Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούμε στον κήπο του σπιτιού μας, καθώς και αυτά με τα οποία ψεκάζονται τα τρόφιμα που τρώμε, συμβάλλουν δραματικά στη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων των ανδρών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με νέα ανάλυση μελετών που διεξήχθησαν τα τελευταία πενήντα χρόνια.
«Mέσα στα τελευταία πενήντα χρόνια, η συγκέντρωση του σπέρματος έχει μειωθεί περίπου κατά 50% σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Mελίσα Πέρι, κοσμήτορας του Κολλεγίου Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο George Mason,στη Βιρτζίνια.
«Και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μια από τις κυρίαρχες αιτίες του φαινομένου είναι η χρήση κοινών εντομοκτόνων», προσθέτει η ειδικός.
Μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ενώσεις που εμπεριέχονται στα ζιζανιοκτόνα φυτοφάρμακα είναι οι οργανοφωσφορικές ουσίες, οι οποίες αξιοποιούνται και για τη συντήρηση κήπων σε σπίτια και πολυκατοικίες, καθώς και την περιποίηση διακοσμητικών στοιχείων του κήπου, όπως ο χλοοτάπητας.
Εξίσου ένοχα θεωρούνται και τα καρβαμικά οξέα. Τα καρβαμικά οξέα, λειτουργούν παρόμοια με τις οργανοφωσφορικές ενώσεις, που σκοτώνουν τα έντομα καταστρέφοντας τον εγκέφαλο και το νευρικό τους σύστημα. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται και αυτά για την παρασκευή εντομοκτόνων με ευρύτατη χρήση από καταναλωτές με πολλά διαφορετικά προφίλ.
«Καθώς η επιστήμη ρίχνει όλο και περισσότερο φως στους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα, τα φυτοφάρμακα σκαρφαλώνουν στην κορυφή των πιθανών παραγόντων», δηλώνει ο δρ Αλεξάντερ Πατσουζάκ, επίκουρος καθηγητής χειρουργικής και ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γιούτα.
Η ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, στο περιοδικό Environmental Health Perspectives και εξέτασε 25 διεθνείς μελέτες, κατέληξε: Οι άνδρες που εκτίθενται στα φυτοφάρμακα, όπως εκείνοι που εργάζονται στον κλάδο της γεωργίας, παρουσίασαν σημαντικά λιγότερη συγκέντρωση σπέρματος σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν είχαν επαφή με ενώσεις όπως οι οργανοφωσφορικές ουσίες και καρβαμιδικά οξέα.
Η συγκέντρωση σπέρματος είναι μια από τις πιο βασικές προϋποθέσεις της γονιμότητας. Και δυστυχώς, όλα αυτά τα φυτοφάρμακα με τα οποία ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή, φαίνεται να παρεμβαίνουν άμεσα στις σεξουαλικές ορμόνες, βλάπτοντας τα κύτταρα στους όρχεις και μεταβάλλοντας τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο που επηρεάζουν την παραγωγή σπέρματος, αναφέρει η μελέτη.
Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τη χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος
Με τη χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος σχετίζονται και παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, οι χρόνιες ασθένειες και η έκθεση στην περιβαλλοντική ρύπανση.
Ορισμένοι μελετητές εξετάζουν ακόμη και την ακτινοβολία από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ως πιθανή αιτία για την απότομη πτώση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες ηλικίας 18 έως 22 ετών που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους περισσότερες από είκοσι φορές την ημέρα είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο για χαμηλό συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων.
Πώς μπορούμε να σώσουμε την κατάσταση
Όσον αφορά την έκθεση μας στα φυτοφάρμακα μέσα από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, υπάρχουν ενέργειες που υπόσχονται να περιορίσουν τη μείωση της συγκέντρωσης σπέρματος. Η αγορά βιολογικών τροφίμων για παράδειγμα, είναι ένας σίγουρος τρόπος προκειμένου να μειωθεί η έκθεση μας στα φυτοφάρμακα, συνιστούν οι ειδικοί.
Εάν ωστόσο τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι διαθέσιμα ή είναι πολύ ακριβά, οι ειδικοί συνιστούν έστω να ξεφλουδίσουμε και να πλύνουμε πολύ καλά τη μαναβική μας πριν τη χρήση με καθαρό με άφθονο νερό.
Πρώτα όμως, θα πρέπει να έχουμε πλύνει τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι για είκοσι δευτερόλεπτα. Προσοχή: Ακόμη κι αν σκοπεύουμε να ξεφλουδίσουμε τα προϊόντα, θα πρέπει και πάλι, πριν το ξεφλούδισμα, να τα πλύνουμε σχολαστικά, ώστε η βρωμιά και τα βακτήρια να μην μεταφερθούν από το μαχαίρι στο εσωτερικό του φρούτου.
Προτού κόψουμε τα φρούτα η τα λαχανικά μας, τα στεγνώνουμε με ένα καθαρό πανί ή με μια χαρτοπετσέτα για περαιτέρω καταπολέμηση των βακτηρίων που απειλούν να εξαπλωθούν στη φρουτοσαλάτα μας.
(Mε πληροφορίες από CNN).