Από την καλή υγεία της καρδιάς και του εντέρου, μέχρι την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας, τα καρύδια επιφυλάσσουν για τον οργανισμό μας ένα σωρό οφέλη. Ποια είναι όμως τα πιο πολύτιμα πλεονεκτήματα από την κατανάλωσή του εν λόγω ξηρού καρπού σε καθημερινή βάση;
Ειδικοί στη διατροφή μας τα αποκαλύπτουν όλα, μαζί με μερικά tip, προκειμένου να τα απολαύσουμε στην πιο γευστική εκδοχή τους.
1. Τα καρύδια ευνοούν την υγεία της καρδιάς
«Μα οι περισσότεροι ξηροί καρποί θεωρούνται ωφέλιμοι για την καρδιά!»
Πράγματι! Όμως τα καρύδια, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, είναι η καλύτερη επιλογή, χάρις στην χαμηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο και κορεσμένα ή τρανς λιπαρά, αλλά και επειδή μας παρέχουν τουλάχιστον το 10% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνες A και C, σίδηρο, ασβέστιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
2. Περιορίζουν τα επίπεδα της LDL (γνωστής και ως κακής) χοληστερόλης
Mελέτη του 2021, που δημοσιεύτηκε στο Circulation διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν περίπου δύο μερίδες καρύδια την ημέρα για δύο χρόνια, είδαν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους να μειώνονται σημαντικά.
Τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσουν σε αθηροσκλήρωση, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.
3. Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου
Ανασκόπηση του 2023, διαπίστωσε ότι τα καρύδια συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, υποστηρίζοντας την υγεία του εντέρου. Κι αυτό επειδή είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, που μεταβολίζονται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου για να δημιουργήσουν βιοδραστικές, αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.
4. Βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης και την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης
Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα καρύδια φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις τους, που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και καθυστερούν την εξέλιξη της γνωστικής έκπτωσης.
Έρευνα του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, αποδεικνύει ότι η κατανάλωση καρυδιών πάει χέρι-χέρι με θετικά αποτελέσματα τόσο για την καλή μνήμη, όσο και για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.
5. Τα καρύδια περιορίζουν το άγχος και βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία
Τα καρύδια είναι πλούσια σε νευρο-υποστηρικτικές ενώσεις, όπως η μελατονίνη, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά θεωρούνται ένα κι ένα για την ψυχική μας υγεία.
Μάλιστα, μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση περίπου δύο μερίδων την ημέρα για 16 εβδομάδες περιορίζει σημαντικά τα επίπεδα άγχους και τα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και τη συνολική ψυχική μας υγεία.
6. Βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα
Ο συνδυασμός πρωτεϊνών, φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών που ενυπάρχει στα καρύδια, σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Επομένως, αυτός είναι και ο λόγος που ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός θεωρείται τρομερά ωφέλιμος για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και άτομα με βεβαρυμένο ιστορικό καρδιαγγειακής υγείας.
Ιδέες προκειμένου να συμπεριλάβουμε τα καρύδια στo καθημερινό πλάνο διατροφής μας
Εάν δεν είμαστε από τους τύπους που τρώνε τους ξηρούς καρπούς με τις χούφτες, μπορούμε να δοκιμάσουμε:
- Να ρίξουμε μια χούφτα καρύδια στη σαλάτα μας αντί για κρουτόν
- Να τα προσθέσουμε στα μάφιν μας
- Να τα βάλουμε ως topping στο γιαούρτι ή το πόριτζ μας
- Να πανάρουμε με καρύδια τον σολωμό ή το κοτόπουλό μας αντικαθιστώντας τη φρυγανιά
(Mε πληροφορίες από yahoo).