Καθώς ... στεριώνουμε στο 2025, πολλοί από εμάς αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα των αποφάσεων μας για την «υγιεινή διατροφή».
Ίσως να έχουμε λιγότερα αέρια αφού μειώσαμε τα γεύματα σε πακέτο ή να έχουμε πολύ λιγότερες καούρες τώρα που απομακρυνθήκαμε από τις μεγάλες μερίδες του εορταστικού φαγητού. Ίσως ακόμα το πορτοφόλι μας να μας ... ευγνωμονεί που μαγειρεύουμε περισσότερο σπιτικά κι η συνείδησή μας να έχει ηρεμήσει τώρα τον Veganuary.
Αλλά αν τρώμε πιο υγιεινά και φαγητά περισσότερο σπιτικά μαγειρεμένα κι η διατροφή με φρούτα και λαχανικά μας αφήνει φουσκωμένους, δεν είμαστε μόνο εμείς και δεν τα κάνουμε όλα λάθος.
Γιατί νιώθουμε περισσότερο φουσκωμένοι όταν τρώμε υγιεινά;
Σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, δύο εξαιρετικά ευεργετικές (και trending) αλλαγές διατροφής σχετίζονται με αυξημένο φούσκωμα.
Η μετάβαση από μια τακτική, χαμηλή σε φυτικές ίνες δίαιτα σε μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες (δηλαδή, με πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα) σχετίζεται με αυξημένο φούσκωμα, ειδικά στην αρχή, λένε.
Και από τη στιγμή που ακολουθούμε μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, η προσθήκη περισσότερων πρωτεϊνών, η οποία συνιστάται λόγω των χορταστικών και, ευεργετικών στους μύες, ιδιοτήτων της, συσχετίστηκε με ακόμη περισσότερο (40%) φούσκωμα στην αρχή.
Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως λέει το Johns Hopkins, μια ξαφνική εισροή φυτικών ινών μπορεί «να προκαλέσει φούσκωμα ενισχύοντας ορισμένους πληθυσμούς υγιών ειδών βακτηρίων του εντέρου που αφομοιώνουν τις ίνες, τα οποία παράγουν αέριο ως υποπροϊόν».
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ Νόελ Μουέλερ προσθέτει: «Είναι πιθανό ότι σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η πλούσια σε πρωτεΐνες εκδοχή της δίαιτας προκάλεσε περισσότερο φούσκωμα, επειδή προκάλεσε μια πιο υγιή αλλαγή στη σύνθεση του μικροβιώματος».
Αυτό είναι το κλειδί – οι περισσότεροι από εμάς δεν λαμβάνουμε αρκετές φυτικές ίνες, παρόλο που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου δύο, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου του εντέρου και καρδιακών παθήσεων.
Ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να καταναλώνουμε πάρα πολλή πρωτεΐνη (όσο μεγαλύτεροι είμαστε, τόσο λιγότερο πιθανό θα είναι αυτό), η συνήθεια των φυτικών ινών για το νέο έτος, ωστόσο, θα πρέπει να παραμείνει.
Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από το φούσκωμα από την κατανάλωση φυτικών ινών;
Εάν λαμβάνουμε πάρα πολλή πρωτεΐνη μαζί τους, η περικοπή μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με την έρευνα του Johns Hopkins.
Αλλά αν δεν το κάνουμε, το να λαμβάνουμε αργά και σταθερά μπορεί να μας βοηθήσει.
Το British Heart Foundation προειδοποιεί ότι πρέπει «να κάνουμε μία αλλαγή τη φορά, εισάγοντας την επόμενη μόλις προσαρμοστεί το σώμα μας» και να πίνουμε άφθονο νερό.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν είμαστε δραστήριοι, προσθέτουν (επειδή ναι, η γυμναστική μπορεί επίσης να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα, ειδικά σε μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες...).