Αρκετοί από εμάς γνωρίζουμε τον κανόνα που αναφέρει ότι πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες διαφορετικών φρούτων και άλλες πέντε λαχανικών κάθε μέρα. Επιπλέον, ξέρουμε ότι η κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών είναι σημαντική για την υγεία μας με δεκάδες έρευνες να υπογραμμίζουν ότι προσλαμβάνοντας αυτού του είδους τις τροφές τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα μειώνουμε σημαντικά τις πιθανότητές σοβαρών παθήσεων υγείας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ Mέλος, διαιτολόγο και ερευνητή στην Ιατρική Σχολή Aston, στο Μπέρμιγχαμ, υπάρχει ένας πιο εύκολος τρόπος να αποκομίσουμε τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών χωρίς να ξοδευτούμε ή να πρηστούμε από την υπερβολική ποσότητα.
Ο ειδικός συνιστά να ακολουθούμε την ελάχιστη αναλογία 3:2. Τί σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι όλοι μας θα πρέπει να στοχεύουμε στο να τρώμε τουλάχιστον τρία λαχανικά και δύο φρούτα κάθε μέρα.
Ο Mέλορ προτείνει να βάζουμε στο πιάτο μας ένα μείγμα φρούτων και λαχανικών, με όσο το δυνατόν πιο πολλά διαφορετικά χρώματα.
Ο καθηγητής διατροφολογίας Γκούντερ Κούνλε, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο του Reading, εξηγεί πως όταν πρόκειται για τον παραδοσιακό κανόνα των πέντε μερίδων, «οι περισσότεροι άνθρωποι αγωνίζονται και πιέζονται προκειμένου να τον τηρήσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον εγκαταλείψουμε εντελώς, καθώς μας προσφέρει το κίνητρο για την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών».
Ωστόσο ο Κούνλε, πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στο διατροφικό «ουράνιο τόξο», δηλαδή στο να προσθέσουμε στην εβδομαδιαία διατροφή μας όχι τόσο περισσότερα, όσο πιο πολύχρωμα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Ο κανόνας των πέντε μερίδων ημερησίως προήλθε από μια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη δεκαετία του 1990. Και ενώ ορισμένες μελέτες συμφωνούν ως προς το ότι συνολικά δέκα μερίδες φρούτων και λαχανικών είναι η τέλεια ημερήσια ποσότητα, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι και τόσο ρεαλιστικό. Επομένως, ας επιμείνουμε τουλάχιστον στα τρία λαχανικά και τις δύο μερίδες φρούτων την ημέρα.