Ο ΟΗΕ ζητά να παταχθούν οι διακινητές και να υπάρξει αποφασιστική δράση στο μεταναστευτικό

Δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κοινή ανακοίνωση ΔΟΜ-Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
via Associated Press

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε την Παρασκευή να παταχθούν οι διακινητές ανθρώπων/ human traffickers μετά την τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για μεταξύ 400 και 750 επιβαινόντων στο αλιευτικό που βυθίστηκε περίπου 80 χλμ από την Πύλο. «Αυτό που συνέβη την Τετάρτη υπογραμμίζει την ανάγκη για διερεύνηση των διακινητών ανθρώπων και human traffickers και για να διασφαλιστεί πως θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης» είπε ο Τζέρεμι Λόρενς μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. Παράλληλα, επανέλαβε την έκκληση προς τις κυβερνήσεις να ανοίξουν «τακτικά» κανάλια μετανάστευσης και να ενισχύσουν τον διαμοιρασμό ευθύνης, να προβούν σε διακανονισμούς για την ασφαλή και έγκυρη αποβίβαση όλων όσων διασώζονται στη θάλασσα και τη δημιουργία ανεξάρτητων φορέων επιτήρησης και επίβλεψης των πολιτικών και πρακτικών που σχετίζονται με τη μετανάστευση.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητούν σε κοινή ανακοίνωσή τους επείγουσα και αποφασιστική δράση για να αποτραπούν περαιτέρω θάνατοι στη θάλασσα μετά την πρόσφατη τραγωδία.

«Ενώ ο αριθμός των επιβαινόντων στο σκάφος που ανετράπη στις 14 Ιουνίου στη θάλασσα ανοιχτά της Ελλάδας δεν είναι σαφής, εκτιμάται σύμφωνα και με διάφορες μαρτυρίες ότι κυμαίνεται μεταξύ 400 και 750 ατόμων...Το καθήκον διάσωσης των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα χωρίς καθυστέρηση είναι θεμελιώδης κανόνας του διεθνούς ναυτικού δικαίου. Τόσο οι πλοίαρχοι όσο και τα κράτη έχουν υποχρέωση να παρέχουν βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το καθεστώς ή τις συνθήκες στις οποίες εντοπίζονται, συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται πάνω σε η αξιόπλοοα σκάφη, και ανεξάρτητα από τις προθέσεις των επιβαινόντων. Οποιαδήποτε δράση σχετική με την έρευνα και τη διάσωση θα πρέπει να διεξάγεται κατά τρόπο που να συνάδει με την υποχρέωση της αποτροπής απώλειας ζωών στη θάλασσα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «καλωσορίζουν τις έρευνες που έχουν διαταχθεί στην Ελλάδα αναφορικά με τις συνθήκες που οδήγησαν τελικά στην ανατροπή του σκάφους και στην απώλεια τόσων πολλών ανθρώπινων ζωών. Τόσο ο ΔΟΜ όσο και η Ύπατη Αρμοστεία βρέθηκαν στην Καλαμάτα, στη νότια Ελλάδα, και σε στενό συντονισμό με τις αρχές παρείχαν υποστήριξη και βοήθεια στους επιζώντες, μεταξύ άλλων προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης και ατομικής υγιεινής, υπηρεσίες διερμηνείας και συμβουλευτική για τους διασωθέντες που βίωσαν μια τέτοια τραυματική εμπειρία.Ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνουν ότι η έρευνα και διάσωση στη θάλασσα αποτελούν νομική και ανθρωπιστική επιταγή» συμπληρώνεται σχετικά.

«Είναι σαφές ότι η τρέχουσα προσέγγιση στη Μεσόγειο δεν είναι αποτελεσματική. Χρόνο με το χρόνο, συνεχίζει να είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική δίοδος στον κόσμο, με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Τα κράτη πρέπει να ενωθούν και να αντιμετωπίσουν τα κενά στην προληπτική έρευνα και διάσωση, τη γρήγορη αποβίβαση και τις ασφαλείς οδούς μετανάστευσης. Αυτές οι συλλογικές προσπάθειες θα πρέπει να έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και τη διάσωση ζωών στο επίκεντρο οποιασδήποτε ενέργειας», δήλωσε ο Φεντερίκο Σόντα, διευθυντής του Τμήματος Έκτακτης Ανάγκης του ΔΟΜ.

«Η ΕΕ πρέπει να θέσει την ασφάλεια και την αλληλεγγύη στο επίκεντρο της δράσης της στη Μεσόγειο. Καθώς υπάρχουν αυξημένες μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές να υπάρξουν συλλογικές προσπάθειες, όπως μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων των μεσογειακών κρατών, αλληλεγγύη και επιμερισμός της ευθύνης, όπως αντικατοπτρίζονται στο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός περιφερειακού μηχανισμού αποβίβασης και ανακατανομής που έχει συμφωνηθεί από κοινού για τους ανθρώπους που φθάνουν μέσω θαλάσσης, τον οποίο συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε», δήλωσε η Τζίλιαν Τριγκς, βοηθός Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε θέματα Προστασίας.

Δημοφιλή