχουν προειδοποιήσει ότι τα ελαιόδεντρα είναι «υπερβολικά» ευάλωτα στην κλιματική κρίση. Αν και συνήθως μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες και είναι αρκετά ανθεκτικά στην ξηρασία, οι πρόσφατες συνθήκες ήταν υπερβολικές.

Antonio Garcia Recena via Getty Images

Αυτό προκαλεί ανησυχίες, καθώς οι ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τις κρίσιμες φάσεις της ανάπτυξης του ελαιοκάρπου τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει την παραγωγή και ο ευρύτερος τομέας του ελαιολάδου είναι «από τη φύση του ένας κλάδος που επηρεάζεται από την υψηλή αστάθεια των τιμών προέλευσης» υπογραμμίζει ο Γκούσμαν.

Οι επιπτώσεις αυτών των δυσμενών κλιματικών συνθηκών είναι ιδιαίτερα έντονες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς οι χώρες που την τροφοσοτούν και αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου- με 900.000 τόνους επιτραπέζιων ελιών- έχουν χαμηλή παραγωγή.

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να γίνει για να προστατευθούν καλύτερα τα ελαιόδεντρα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες λόγωτης κλιματικής αλλαγής, ο Guzman είπε ότι «ο κλάδος πρέπει να αναλάβει τα ηνία και όλοι οι παράγοντες να προσπαθήσουν να αυξήσουν τα ελαιόδεντρα και κατ′ επέκταση την παραγωγή τους».

«Αυτό θα είναι το κλειδί για να αποτραπούν οι εξωγενείς παράγοντες, με μικρότερο ή μεγαλύτερο αντίκτυπο στην προσφορά και τη ζήτηση και να καθορίζουν την τιμή του προϊόντος» καταλήγει.

Δημοφιλή