Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έχασε την πολύκροτη δίκη με τον οίκο Sotheby's

Είχε καταθέσει αγωγή ισχυριζόμενος ότι σε συνεργασία με τον έμπορο τέχνης Ιβ Μπουβιέ τον υπερχρέωσε κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Salvator Mundi (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Salvator Mundi (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
via Associated Press

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης δικαίωσε τον Sotheby’s απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ότι ο οίκος δημοπρασιών με συνεργό το Ελβετό art dealer Ιβ Μπουβιέ τον εξαπάτησε στην αγορά σημαντικών έργων τέχνης.

Στην αγωγή που είχε καταθέσει, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατηγορούσε τον Sotheby’s ότι σε συνεργασία με τον Μπουβιέ -πρόκειται για το πρόσωπο που επί περίπου μία δεκαετία τον βοήθησε να δημιουργήσει τη μεγάλης αξίας συλλογή του- διόγκωσε τις τιμές σε τέσσερα έργα -Γκούσταβ Κλιμτ, Ρενέ Μαγκρίτ, Αμεντέο Μοντιλιάνι και του Salvator Mundi («Ο Σωτήρας του κόσμου») που απεικονίζει τον Ιησού και αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι, πίνακας που το 2017 έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει πωληθεί σε δημοπρασία.

Ο οίκος Sotheby’s υποστήριζε από την πλευρά του ότι «... είχε τηρήσει αυστηρά όλα τα νομικά προαπαιτούμενα, τις οικονομικές υποχρεώσεις και τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου στις συναλλαγές των εν λόγω έργων τέχνης», ότι δεν είχε γνώση σχετικά με τις φερόμενες ως ανάρμοστες ενέργειες του Μπουβιέ και ότι δεν φέρει ευθύνη για τις συναλλαγές του με τον Ριμπολόβλεφ.

Η συγκεκριμένη αγωγή δεν στρεφόταν κατά του Μπουβιέ. Τον Δεκέμβριο του 2023, Μπουβιέ και Ριμπολόβλεφ κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό που ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές, βάζοντας τέλος στην πολυετή δικαστική διαμάχη τους. Όπως είχαν δηλώσει οι δικηγόροι του Ελβετού εμπόρου τέχνης «Η τελική εκκρεμής έρευνα για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Yves Bouvier με τον Dmitry Rybolovlev ξεκίνησε στην Ελβετία το 2017 και έκλεισε στις 6 Δεκεμβρίου 2023 από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Γενεύης. Η Εισαγγελία της Γενεύης δήλωσε ότι διεξήγαγε μια σειρά από ακροάσεις που δεν παρείχαν κανένα στοιχείο που να εγείρει επαρκείς υποψίες σε βάρος του κ. Bouvier».

Το έργο «Salvator Mundi» συμπεριλήφθηκε στην αγωγή παρά το γεγονός ότι η απόκτηση του από τον Ριμπολόβλεφ αποδείχτηκε εξαιρετικά κερδοφόρα.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Μπουβιέ αγόρασε το έργο του Ντα Βίντσι έναντι 83 εκατ. δολαρίων το 2013 και το πούλησε την επόμενη μέρα στον Ριμπολόβλεφ για 127,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ριμπολόβλεφ έθεσε σε δημοπρασία το «Salvator Mundi» μέσω του οίκου Christie’s το 2017 και το έργο πωλήθηκε στην τιμή των 450,3 εκατ. δολαρίων, τιμή - ρεκόρ για έργο τέχνης σε δημοπρασία.

Τον πίνακα αγόρασε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι θα εκτεθεί σε ένα νέο παράρτημα του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι, εξαφανίστηκε όταν άρχισαν να εγείρονται ερωτήματα που αφορούν την αυθεντικότητα του.

Η περιουσία του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος έχτισε την αυτοκρατορία του με λιπάσματα ποτάσας και είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό και του Σκορπιού, εκτιμάται σε 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ένορκοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν χρειάστηκαν λιγότερο από μία ημέρα προκειμένου να καταλήξουν σε ετυμηγορία, σε αυτή τη δίκη υψηλού προφίλ που διήρκεσε περίπου τρεις εβδομάδες.

Με πληροφορίες από Guardian

Δημοφιλή