Έχουμε προγραμματίσει σχέδια με φίλους, αλλά όσο πλησιάζει η μέρα, αισθανόμαστε εξαντλημένοι και θα προτιμούσαμε να κουλουριαστούμε στον καναπέ; Ετοιμαζόμαστε να ακυρώσουμε τα πλάνα μας, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς θα το χειριστούμε; Κι όμως, όσα ψέματα και όσες τρελές ιστορίες κι αν μας περνούν απ′ το μυαλό, νέα έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν συνιστά ότι εφόσον επιθυμούμε να διατηρήσουμε άψογες τις σχέσεις μας με τους φίλους μας, το μεγαλύτερο όπλο μας είναι η ειλικρίνεια.
«Διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρεξηγούνται ακόμα κι αν χρειάζεται να ακυρώσουμε τα σχέδια που είχαμε μαζί τους. Δεν αισθάνονται ιδιαίτερα άσχημα και καταλαβαίνουν ότι κάποια πράγματα απλώς προκύπτουν», δηλώνει ο Ουίλιαμ Τσόπικ, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ψυχολογίας του MSU και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Επομένως, δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί και να απολογούμαστε διαρκώς όταν έρθει η ώρα να εξηγήσουμε πώς έχει η κατάσταση.
«Γενικά, οι άνθρωποι θέλουν απλώς να λάβουν μια ειδοποίηση εκ των προτέρων. Επομένως, ένα απλό μήνυμα ή μια κλήση αρκούν», ανέφερε ο Τσόπικ στη HuffPost.
Για τους σκοπούς της έρευνας, περισσότερα από 1.100 συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς προτιμούν να ακυρώσουν οι φίλοι τους τα κοινά τους σχέδια, τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουν όταν προκύπτει αυτό, καθώς και πότε κρίνουν μια αιτία ως άξια ή ως ανάξια για να ακυρώσει κανείς μια συνάντηση.
Το 80% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η ακύρωση των σχεδίων δεν επηρεάζει τις φιλίες τους, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι ανέφεραν χαμηλά επίπεδα δυσαρέσκειας όταν τους δόθηκε μια ειλικρινής εξήγηση και υψηλότερα επίπεδα δυσαρέσκειας όταν η ακύρωση ήρθε από κάποιον πολύ στενό τους φίλο. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες πάντως, ομολογούν ότι θα εκνευρίζονταν αν μάθαιναν ότι η εξήγηση που τους δόθηκε ήταν ψευδής.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στην πλειοψηφία τους προτιμούσαν να λάβουν μια έγκαιρη ειδοποίηση και βρίσκουν ενοχλητικό να τους ακυρώνουν την τελευταία στιγμή.
Τα do και τα dont’s στην ματαίωση ενός ραντεβού
«Υπάρχουν σίγουρα μέσα που απαγορεύεται να επιστρατεύσουμε, όπως το να ”πασάρουμε” στην παρέα μας μια ...καλύτερη προσφορά λέγοντας κάτι του τύπου ”γιατί δεν βγαίνεις με τον τάδε”; Είναι 100% πιο διασκεδαστικός από μένα”».
Επιπλέον, συνήθως γίνεται ολοφάνερο όταν επικαλούμαστε έναν λόγο που δεν είναι αληθινός, όπως ότι νοσούμε από Covid για τρίτη φορά μέσα στον ίδιο μήνα.
Ανάμεσα στα ευρήματα που εξέπληξαν τον Τσόπικ ήταν οι μυριάδες απίστευτες δικαιολογίες που σκαρφίζονταν οι άνθρωποι προκειμένου να ακυρώσουν ένα σχέδιο.
«Μερικοί ήταν αρκετά προφανείς και συνηθισμένοι, όπως οι λόγοι υγείας ή οι οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Υπήρξαν όμως και μερικοί που ακύρωναν μια έξοδο με το πρόσχημα ότι αναρρώνουν από ένα φοβερό χανγκόβερ ή ότι από εκεί που ξάπλωσαν για είκοσι λεπτά τελικά τους πήρε ο ύπνος μέχρι το πρωί.
Ήταν μειοψηφία οι συμμετέχοντες που είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με τέτοιες δικαιολογίες, οι οποίοι ωστόσο είχαν πάρει αυτές τις ακυρώσεις αρκετά κατάκαρδα.
Tο ζουμί
Ο επικεφαλής της μελέτης συνοψίζει στο γεγονός ότι ακόμα κι αν η ακύρωση μιας συνάντησης δεν αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία, η ειλικρίνεια είναι σχεδόν σε κάθε περίπτωση ο καλύτερος και ο πιο απλός δρόμος.
«Εκτός κι αν ο λόγος για τον οποίο οφείλουμε να ακυρώσουμε είναι ιδιαίτερα αποκρουστικός ή στενάχωρος και θα δημιουργούσε στους φίλους μας τρομερά δυσάρεστα συναισθήματα. Τότε, η ειλικρίνεια ίσως μείνει λίγο πίσω, προκειμένου να προπορευτεί η ευγένεια», συμβουλεύει ο Τσόπικ.