Η επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 81 ανθρώπους και έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, αναμένεται να πλήξει την οικονομία της, που αποτελεί κινητήριο παράγοντα της παγκόσμιας ανάπτυξης, αν και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να υπολογιστεί ο συνολικός αντίκτυπος σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Κοινός τόπος πάντως είναι ότι βραχυπρόθεσμα η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί καθώς οι κινεζικές αρχές εντείνουν τα προληπτικά μέτρα, επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και παρατείνουν τις αργίες για την κινεζική πρωτοχρονιά προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού.
Εκατομμύρια άνθρωποι που κανονικά ταξιδεύουν αυτή την περίοδο ακύρωσαν τα σχέδιά τους, με την κυβέρνηση να δίνει εντολή να αποζημιωθούν πλήρως όσοι είχαν εκδώσει αεροπορικά εισιτήρια και εισιτήρια τρένου.
Η Σαγκάη ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι τις δραστηριότητές τους πριν από τις 9 Φεβρουαρίου ενώ στις επιχειρήσεις στην πόλη Σουτζόου της ανατολικής Κίνας, που αποτελεί κέντρο της μεταποιητικής δραστηριότητας, δόθηκε εντολή να παραμείνουν κλειστές έως τουλάχιστον τις 8 Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση παρέτεινε για όλη τη χώρα την εβδομαδιαία αργία για την κινεζική πρωτοχρονιά κατά τρεις ημέρες, έως τις 2 Φεβρουαρίου.
Η Γουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων και το επίκεντρο της επιδημίας του ιού στην κεντρική Κίνα, βρίσκεται ήδη ουσιαστικά σε καραντίνα και σε πολλές άλλες κινεζικές πόλεις ισχύουν αυστηροί περιορισμοί για τις μετακινήσεις.
Πολλοί αναλυτές καταφεύγουν στα στοιχεία για το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), έναν κοροναϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003, για να κατανοήσουν καλύτερα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
«Η οικονομία ανέκαμψε γρήγορα αφού εξασθένησε ο SARS», ανέφερε ο Λάρι Χου της Macquarie Capital σε έκθεση προς τους πελάτες της εταιρείας. Οι μετακινήσεις, τα εστιατόρια και οι λιανικές πωλήσεις επλήγησαν, αλλά ο Χου υποστήριξε ότι συνολικά ο SARS ήταν «απλά μια παρεμβολή που δεν άλλαξε τη γενικότερη τάση».
Αυτή τη φορά, όμως, αναλυτές λένε ότι η αυξημένη -συγκριτικά με τις αρχές του 2000- εξάρτηση της Κίνας από την κατανάλωση, ως κινητήριου παράγοντα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μπορεί να υπονομεύσει την ανάπτυξη.
«Στην Κίνα το 2019, η κατανάλωση συνεισέφερε περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στον συνολικό ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ του 6,1%. Ένας πρόχειρος υπολογισμός υποδηλώνει ότι, εάν οι δαπάνες για τέτοιες υπηρεσίες μειωθεί κατά 10%, η συνολική αύξηση του ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 1,2 ποσοστιαία μονάδα», ανέφεραν αναλυτές από την S&P Global Ratings σε έκθεση.
Τα πρώτα στοιχεία σκιαγραφούν μια σοβαρή κατάσταση. Η συνηθισμένη φρενίτιδα της κινεζικής πρωτοχρονιάς για δαπάνες σε ταξίδια και διασκέδαση ήδη πλήττεται. Συνολικά, η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά σχεδόν 29% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα την πρώτη ημέρα του νέου κινεζικού έτους, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Μεταφορών.
Καθώς πολλά σινεμά παραμένουν κλειστά, οι κινηματογράφοι της Κίνας κέρδισαν 1,81 εκατ. γουάν (περίπου 262.000 δολάρια) από τα εισιτήρια την πρώτη ημέρα του νέου κινεζικού έτους, μειωμένα περισσότερο από 99% σε σχέση με την ίδια ημέρα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής εταιρίας εισιτηρίων για κινηματογράφους Maoyan.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εξωτερικές συνθήκες το 2002-03 ήταν ευνοϊκές, ενώ η επιδημία του κοροναϊού «έρχεται να προστεθεί στις υφισταμένες αντιξοότητες για την ανάπτυξη», ανέφεραν σε έκθεσή τους αναλυτές της Nomura. Ο ρυθμός αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 30 ετών το 2019, λόγω της υποτονικής εγχώριας ζήτησης και των προστριβών στο εμπόριο με τις ΗΠΑ.
Διεθνείς επιπτώσεις
Η Κίνα συνεισφέρει επίσης τώρα περισσότερο στην παγκόσμια οικονομία σε σχέση με πριν από 17 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι ο όποιος μεγάλος εγχώριος αντίκτυπος από τον ιό θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων σήμερα λόγω των ανησυχιών για τον ιό, με τη ζήτηση να αυξάνεται για τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ όπως το ιαπωνικό γεν και τα κρατικά ομόλογα.
Οι περιοχές που βασίζονται στον τουρισμό, ειδικά σε Κινέζους τουρίστες, όπως το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη και οι Φιλιππίνες φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τις δευτερογενείς επιπτώσεις του ιού, δήλωσε ο Λούις Κούις, επικεφαλής του τμήματος για την ασιατική οικονομία στην Oxford Economics.
Ο ιός έχει ήδη εξαπλωθεί σε περισσότερες από 10 χώρες, μεταξύ των οποίων στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη, αν και οι 81 θάνατοι που έχει προκαλέσει έχουν καταγραφεί στην Κίνα.
Η Σιγκαπούρη, χρηματοπιστωτικό και τουριστικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ασίας, προειδοποίησε νωρίτερα για οικονομικό πλήγμα από την επιδημία.
«Σίγουρα αναμένουμε να υπάρξει αντίκτυπος στην οικονομία μας, τις επιχειρήσεις μας και την καταναλωτική εμπιστοσύνη φέτος, ιδιαίτερα καθώς η κατάσταση αναμένεται να διατηρηθεί ως έχει για κάποιο διάστημα», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Σιγκαπούρης Τσαν Τσουν Σινγκ.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)