Ο Πινιέρα δεν άκουσε τις φωνές 1εκατ διαδηλωτών στη Χιλή που του ζητάνε να φύγει αλλά έκανε ανασχηματισμό

19 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και 7.000 συλληφθέντες αλλά συνεχίζει
ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των μελών της κυβέρνησής του μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα, δήλωσε κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς τους πολίτες που αναμεταδόθηκε απευθείας το Σάββατο.

Εξήγησε ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί στις «νέες απαιτήσεις» που προέκυψαν από την κοινωνική κρίση η οποία εκδηλώθηκε αυτόν τον μήνα, ενώ διαβεβαίωσε επίσης πως σκοπός του είναι να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, «εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες».

Την Παρασκευή, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες απαίτησαν να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις σε μια ειρηνική διαδήλωση στο Σαντιάγο. Οι πολίτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση αξίωσαν επίσης την παραίτηση του συντηρητικού προέδρου.

Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι πέντε από πυρά αστυνομικών και στρατιωτικών, ενώ χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν τη 18η Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 7.000 συνελήφθησαν. Οι ζημίες που έχει προκαλέσει η κοινωνική κρίση, η πιο σοβαρή των τελευταίων τριών δεκαετιών, στις επιχειρήσεις στη Χιλή υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Ο Πινιέρα ακύρωσε το μέτρο που αποτέλεσε την αφορμή των επεισοδίων, την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό κατά 3%, ενώ ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να ανακουφιστούν οι φτωχότεροι πολίτες, ειδικότερα αυξήσεις της κατώτερης σύνταξης και του κατώτερου μισθού. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας εξήγγειλε ακόμη ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» στη Χιλή, όπου το χάσμα των ανισοτήτων είναι ιδιαίτερα βαθύ.

Οι κινητοποιήσεις ωστόσο συνεχίστηκαν, με τους διαδηλωτές να χαρακτηρίζουν τα μέτρα που ανήγγειλε ανεπαρκή και να προβάλλουν διάφορα αιτήματα, ιδίως να επιστρέψουν οι μονάδες των ένοπλων δυνάμεων — που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στους δρόμους μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας — στους στρατώνες.

Ερευνητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναμένεται να αφιχθούν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής αύριο Δευτέρα για να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί παραβιάσεων κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων εξαίρεσης. Στη χώρα αναμένεται επίσης αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας.

(Με πρηροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή