Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, προχωρώντας έτσι στην πιο σαφής δήλωσή του μέχρι στιγμής για το θέμα.
Ερωτηθείς κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου CBS εάν ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί μέρος της επικράτεια της, απάντησε «ναι, εάν πράγματι γινόταν επίθεση άνευ προηγουμένου».
Όταν του ζητήθηκε να αποσαφηνίσει αν εννοεί πως αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ουκρανία, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα εμπλέκονταν σε πόλεμο εναντίον της Κίνας σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν, ο κ. Μπάιντεν απάντησε μονολεκτικά: «ναι».
Η δήλωση αυτή στο πλαίσιο της συνέντευξης ήταν μια ακόμη σε μια σειρά άλλων κατά τις οποίες ο Μπάιντεν φάνηκε να υπερβαίνει τις επαναλαμβανόμενες θέσεις των ΗΠΑ για την πολιτική τους σχετικά με την Ταϊβάν, αλλά η δήλωσή του ήταν σαφέστερη από τις προηγούμενες σχετικά με τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να διαθέσει στρατεύματα για να υπερασπιστεί το νησί.
Οι ΗΠΑ επέμεναν εδώ και καιρό σε μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» και δεν είχαν ξεκαθαρίσει εάν θα απαντούσαν στρατιωτικά σε μια επίθεση στην Ταϊβάν.
Κληθείς να σχολιάσει, ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ επί του θέματος δεν έχει αλλάξει.
″Ο Πρόεδρος το έχει πει αυτό και στο παρελθόν, μεταξύ άλλων στο Τόκιο νωρίτερα φέτος. Κατέστησε επίσης σαφές τότε ότι η πολιτική μας στην Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει”, είπε ο εκπρόσωπος.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Μπάιντεν για την εκ νέου επιβεβαίωσή του σχετικά με τη «σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ασφάλεια στην Ταϊβάν».
Η Ταϊβάν θα συνεχίσει να ενισχύει τις ικανότητές της για αυτοάμυνα και να εμβαθύνει τη στενή εταιρική σχέση ασφάλειας μεταξύ της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η συνέντευξη του Μπάιντεν στο CBS πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα ενώ σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στη Βρετανία για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.
Τον Μάιο, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε εάν ήταν διατεθειμένος να εμπλέξει στρατιωτικά τις ΗΠΑ για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν και απάντησε: «Ναι... Αυτή είναι η δέσμευση που κάναμε».
Στη τελευταία αυτή συνέντευξη, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστήριξαν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και παρέμειναν προσηλωμένες στην πολιτική της «Μίας Κίνας» στο πλαίσιο της οποίας η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει επίσημα το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι.
Οι δηλώσεις του Μπάιντεν είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσουν το Πεκίνο όπως και η επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν στην οποία η Κίνα απάντησε με την εκπόνηση των μεγαλύτερων στρατιωτικών ασκήσεων περικυκλώνοντας ουσιαστικά το νησιωτικό κράτος.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευτεί να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχο του Πεκίνου και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας. Η Ταϊβάν αντιτίθεται σθεναρά στις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας.
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση σε αίτημα για σχόλιο από την πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν τον Ιούλιο, ο Σι προειδοποίησε τις ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν λέγοντας ότι «όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν».
Ερωτηθείς τον περασμένο Οκτώβριο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν, στην οποία η Ουάσιγκτον υποχρεούται δια νόμου από το νόμο να παράσχει τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ο Μπάιντεν είπε: «Ναι, έχουμε δέσμευση να το κάνουμε αυτό».
Τότε, ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Μπάιντεν δεν ανακοίνωσε καμία αλλαγή στη αμερικανική πολιτική και ορισμένοι ειδικοί χαρακτήρισαν το σχόλιο του ως «γκάφα».
Η Μπόνι Γκλάσερ , εμπειρογνώμονας για την Ασία στο Γερμανικό Ταμείο Marshall των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι εάν ο Μπάιντεν έκανε τέτοιες δεσμεύσεις, έπρεπε να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να τις υποστηρίξει.
«Εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν σχεδιάζει να υπερασπιστεί την Ταϊβάν, τότε θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο στρατός των ΗΠΑ έχει την ικανότητα να το κάνει», είπε. «Η ρητορική στήριξη που δεν υποστηρίζεται όμως από πραγματικές δυνατότητες είναι απίθανο να ενισχύσει την αποτροπή».
Ο τσάρος επί θεμάτων πολιτικής για την Ασία, του Τζο Μπάιντεν, Κουρτ Κάμπελ, έχει στο παρελθόν απορρίψει οποιαδήποτε κίνηση για «στρατηγική σαφήνεια» σχετικά με την Ταϊβάν, λέγοντας ότι υπάρχουν «σημαντικά μειονεκτήματα» σε μια τέτοια προσέγγιση.