Ο Όλιβερ Στόουν αλλάζει στάση και επικρίνει τον Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία

Ενώ τον Φεβρουάριο υποστήριζε ότι «δεν υπήρχε απόδειξη» ότι η Ρωσία έχει πρόθεση να εισβάλει.
via Associated Press

Ο Όλιβερ Στόουν είναι γνωστός για τις απόψεις του σε θέματα πολιτικής που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης πήγε στη Ρωσία και πήρε συνέντευξη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Putin Interviews», το οποίο προβλήθηκε στο Showtime το 2017.

Τώρα, με τον Πούτιν και τη Ρωσία στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων, ο σκηνοθέτης μοιράστηκε την άποψή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, ο Όλιβερ Στόουν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό KCRW και στον Ρόμπερτ Σίερ είχε πει ότι, «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προκαλούν τη Ρωσία εδώ και δύο χρόνια – στην πραγματικότητα τρία χρόνια – για την Ουκρανία». Και πρόσθεσε, κάνοντας επίθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πως «δεν έχουν καμία απόδειξη ότι η Ρωσία σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία. Αμφιβάλλω ότι θα το έκαναν. Νομίζω ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται μόνο για την περιοχή του Ντονμπάς».

Μετά τη ρωσική εισβολή, ο Όλιβερ Στόουν - ο οποίος είχε επίσης επικρίνει τα μέσα ενημέρωσης για τη χρήση του όρου «εισβολή» για να χαρακτηρίσει τα σχέδια της Ρωσίας - άλλαξε στάση.

«Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλούς πολέμους στη συνείδησή τους, αυτο δεν δικαιολογεί την επιθετικότητα του κ. Πούτιν στην Ουκρανία. Η Ρωσία έκανε λάθος που εισέβαλε».

Ο Όλιβερ Στόουν, ο οποίος υπηρέτησε στον πόλεμο του Βιετνάμ, έχει γυρίσει ταινίες που ασκούν έντονη κριτική στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών (W., JFK και Nixon), στα ΜΜΕ (Natural Born Killers, Talk Radio) και την αμερικανική παρέμβαση στο εξωτερικό (Platoon, Born on the Fourth of July). Έχει κάνει επίσης σειρά ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές αμφιλεγόμενους παγκόσμιους ηγέτες όπως ο Πούτιν, ο Φιντέλ Κάστρο και ο Λούλα ντα Σίλβα.

Αναφερόμενος στο σενάριο μίας από τις πιο δημοφιλείς του ταινίες, ο Όλιβερ Στόουν υποστήριξε ότι, «Τώρα είναι η ώρα, όπως οι JFK και Χρουστσόφ αντιμετώπισαν την κρίση των πυραύλων στην Κούβα τον Οκτώβριο του 1962, οι δύο πυρηνικές δυνάμεις να απομακρυνθούν από την άβυσσο βρίσκοντας λύση στο θέμα».

Πηγή: Deadline

Δημοφιλή