Η Βραζιλία ενδιαφέρεται για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που κατασκευάζει η ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρεία Rosatom, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο την Τετάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα που επισκιάστηκε από τους διεθνείς φόβους για σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο Μπολσονάρο απέρριψε τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να ματαιώσει το ταξίδι του στη Μόσχα, το οποίο συνέπεσε με τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες της Δύσης να αποτρέψει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από την εισβολή στην γειτονική Ουκρανία.
Η Βραζιλία διατηρεί εδώ και καιρό εγκάρδιους δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία είναι μέλος της ομάδας BRICS (ένας διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που αποτελείται από πέντε χώρες: τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Νότια Αφρική).
Μιλώντας στο πλευρό του Πούτιν, ο Βραζιλιάνος ακροδεξιός εθνικιστής δεν ανέφερε ονομαστικά την Ουκρανία, αλλά είπε: «Προσευχόμαστε για ειρήνη και σεβόμαστε όλους όσοι ενεργούν με αυτόν τον τρόπο».
Η δίωρη συνομιλία του Μπολσονάρο με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο περιελάμβανε συζήτηση για τις πωλήσεις λιπασμάτων που έχει ανάγκη η βραζιλιάνικη γεωργία και τη συνεργασία για την άμυνα και την πυρηνική τεχνολογία.
«Η εταιρεία μας (Rosatom) είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας στη Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών σταθμών χαμηλής δυναμικότητας, τόσο στο έδαφος όσο και σε πλωτές εκδόσεις», είπε ο Πούτιν, πλασάροντας την τεχνολογία μικρών αντιδραστήρων της Ρωσίας.
Σε αντίθεση με άλλους ηγέτες, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που πρόσφατα φωτογραφήθηκαν να μιλούν με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο καθήμενοι απέναντι σ΄ένα τεράστιο λευκό τραπέζι, ο Μπολσονάρο απόλαυσε μια πιο εγκάρδια συνομιλία δίπλα στο τζάκι με τον Ρώσο ηγέτη.
Τόσο ο Μακρόν όσο και ο Σολτς κρατήθηκαν πιο μακριά λόγω της απροθυμίας τους να κάνουν ρωσικά τεστ COVID-19 πριν από τις συναντήσεις τους με τον Πούτιν. Ο Μπολσονάρο, από την άλλη, έκανε το ρωσικό τεστ, επιβεβαίωσε το γραφείο του.
Οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπολσονάρο ήταν πρόθυμος να επισκεφτεί τον Πούτιν για να παρουσιαστεί ως λιγότερο διεθνώς απομονωμένος.
Ο Βραζιλιάνος ηγέτης είδε τη διεθνή του επιρροή να μειώνεται από τότε που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, βασικός σύμμαχός του, ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο Μπολσονάρο έχει επίσης απομονωθεί λόγω του χαμηλού ιστορικού του στην αναχαίτιση της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου και του ευρέως επικριθέντος χειρισμού του στην πανδημία COVID-19, η οποία άφησε τη Βραζιλία με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο.
Ο Μπολσονάρο έφτασε στη Μόσχα την Τρίτη φορώντας μάσκα προσώπου, κάτι που κάνει σπάνια στη Βραζιλία, και ξεναγήθηκε στο Κρεμλίνο αργότερα το ίδιο βράδυ.
Τον Σεπτέμβριο, η Rosatom υπέγραψε συμφωνία με την κρατική εταιρεία της Βραζιλίας, Eletronuclear, η οποία διαχειρίζεται τους δύο αντιδραστήρες της χώρας, για συνεργασία στην κατασκευή και συντήρηση πυρηνικών σταθμών, την επεξεργασία πυρηνικών υλικών και τη διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων.